Znate li uopće što je to imunološki sustav? Stručnjaci razjasnili česte pogreške!

“Na prijelazu iz jeseni u zimu važno je ojačati imunitet”, savjet je koji svake godine slušamo sa svih strana. Međutim, koliko nas zapravo zna što je to imunološki sustav? Upoznati smo samo s činjenicom da je imunitet ključan za zdravlje našeg organizma. Još uvijek postoji mnogo pogrešnih informacija o imunološkom sustavu, stoga prenosimo osam činjenica koje trebate znati o imunološkom sustavu, a koje su izdvojili stručnjaci.

Imunološki sustav isprepleten je s ostalim sustavima u tijelu

Doktorica Tieraona Low Dog M.D., integrirana liječnica i glavna medicinska savjetnica u MegaFoodu objasnila je kako je imunološki sustav zamršeno isprepleten sa svim ostalim sustavima u tijelu. “Imunološki sustav izuzetno je elegantna i složena mreža stanica koje su stvorene za obranu od patogenih čestica i organizama koji bi nam mogli naštetiti”, rekla je. “Usko je isprepleten sa svim ostalim sustavima u tijelu te neprestano nadgleda prijetnje organizmu”.

Jačanje imunološkog sustava često se pogrešno tumači

Najčešće fraze i savjeti u kontekstu imunološkog sustava odnose se na jačanje. Činjenica je: da, moguće je imati oslabljeni imunološki sustav, ali moguće je imati i preaktivan imunološki sustav. Dr. Low Dog objasnila je da zdrav imunološki sustav ne zna samo kako treba reagirati, već zna i kada ne treba. “Neuređeni imunološki sustav ponekad može napasti zdrave stanice tijela, uzrokujući autoimune poremećaje poput reumatoidnog artritisa ili lupusa”, rekla je.

Dakle, sposobni smo (i trebali bismo) davati prednost ponašanju koje imunološki sustav održava zdravim, ali cilj bi trebao biti uravnoteženje, a ne jačanje. Dr. Stokes pojašnjava što imunološko zdravlje zapravo znači: “Više se radi o održavanju zdrave imunološke funkcije i opskrbe vašeg imunološkog sustava hranjivim tvarima potrebnim za optimalno funkcioniranje.”

Na primjer, hranjive tvari poput vitamina C, vitamina D i cinka mogu pomoći imunološkom sustavu.


Pročitajte više: Sačuvajte svoje zdravlje i podignite imunitet uz online treninge!


Prehrana utječe na vaš imunitet

Dr. Stokes i dr. Low Dog preporučile su jesti cjelovitu hranu bogatu hranjivim sastojcima izričito predloživši karotenoide, B-vitamine, vitamin C i cink, za koje je rekla da se mogu dobiti jedenjem 7-9 porcija voća i povrća dnevno, s cjelovitim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima. Također je preporučila povrće (češnjak, luk, poriluk itd.), fermentiranu hranu, bobičasto voće te kulinarsko bilje i zbog snažnog utjecaja u pogledu antimikrobnog, antioksidativnog i protuupalnog djelovanja.

Također, dr. Low Dog je upozorila: “Hrana s visokim udjelom šećera i malo vlakana, kao ni prerađena hrana, nisu dobre za vaš imunološki sustav ili cjelokupno zdravlje.” Dobra vijest je da je prehrana koja koristi vašem imunološkom sustavu zapravo jednostavna. Usredotočite se na unošenje raznolikog voća i povrća uz svaki obrok, dodajte začinsko bilje poput cilantra, bosiljka ili cimeta i jedite cjelovite žitarice i mahunarke mnogo češće od prerađene hrane. Počnite s malim promjenama, korak po korak, poput jedenja bobičastog voća s doručkom, dodavanja kelja tjestenini i naručivanja salate uz obrok kada jedete van kuće.”

Dodaci prehrani mogu pomoći

Poznato je da prehrana može utjecati na vaš imunološki sustav nizom mikroelemenata, vitamina i antioksidansa. Trebali biste stoga jesti svježu, cjelovitu hranu kako biste održali organizam zdravim. Međutim, ponekad je dobro u prehranu ubaciti malo suplemenata kako bismo dobili hranjive sastojke kojih kroz prehranu ne unosimo dovoljno. U današnje vrijeme dostupne su razne mogućnosti ne samo za održavanje zdravlja, već i za jačanje.

Jak imunitet ne znači da nikada neće biti ugrožen

Ako ste zdravi, mislite da je vaše tijelo 100% nepobjedivo, zar ne? Pogrešno! “Zdrav imunološki sustav ne znači da se nikada nećete razboljeti”, objasnila je dr. Low Dog. „Razbolite li se, moći ćete stvoriti sjajnu obranu, oporaviti se i formirati ‘imunološku memoriju’ stvaranjem antitijela. To znači da kad se ponovo susretnete s istom prijetnjom, možete se lakše boriti s njim. “Drugim riječima, klica se može ‘provući kroz pukotine’, a nos vam može ‘procuriti’ čak i uz vrhunski imunitet.”

Vježbanje utječe na imunološki sustav

Tjelesna aktivnost je presudna za mentalno zdravlje, optimalnu energiju i povećanje snage ili izdržljivosti, ali također je važna i za imunološko zdravlje. “Vježbanje pomaže stanicama imunološkog sustava da brže cirkuliraju”, rekla je dr. Stokes.

S druge strane, obje su stručnjakinje upozorile na to da postoji mjera u kojoj vježba može pomoći imunološkom sustavu. „Sportaši koji intenzivno treniraju za natjecanje često imaju poremećaj u imunološkom sustavu zbog visoke razine upale i oksidativnog stresa. Za nas ostale umjerenost i pravilnost su ključni ”, rekla je dr. Low Dog.

Dr. Stokes je pritom upozorila da ne pretjerujete s vježbanjem kad se osjećate tromo i umorno. Iako je redovito kretanje dobro za imunološki sustav, tijelo se prije svega mora odmoriti.


Pročitajte više: Koje biljke pomažu u održavanju imuniteta?


Stres također utječe na imunološki sustav

Visoke razine stresa mogu negativno utjecati na imunološki sustav. “Brojne studije pokazale su da stres može povećati osjetljivost imuniteta”, rekla je dr. Low Dog.

Samo od stresa neće nam pozliti, ali može oslabiti imunološki sustav tako da kada smo izloženi štetnim utjecajima, naša se tijela ne mogu boriti kao što bi mogla inače. Dr. Stokes je preporučila i redovitu meditaciju i jogu kako bi pronašli unutarnji zen i smanjili stres.

Ljubav prema sebi je prioritet

Iako zvuči kao klišej, jačanje ljubavi prema sebi može biti izuzetno učinkovito za vaše cjelokupno stanje organizma, a time i za imunološki sustav. “Jedna od najboljih tehnika za poboljšanje zdravlja i dobrog stanja je razvijanje pozitivnijeg stava kada razgovaramo sami sa sobom”, istaknula je dr. Stokes.

Dr. Low Dog se složila, poručivši: “Život je dovoljno kompliciran bez postavljanja nerealnih očekivanja za sebe”.

Kad smo sretni, samopouzdani i dobro se ponašamo, naša će tijela (i imunološki sustav) reagirati u skladu s tim.

Foto: Reshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pogreške u komunikaciji

4 najčešće pogreške koje činimo u komunikaciji!

Velik dio uspjeha u poslu i u životu ovisi o komunikaciji. Dobra komunikacija izgrađuje odnos i olakšava postizanje ciljeva, dok ona...
- Advertisment -