Poduzetnice koje su nas inspirirale u 2015. godini

Žene, kada kreću u poduzetništvo, susreću se s puno više prepreka i problema nego muškarci – i u privatnom svijetu i u poslovnom. Mnoge su naše poduzetnice koje smo intervjuirali ove godine rekle kako bez potpore obitelji nikako ne bi uspjele.

Ova nam je godina pokazala da sve više žena napušta korporativni svijet i sreću pronalaze u poduzetništvu. Kao što su u korporativnom svijetu potrebni ženski uzori, tako su potrebni i u poduzetničkom, a ove inspirativne poduzetnice su samo neke od žena koje su nas zadivile u godini koja je uskoro iza nas.

Avantura zvana poduzetništvo

Neke od poduzetnica su napustile korporativni svijet i pokrenule biznise, a neke su to učinile silom prilika. Tako nakon otkaza Elizabeta Planinić pokrenula ne jedan, već dva biznisa. Da je Elizabeta rođena poduzetnica pokazuje i činjenica da je bila proglašena najboljom mikropoduzetnicom ove godine.

Svoju sreću u poduzetništvu pronašla je i Sanja Vale Čupić, koja je osim uz vlastiti biznis brendiranja proizvoda odgojila četvero djece. Kad smo već kod djece, mnoge se majke u korporativnom svijetu susreću s diskriminacijom i nemogućnosti napredovanja. Dijana Kobas Dešković razvila je jedinstvenu metodologiju kojom mjeri postojeće stanje u organizacijama i daje preporuke kako ih učiniti obiteljski i rodno osjetljivijima te odgovornijima prema svojim zaposlenima, naročito majkama.

Mirjana Petković je također dobila otkaz na poslu, što se pokazalo kao najbolja stvar koja joj se dogodila. Pokrenula je vlastiti biznis i sada inspirira i pomaže ljudima da pronađu svoj životni put kao životna trenerica. S druge stane, Ivka Armanda Todorović, sama je odlučila dati otkaz i raditi ono u čemu uživa pa je pokrenula vlastiti biznis emotivnog plesa oko šipke.

Da se isplati raditi ono u čemu uživate pokazala je i Alis Marić koja je ljubav prema knjigama razvila u pravi biznis, a njezini savjeti i preporuke za dobre knjige traženi su na društvenim mrežama i izvan njih. Ana Keglović Horvat svoj je hobi i strast pretvorila u biznis i sada je vlasnica uspješne PR agencije Lude ribe.

Usprkos velikoj krizi koja potresa medije diljem Hrvatske, Ivanka Štedul odlučila je riskirati i pokrenuti sada već uspješni tjednik Bjelovarac Novi. Veliki je rizik napravila i Tihana Šmitran kada je odlučila napustiti visoku poziciju u jednoj marketinškoj tvrtki, slijediti svoj san i pokrenuti vlastitu produkcijsku tvrtku.

Pravim “muškim biznisom” bavi se Irena Chaushevska, osnivačica prvog komercijalnog akceleratora u regiji.

Katarina Štimac suosnivačica je online huba Trendcy za mlade dizajnere, a Vedrana Šehagić je vlasnica poznatog brenda Foch koji se povezuje prvenstveno s poslovnim stilom, pa vjerujemo da već imate koji komad u svom ormaru.

Poduzetništvo dopušta kreativnost

Mnogim je poduzetnicama najvažnija mogućnost kreativnosti. Iva Hirtz na porodiljnom je učila kako pokrenuti vlastiti biznis, a nakon drugog djeteta odlučila je slijediti svoje snove i baviti se dizajnom interijera. I Suzana Mišić je odlučila svoje ambicije koje nije mogla ostvariti u korporaciji realizirati u vlastitoj tvrtki. Mlada Iva Goluža oduvijek je znala da u sebi nosi poduzetnički gen i nakon što je godinama radila za druge, odlučila je svoju kreativnost ostvariti dizajnirajući jastuke i prostirke za pse Qushin.

Da godine nisu bitne za poduzetništvo pokazala nam je i Dora Fanjek, koja je za vrijeme pokretanja svog biznisa još uvijek bila studentica koja je odlučila osmisliti nešto što još nije postojalo na našim prostorima – modu koja se posuđuje. Moda je oduvijek zanimala i Marijetu Duvnjak, kojoj je tek 29 godina, a već je bila na poziciji direktorice Bipe, a sada osvaja europsko tržište svojim Mara D brandom cipela.

U modnom biznisu već gotovo 25 godina je i Silvija Tržec, čije su haljine i poslovne kombinacije poznate i izvan granica naše države, a Maja Kauzlarić napravila je uistinu drastičan zaokret u karijeri kada je odlučila otvoriti tvrtku za organiziranje evenata i dizajniranje i organiziranje vjenčanja. A organizacijom evenata bavi se i Branka Obuljen Šrtitof.

Zaista inovativnim biznisom bavi se i Jelena Ribić koja je osnovala Chummunity, zajednicu autora koji pišu priče po narudžbi, jedinstvenu na cijelom svijetu. Belma Selimović je svjetski priznata inovatorica koja je za vlastitu ideju o donjem rublju od prirodnog materijala dala i kuću u zalog.

Oduševit će vas i Tena Letica, vlasnica jedinog studija specijaliziranog za ilustraciju, papercutting i paper engineering u Hrvatskoj, koja radi apsolutna čuda od papira.

Marina Đukanović, pionirka je brendiranja turističkih destinacija, a turizmom se bavi i Ana Gašparović koja je obiteljski posao preuzela nakon smrti oca i kreativnim idejama ga razvila u prepoznatljiv biznis.

Vesna Pavletić odlučila je tehnologiju kristala razviti i proširiti na biljke te razviti proizvod za dohranu biljaka Vito&Flora, a biljkama i okolišu pomaže i Mateja Kuhar sa svojom olovkom Fabula čiji se otpad može iskoristiti kao gnojivo za biljke i uzgoj novih.

Dok se Vesna i Mateja bave zdravljem biljaka, Maja Roje Novak bavi se zdravljem ljudi. Maja je od vlasnice skromne privatne ordinacije postala svjetski poznata liječnica.

Inspirativne_poduzetnice_01

Poduzetnicima su potrebni dobri savjeti i stalne edukacije

Neke su poduzetnice svoju sreću pronašle pružajući usluge savjetovanja i edukacije. Tako je Anita Prka Đurašić koja je nakon 5 godina koje je provela posvećena majčinstvu, odlučila da je vrijeme da se vrati na posao i otvorila školu stranih jezika Eurobiz. Stranim jezicima i edukaciji odlučila se posvetiti i Danijela Dapas, koja uspješno vodi biznis već 10 godina.

Mislite li da trebate razvijati poslovne vještine? Pomoći vam može Martina Kvarantan Šmitran, direktorica tvrtke Znatiželja d.o.o., koja se bavi razvojem poslovnih vještina kroz specijalizirane treninge i radionice. Ona je biznis pokrenula nakon što je shvatila da sve što je radila za druge, može raditi i za sebe.

Vodeća konzultantica za EU projekte Ariana Vela je ove godine otvorila i učilište EU projekti na kojem možete steći znanja koja će vas držati daleko od nezaposlenosti.

Andreja Tonč, specijalistica za financijske potpore i nepovratna sredstva poznata je i na tržištu regije i u inozemstvu, a ako trebate pomoć u financiranju tu je Lara Nadaždi koja vam može pomoći da vaša inovacija dobije financijsku podršku. Ružica Jajčević vlasnica je pak konzultantske tvrtke Nimar Consulting čije je pokretanje pripremala dok je još radila u Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Vlatka Delač, bivša članica uprave Metroa, nakon godina provedenih u korporaciji, sada napokon uživa u vlastitom biznisu sa suprugom. U svom biznisu uživa i Mirta Škaljac, stručnjakinja za radne odnose i vlasnica tvrtke Futura Consulting.

Usluge konzaltinga pruža i Kristina Androlić i to integrirane usluge poduzetnicima za unapređenje poslovanja, a svoju tvrtku je razvila u samo godinu dana.

Ako trebate usluge odvjetnika tu je Tarja Krehić, jedna od rijetkih vlasnica odvjetničkih ureda u Hrvatskoj, ali i predsjednica prve Udruge žena u pravnoj profesiji. No, Tarja nije jedina. Viktorija Knežević je nakon otkaza izgradila najveći odvjetnički ured u Dubrovniku koji uspješno posluje već 10 godina.

Nema poduzetnika koji ne bi volio imati osobnog asistenta, makar samo virtualnog. To je prepoznala Marijana Glavaš, vlasnica poslovnog servisa Moja Asistenca i prva virtualna asistentica na našem području. Za usluge prevođenja tu je Maja Šarac koja je o svom biznisu sanjala još od fakultetskih dana.

Većina poduzetnica pokrenula je svoj biznis od kuće. Tako Vlasta Perla vodi vlastiti konzultantski biznis od kuće, kao i Marijana Staneković koja je strast prema organizaciji poslovanja pretvorila u vlastiti konzalting biznis za ISO standarde. Iz vlastitog doma je krenula i Danijela Iveljić, koja nakon 7 godina ima uspješan računovodstveni biznis s četvero zaposlenih.

Ako i vi vodite biznis od kuće i muči vas osjećaj usamljenosti i izoliranosti od svijeta, posjetite BIZkoshnicu Mirele Marović Omerzu., gdje s drugim poduzetnicima možete i razmjenjivati ideje.

Prava inovatorica na području ekologije je i Koviljka Aškić, vlasnica uspješne tvrtke Eko Adria za savjetovanje o zaštiti okoliša, a Ivana Maršan Jukić vlasnica je jednog od prvih privatnih laboratorija za ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opće uporabe u cijeloj Hrvatskoj.

Inspirativne_poduzetnice_02

Obitelj i zabava također su važni

Dok neke poduzetnice pružaju svoje usluge kako bi savjetovale i educirale, druge su svoje biznise posvetile igri, zabavi, ali i obitelji.

Tako je serijska poduzetnica Vedrana Džanić, osim što se može pohvaliti vrtićima na četiri lokacije u Zagrebu, odlučila otvoriti prvi family friendly kafić u cijeloj Hrvatskoj, gdje roditelji mogu u miru popiti kavu i popričati dok se njihova djeca igraju u primjerenom okruženju.

Važnost razvijanja mladih umova prepoznala je Lovorka Šimunec pa je osnovala hrvatsku školu Outward Bound Croatia čiji je cilj mlade potaknuti na pozitivne promjene kroz iskustveno učenje u prirodi.

Intelektualni i emocionalni razvoj djeteta važan je od malih nogu i to je prepoznala Irena Orlović razvivši aplikaciju „Pametnica“ na kojoj se nalaze radni materijali koje roditelji mogu upotrijebiti u igri s djecom.

Koliko je važno kvalitetno provedeno vrijeme s djecom zna i Ivana Radić koja je preuzela i na noge podignula posrnuli obiteljski obrt igrom „Obiteljski memory“. Igra za obitelj „Meet Croatia-Memory Croatia“ Ive Šimeković također je izvrsna igra za cijelu obitelj, ali i odličan turistički proizvod koji promovira ljepote Hrvatske.

Irena Ričković od malog je obrta pokrenutog u vlastitom stanu ‘dogurala’ do vlasnice dizajnerskog studija’Mia’ iz kojeg prodaje i šalje opremu za bebe po cijeloj Hrvatskoj, zatreba li vam primjerice za dijete ili kao poklon radosnica, najbolju dizajnira Martina Zadnik.

Vjerojatno ste već čuli za terme Jezerčica koje vodi Dubravka Lekić i to u mirovini. Terme su odlična destinacija za cijelu obitelj, isto kao Čaroban dan slovenske poduzetnice Barbare Novak, koja ga je ovo ljeto organizirala i u Hrvatskoj.

Anđelka Strajher je u obiteljskoj tvrtci Megatrend napredovala od najnižih pozicija do predsjednice uprave i pokazala nam da rano roditeljstvo nije prepreka uspjehu.

Planirate li negdje na put ili se preseliti u inozemstvo, aplikacija Liana Ane Volk sigurno će vam biti od pomoći. Sa tog puta sigurno ćete snimiti koju fotografiju, a aplikacija Fojo Vande Voloder, pružit će vam sve čari profesionalne fotografije.

Inovativnost u hrani

Svoju sreću izvan korporativnog svijeta pronašla je i Silvija Repić koja je na naše tržite donijela zdravi hummus i čije recepte čitate svakog petka na našem portalu. A ako nemate vremena pripremiti zdravi i ukusni ručak ili večeru za sebe, vašu obitelj ili goste, tu je Željka Maras koja donosi domaću hranu u domove prezaposlenih ljudi.

Ako ste za desert tu vam može pomoći Martina Bračić koja je napustila siguran posao u državnoj upravi i pokrenula lanac slastičarni „Torte i to“. A ako želite zdravi desert, bez ikakvih dodataka, onda su zdrave torte i kolači Mihaele Devescovi pravi odabir za vas. Teha Šeparović i Seđa Topali dvije su poduzetnice koje su otvorile Cakebox – prvu i jedinu slastičarnicu u Blatu na Korčuli.

Da se iz hrane može napraviti prava umjetnost dokaz su Maja Marković, koja želi napraviti brend kruha iz alternativne pekarnice, a Martina Županić pionirka je u kuhanju svjetleće hrane.

Ništa manje impresivna nije ni Nicoletta Balija koja je obiteljski posao preuzela sa samo 25 godina i postala najmlađa maslinarka jednog od najboljih ulja na svijetu. Jelena Šimić Valentić kroz program Vinske škole prenosi znanje i kulturu vina entuzijastima i znatiželjnicima koji žele produbiti vlastito razumijevanje i uživanje u vinu.

Inspirativne_poduzetnice_03

Male poduzetnice znaju koliko je ženama važno dobro izgledati

Nema žene koja ne voli dobro izgledati. Ako želite skinuti koji kilogram tu je Linea Snella Helene Fjorović, a za prekrasan izgled pobrinut će se Iva Nenadić u svom salonu Revive Beauty.

No stres i užurbani način života ima svoj odraz i unutar našeg tijela, a tome se posvetila Anamarija Pažin Morović, koja je svojom aromaterapijom osvojila cijeli Lošinj i masažama cijeli Zagreb, a “Aromatični kutak” poduzetnice Gordane Gorinšek jedinstven je na tržištu prirodne kozmetike. Fizioterapeutkinja Mirjana Sindičić godinama je gradila vlastitu bazu klijenata kako bi mogla otvoriti svoj salon.

Za autentičan nakit pobrinut će se Vesna Vurušić Pećanić, dizajnerica Craaloosh nakita koja je inspiraciju za svoj jedinstven nakit pronašla u zamalo zaboravljenoj tradiciji. Gordana Šoštarić osmislila je i razvila Kron – losion protiv opadanja kose kojem ni velike korporacije ne mogu konkurirati. Isto kao ni Nikelu, brendu prirodne linije kozmetike Mirjane Brlečić.

I na kraju imamo naše finalistice i pobjednicu u kategoriji Inspirativna poduzetnica godine koje su nam pokazale što zapravo želimo postati:

Bernarda Cecelja

Jasna Nemčević

Branka Hitner

I pobjednica Katica Hauptfeld

Jeste li i vi spremne da sljedeća godina bude vaša poduzetnička godina?

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva poduzetnica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...