Inspirativne managerice oduševile sudionice ovogodišnje konferencije za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga

Brojna istraživanja ističu podatke da su žene obrazovanije, njihove zarade rastu, ali banke su i dalje tradicionalni sustavi koji u rijetkim slučajevima vide ženu kao klijenta s kupovnom moći. Naravno s tim stavom, ne vide ženu ni na vodećim pozicijama u svojim sustavima. S ciljem umrežavanja i osnaživanja žena u sektoru bankarstva i financijskih usluga danas smo održali drugu po redu konferenciju “Women in banking and financial services industry”.

Povezano:

Liječnica u upravi osiguravajuće kuće

Konferenciju je otvorila Andrea Schleich, članica uprave Merkur osiguranja u Hrvatskoj, koja je po struci liječnica, ali joj je ponuda osiguravaćuje kuće okrenula karijeru u drugom smjeru. U karijeru je uložila puno, radila je tijekom dana, a sve ono što nije znala učila je noćima. Istaknula je: “Muškarci su jaki jer imaju dobar network, a time i saveznike. No isto tako muškarci se i boje žena koje su jako ambiciozne.”

Ono što ju je posebno smeta je stav kojim se “glasnog” muškarca etiketira kao šefa i vođu, dok je takva žena previše emotivna ili pod utjecajem hormona.

žene iz bankarstva

Emocije nisu minus, ne treba ih se bojati

Članica Uprave Raiffeisen leasinga Ines Klapić u bankarstvu je od 2001. godine, a kroz svoj karijerni put prošla je sve dijelove financijskog svijeta.

Oduvijek je tražila nove izazove kako u poslu tako i u obrazovanju te se danas može pohvaliti i sa završenim MBA programom na prestižnom WU University u Beču. Upravo dodatnom obrazovanju se posvetila tijekom reogranizacije banke. “Dvije godine sam uz rad, bila 4 dana u mjesecu u Beču. Gotovo nisam imala život 2 godine. Postojali su samo posao i obitelj!”

Kaže da je imala sreću što radi u Raffeisen banci jer je ujednačen broj žena i muškarca. “Mislim da naše emocije daju kvalitetu našem poslu. Emocije nisu minus, ne treba ih se bojati.”

Korporativna poduzetnica

Barbara Cerinski direkotorica je firme EOS Matrix u kojoj je od prvog dana kad je bila i prva zaposlenica, a danas ih ima čak 315. Nakon uspješne karijere u HT-u prihvatila je novi izazov i sa sudionicama podijelila mnogo zanimljivih detalja o ovom putu. Jedna od zanimljivosti je da su na vodećim pozicijama u EOS-u u regiji sve žene, te da tome definitivno doprinosi njihova sposobnost sagledavanja situacije u kojoj se druga strana nalazi i empatija.

Bez supruga i dva sina, ništa ne bi malo smisla.

Iako karijeru počinje kao eksterni revizor, Irina Bručić vrlo brzo prelazi u financijsku industriju. U kompaniji Mercury Processing Services International odgovorna je za područje financija i opće poslove, a kroz kontroling funkciju i za područje Business Intelligence-a. Uz redovan posao, od 07.2018. – 10.2019. pokriva i funkciju Group Controlera u njemačkoj Concardis Payment Grupi, holdingu kojem pripada i MPSI.

Njezinu karijeru obilježio je rad na dva mjesta, a to su Zagreb i Frankfurt. Tjedan joj je izgledao tako da je 3 dana bila u Njemačkoj, a četiri u Hrvatskoj. No za uspješan rad na dva mjesta, zahvalna je svojoj obitelji. “Kad sam kod kuće okrenuta sam obitelji. Udana sam i imam dva sina, da nema njih, ne bi imalo smisla sve ono što radim.”

Uočila je tijekom rada u Frankfurtu da je lakše biti poslovna žena u Hrvatskoj nego u Njemačkoj.

“Ne bojate se probati napraviti greške!“

U 25 godina karijere Marijana Puljak je 10 provela u IT sektoru, zatim 15 godina u Splitskoj banci. Tamo je napredovala do direktorice odjela IT produkcije te bila odgovorna da svi sustavi banke rade 24/7. 

Kroz karijeru je naučila nekoliko stvari: “Ne bojite se probati napraviti greške! Ne smijemo se bojati postavljati pitanja! Nemojte se bojati donositi odluke! Poštujte svoje kolege!“

Nives Vreto je od studentskih dana u PBZ leasingu, a od 2018. u Upravi. Sa sudionicama je podijelila mnoge izazove i uspjehe u karijeri te istaknula koliko je važno slijediti svoj put i ne obazirati se i uspoređivati se s drugima.

Pokušaj sve! Želi sve!

Konferenciju je zatvorila karizmatična Iris Stojko iz Allianz osiguranja koja je objasnila kako se istaknuti, odrediti vlastite ciljeve, svoje stavove te kako se ciljevi mogu ostvariti. Naglasila je važnost autentičnosti i naših vlastitih misli, ali i zaključila da se je moguće ostvariti sve, ali i sve ima svoju cijenu. “Pokušaj sve! Želi sve!”

žene iz bankarstva

Buduće liderice dolaze iz Mercurry Processing Services International, Privredne i Raiffeisen banke

Finalistice ovogodišnjeg Future leaders izbora su bile Jelena Kolega i Gordana Breyer iz Mercurry Processing Services International i Anita Cvanciger iz Raiffeisenbank Austria.

Nagradu Future leaders ove godine dobile su Iva Periša iz Raiffeisenbank Austria, Irena Kovačević iz Raffeisenbank Austria,  Jadranka Krajina iz Privredne banke Zagreb i Renata Devčić iz Mercurry Processing Services International.

I ove godine partner Future leaders projekta je bila Partus akademija, cvijeće za liderice je osigurao Fulir dizajn, a sponzori konferencije su EOS, Mercurry Processing Services International i Megatrend poslovna rješenja.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -