Nataša Mlakar: “Toliko vjerujemo u žene da krećemo u financiranje poduzetnica početnica”

Nataša Mlakar je direktorica Kreditnih proizvoda u poslovanju s gospodarstvom Raiffeisen banke te dobitnica našeg ovogodišnjeg Future Leaders priznanja za žene u bankarstvu. No ona je i izuzetno važna osoba za žensko poduzetništvo u Hrvatskoj. U Raiffeisen banci je „progurala“ projekt podrške ženskom poduzetništvu i pokrenula jedinstveni program rizičnih i nerizičnih proizvoda za poduzetnice kao prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Povezano: Okrugli stol: Kakvo je stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj?

Studirala je u Sjedinjenim Američkim Državama na Marquette Universityju gdje je završila Međunarodne odnose i Ekonomiju te diplomirala kao jedan od najboljih studenata s magna cum laude pohvalama. U Hrvatsku se vratila nakon završetka studija te nakon početka karijere u velikoj vanjskotrgovinskoj tvrtki, igrom slučaja prelazi u Raiffeisen banku i ondje je već 20 godina.

Ne brinite se ako krenete s niže pozicije

„Važno je početi od referentskog posla na kojem se dobiju odlični temelji. Bila sam u Dokumentarnom poslovanju, nakon toga u Financijskim institucijama da bih prije 3 godine prešla u Upravljanje proizvodima u poslovanju s gospodarstvom. Kroz tih 20 godina sam kontinuirano učila i postepeno napredovala. Po meni je to najbolje jer se osjećaš sigurnije“, objasnila je.

Smatra da ne trebate biti obeshrabrene ili nesretne ako se kreće s referentskog mjesta. „Po mom mišljenju su to puno kvalitetniji menadžeri.“

Ali također je važno i boriti se za bolju poziciju te ne bojati se staviti u prvi plan. „Za razliku od mene neka vas ne bude strah iskoračiti prije. Neka vas ne bude strah i malo se gurnuti u prvi plan. Ne morate biti potpuno sigurni u sve detalje da bi krenuli. Neke stvari se mogu rješavati i usput.“

Svi preispituju svoje sposobnosti

Zadnje 3 godine je u Proizvodima gdje je došla u poziciju osmisliti do kraja i projekt za poduzetnice. „Program koji interno od milja zovemo ‘naše žene’ povela sam sa sobom, jer sam ga potpisala u onom dijelu banke koji surađuje s EBRD-om i onda sam ga zajedno sa svojim timom razvijala tamo gdje se razvijaju proizvodi. Zato se smatram kreatorom takvog pristupa ženama poduzetnicama u Raiffeisen banci“, objasnila je.

Kad je prelazila na novu poziciju, mučilo ju je pitanje ‘mogu li ja to?’. „U nekim trenucima kad sam prešla, mislila sam jesam li dobro izabrala, hoću li ja to moći?“, iskrena je. No, tri godine kasnije je učeći i radeći na sebi, ali i uz pomoć svog nadređenog i tima, izgradila puno veće samopouzdanje.

„Važno je biti hrabar i odraditi neke stvari i kad nismo posve sigurni u sebe. U konačnici najgore što ti se može dogoditi je da ne uspiješ u tome. No to nije kraj karijere, a ako ne pokušaš, sigurno nećeš niti uspjeti.“

RBA lider u pristupu prema poduzetnicama

Priča o poticanju poduzetnica nastala je slučajno. „EBRD nam je 2015. godine ponudio kreditnu liniju i mi smo ju prihvatili na temelju naše dugogodišnje suradnje“, ispričala je. Pokrenuli su kreditnu liniju za poduzetnice, to je bila niša koju nitko nije kreditirao, bili su prvi, ali u tom trenutku još nisu vidjeli puni potencijal poduzetnica. 

Tek kad im je u sklopu tehničke podrške EBRD doveo Joanne Thomas, konzultanticu koja pomaže bankama u kreiranju pristupa prema ženama kao tržišnom segmentu, stvari su postale ozbiljne. Joanne je liderica u gender intelligent pristupu bankarstvu koje razumije da su žene opreznije prilikom donošenja poslovnih odluka, da se njima ne može prodavati već se sa ženama grade dugoročni odnosi, te da je njihovo vrijeme ograničeno i da im tu treba maksimalno pomoći kroz edukaciju i ponude koje štede vrijeme. „Ona je održala prezentaciju, zapalila ‘fitilj’ i tada je krenulo. Shvatili smo da možemo napraviti nešto konkretno s tim“, rekla je.

Kreditna linija od EBRD-a je iskorištena, a njihova priča je danas puno šira. Napravili su vlastitu kreditnu liniju i program „Ona zna za RBA“. Iako su lideri u prepoznavanju potencijala poduzetnica i gender intelligent pristupa bankarstvu, i dalje postoje brojne prepreke. „Sastanke u banci na temu žena poduzetnica započinjem s ‘tu smo jer imamo nišu koju nitko aktivno ne targetira i mi želimo i možemo napraviti nešto novo’. A istovremeno radimo i  nešto što je društveno prihvatljivo i neophodno, što je apsolutno odlično“, rekla je.

Povezano: RBA pogodnosti za Women in Adria članice

Uz kreditnu liniju napravljeni su i paketi usluga. „Željeli smo da kad žena dođe u poslovnicu dobije informaciju na jednom mjestu“, rekla je. Pokrenuli su i radionice kojima su željeli obuhvatiti razne teme koje su ženama važne za posao. Cilj takvih radionica je davanje dodatne vrijednosti i jačanje kompetencija poduzetnica za tržišnu bitku.

Povezuju privatno i poslovno što je veliki izazov i ideja na kojoj kontinuirano rade. „Nema razloga da je poduzetnica kao fizička osoba u jednoj banci, a njena tvrtka u drugoj jer na taj način poduzetnica samo gubi dragocjeno vrijeme“, ispričala je.

Poduzetnička priča u korporaciji za poduzetnice

Pravi rezultati kreditne linije za poduzetnice su došli tijekom treće godine pa su tada započeli i s većom kreditnom aktivnosti. Sve te tri godine morali su se interno reklamirati kako bi čelni ljudi banke nastavili s tim programom. „To je meni bila prava poduzetnička priča, negativni komentari ti moraju ući na jedno uho, a na drugo izaći. Ne smiješ se naljutiti, moraš ih poslušati i nastaviti dalje po svom“, rekla je.

Poduzetnost je danas kompetencija koja je aktualnija nego ikad prije. Traže se proaktivni zaposlenici, ističe Nataša. Takozvani intrapreneurship i kontinurane inovacije su glavna vrijednost korporacije koju žele njegovati i intenzivno je traže kod zaposlenika. „Tražimo pojedince koji će propitkivati postojeće procese i pronalaziti bolje načine za rješavanje poslovnih izazova“, istaknula je.

Ponekad, ističe, projekt se mora gurati osobnom karizmom  i mora biti važan na osobnoj razini. Također, važno je da u timu imate ljude koji će sve detaljno napraviti, ali i one koji će delegirati i gurati vašu ideju. Uz proaktivnost i inovativnost treba i ustrajnosti i malo tvrdoglavosti jer bez njih nema uspješne realizacije.

Krajem ove godine uvode i kredite za poduzetnice početnice. „Priča ne smije stati, cilj nam je kontinuirano unaprjeđivati našu ponudu“, rekla je Nataša.

rba krediti za poduzetnice početnice
Nataša Romić i Nataša Mlakar – najuži RBA tim zaslužan za potporu ženama poduzetnicama

Što je važno za uspjeh?

Kao i u svemu u životu, čovjek je uspješniji u onome što voli raditi. Tako i u poslu, ako radi ono što voli i osjeća se ugodno u radnoj atmosferi, vjerojatnije je da će biti uspješan. “Napredovanje po hijerarhijskoj ljestvici, a da pojedinac pritom ne uživa u životu, pod čime mislim i na poslu na kojem provodimo velik dio svog života, ne stvara dugoročno sretne i kvalitetne ljude”, zaključila je.

Foto: Privatna arhiva, Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -