Savjeti najuspješnijih zaposlenih mama o balansiranju karijere i majčinstva za vrijeme pandemije

Biti zaposlena žena nije jednostavno, a biti zaposlena majka poseban je izazov. Brojne izvršne direktorice morale su pronaći najučinkovitije načine da organiziraju svoj poslovni i obiteljski život. Motherly donosi savjete nekih od najpoznatijih žena u svijetu biznisa koje su uspjele uskladiti karijeru s majčinstvom. Savjeti zaposlenih mama mogu vam pomoći u organizaciji i balansiranju karijere i majčinstva.

Pandemija je brojne poslove preselila u kućnu atmosferu što dodatno otežava posao zaposlenim majkama. Kako održavati red i sačuvati navike produktivnosti kada se zahtjevi posla i djece stalno sudaraju? Ugovaranje sastanaka između popodnevnog odlaska na počinak i odabir odgovarajućeg mjesta u kući za obavljanje posla samo su neki od izazova s kojima se susreću zaposlene majke.


Pročitajte više: Kako mame poduzetnice s troje djece nalaze vrijeme za meditaciju i kako im ona pomaže?


Podsjećajte se na svoju misiju

Whitney Wolfe Herd, izvršna direktorica Bumblea zna što znači biti zaposlena majka. Nekadašnja direktorica marketinga za Tinder postala je izvršna direktorica internetske stranice za upoznavanje Bumble. Na dan stavljanja Bumbleovih dionica na burzu sa sobom je povela jednogodišnjeg sina Bobbyja. Zazvonila je Nasdaqovim virtualnim zvonom koje označava otvaranje trgovanja dionicama sa sinom u naručju.

Kao svoju tajnu uspjeha izdvojila je stalno podsjećanje na svoju ulogu i zadaću. Whitney Wolfe Herd smatra da vjera u ono što radite može biti veoma osnažujuća. “Biti mama teže je od stavljanja dionica na burzu. Teško je, putem smo se susreli s brojnim izazovima, ali posvećenost našeg tima u stavljanju žena na prvo mjesto poticala nas je da krenemo dalje”, otkrila je.


Pročitajte više: Novo istraživanje kaže da udane majke obavljaju više kućanskih poslova nego samohrane majke – kako to?


Organizirajte se

Anne Wojcicki, izvršna direktorica 23andMe svaki dan na posao ide biciklom, bez obzira na vremenske prilike. Smatra da je veoma bitno ostati u formi i svaki dan napraviti barem jednu stvar za sebe. Za vrijeme pandemije i rada od kuće formu održava šetnjama dva puta dnevno te nema strogo određen raspored za videopozive. Kućanstvo održava pomoću tjednog rasporeda poslova, a u kućanske aktivnosti je uključila i djecu. Nedjelja je dan za pranje rublja, a svako od njezino troje djece dobiva jedan ručnik tjedno. Pribor za jelo rasporedila je po bojama kako bi lakše održavala red u kući.

Prilikom organiziranja tjedne liste, važno je ne zadati si previše zadataka. Najbolje je fokusirati se na jednu ili dvije bitne stvari. Taj trik pomaže i u motivaciji – osjećat ćete se produktivnije ako imate dvije stvari za obaviti koje možete prekrižiti na kraju dana i početi ispočetka, nego ako vas nakon toga čega hrpa nedovršenih zadataka i obaveza.


Pročitajte više: Kako je poduzetnicama majčinstvo unaprijedilo biznis?


Brinite o sebi

Arianna Huffington, izvršna direktorica Thrive Globala o očuvanju reda zna više od drugih. Thrive Global omogućava drugim kompanijama da što učinkovitije obavljaju svoj posao. Arianna naglasak stavlja na brigu o sebi, a to uključuje i zahvalnost na malim stvarima. Dok obavlja svakodnevne dužnosti poput kućanskih poslova, nastoji se prisjetiti tri stvari zbog kojih je trenutno zahvalna. Osim toga, kako bi si osigurala miran san, mobitel drži izvan spavaće sobe.

Savjeti zaposlenih mama mogu vam pomoći u treniranju uma i mijenjanju načina razmišljanja. Nemojte previše razmišljati o tome koliko ste umorni i što sve trebate obaviti. Umjesto toga, fokusirajte se na bitne stvari za koje ste sigurni da ih možete obaviti. Tako ćete smanjiti stres koji ograničava vašu produktivnost.


Pročitajte više: Strategije za zaposlene mame: Kako balansirati između poslovnog i obiteljskog života?


Zaboravite na savršenstvo

Nathalie Walton, izvršna direktorica i suosnivačica Expectfula kaže da ponekad dan jednostavno nema dovoljno sati za obavljanje svih potrebnih poslova. Autorica wellness aplikacije odlučila je odbaciti ideje o savršenstvu, a ne ustručava se zatražiti pomoć kada joj je potrebna. “U svojoj glavi sam otpisala sve ideje koje sam imala o ‘savršenoj majci’ i ‘savršenoj izvršnoj direktorici’. Trudim se koliko god mogu i mislim da bi to trebalo biti dovoljno.”

Osim odbacivanja nerealnih očekivanja, Nathalie se počela baviti meditacijom, što joj je osobito korisno kada mora raditi do kasno. “Kada moram raditi do sitnih sati, odvojim dvadeset minuta za meditaciju prije odlaska u krevet”, otkrila je.


Pročitajte više: Jane Fraser je dokaz da rad na pola radnog vremena neće uništiti vašu karijeru!


Djeca vas trebaju

Nadine Abramcyk, vlasnica luksuznog salona za uređivanje noktiju trudi se svaki dan uključiti u aktivnosti svoje djece, bez obzira na zaposlenost. “Jednom tjedno radim nešto nasamo sa svakim od svoje djece. Mogu ih jednostavno odvesti na jednu od njihovih izvanškolskih aktivnosti ili možemo organizirati gledanje filma i odlazak na večeru za samo nas dvoje “, otkrila je.

Biti zaposlena mama velik je izazov, ali ništa nije nemoguće. Savjeti zaposlenih mama dobra su smjernica u balansiranju kućanstva i karijere, ali ne očekujte nemoguće. Nemojte biti prestrogi prema sebi, pronađite vremena za opuštanje sa svojom djecom i uživajte. Ti opušteni zajednički trenuci pomoći će vam da napunite baterije i pamtit ćete ih zauvijek.

Foto: Unsplash/Standsome Worklifestyle

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -