Inspirativne žene iz javnog sektora ispričale su svoje priče o uspjehu!

Prema podacima iz 2017., žene čine 69% zaposlenih u javnom sektoru, a svega 5,26% žena je u upravama. Upravo s ciljem umrežavanja, inspiracije i dijeljenje iskustava žena koje grade ili su već ostvarile uspješne karijere u javnom sektoru mreža poslovnih žena Women in Adria organizirala je prvu konferenciju “Žene u javnom sektoru”. Inspirativne žene iz javnog sektora podijelila su svoje priče.

Povezano:

Na samom početku nazočne je pozdravila Marica Dusper u ime Zagrebačkog holdinga te istaknula činjenicu kako je njihova predsjednica uprave žena, da su žene većina u Upravi Holdinga, a žene čine i 41% zaposlenih na rukovodećim pozicijama. Istaknula je to kao pozitivan primjer i trend za koji se nada da će se nastaviti i primijeniti i u drugim segmentima države i društva.

Inspirativne žene iz javnog sektora

Svoju priču ispričala je Vesna Trnokop koja je 22 godine provela u javnom sektoru, u naftnom biznisu. Točnije, u INI i Jadranskom naftovodu gdje je postigla vrhunske rezultate te je dobitnica nagrade za managera godine u javnim poduzećima.

„Prisutnost žena u upravama i nadzornim odborima u Hrvatskoj nije na zadovoljavajućoj razini što pokazuje i podatak da je 2019. godine zabilježen i pad udjela žena u upravama društva na 14,5%, za razliku od 2018.godine kada je udio bio 19,7%. Uvođenje transparentnih pravila kod izbora predsjednika uprava društava u vlasništvu države zasigurno bi doprinijelo i većoj prisutnosti žena na vodećim pozicijama u upravama društva”, istaknula je Vesna Trnokop te dodala da i same žene nose odgovornost za to. “Sve kreće od nas samih, mislim da trebamo poduzeti sve da se ti brojevi promjene. Umrežavajte se i educirajte, surađujte kako biste bile uspješnije, proaktivnije i time bolje u biznisu” istaknula je Vesna Trnokop.

Inspirativne žene iz javnog sektora

Budimo vjetar u leđa svim ženama

Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta je nakon 10 godina u vlastitoj tvrtki odlučila prihvatiti dužnost u ministarstvu.

“Danas je više nego ikad ranije potrebno istaknuti dužnost svih nas, osobito dužnost žena koje imaju mogućnost pokrenuti promjene da pomognemo i budemo vjetar u leđa svim ženama poduzetnicama i onima koje se tek planiraju okušati u poduzetništvu.

Vjerujem kako je ključan onaj trenutak u svakom od nas kad možemo pronaći snagu i utišati unutarnjeg kritičara. U tom trenutku, a to je i moje osobno iskustvo, pokrećemo promjene”, istaknula je Ana Mandac.

Antonija Trupinić, satnica i operativna časnica u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govorila je o svom putu i ravnopravnosti koju osjeća na poslu.

„Imamo situacije kada na poslu imamo ravnopravnost, a kod kuće nemamo. Sustav općenito ima problema s patrijarhatom, ali kada budemo ravnopravne i doma, tada ćemo znati da se nešto promijenilo”, istaknula je Antonija te dodala da se u njezinom poslovnom okruženju cijeni profesionalnost i odgovornost i pozvala je žene da se odvaže i na zanimanja u kojima prevladavaju muškarci.

Trebamo si dopustiti greške

Iva Sabljak, direktorica Sektora servisa za državu Financijske agencije svojim izlaganjem sudionicama je dala savjete iz osobnog iskustva te istaknula najizazovnije situacije iz karijere i kako se s njima nosila.

“Smatram da je u društvu potrebno mijenjati stav perfekcionizma te dopustiti ljudima da prave greške i iz toga uče”, istaknula je Iva Sabljak.

Dr. sc. Morena Mičetić Fabić pročelnica upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo grada Poreča i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč istaknula se brojnim projektima između ostalog poticanjem ženskog poduzetništvo. Poreč je prvi grad na Jadranu koji će biti Grad prijatelj ženskog poduzetništva. Prošla je put od mlade djevojka iz seoske radničke obitelji kroz stalna uvjeravanja okoline da neće nikada imati šanse ostvariti uspjeh u javnom sektoru bez rodbinske veze i politike. Ispričala je kako se njezin trud i rad isplatio, a ljubav prema poslu, rezultati kao motivacija, stalno učenje i slušanje same sebe su doprinijeli njezinom uspjehu.

Koji su najveći saboteri uspjeha?

Mirta Fraisman Čobanov iz Partus akademije govorila je o najvećim saboterima uspjeha iz perspektive leadership coacha i konzultanta: “Kada se žalimo to nam ne pomaže, potrebno je preuzeti odgovornost. Osim toga, morate imati viziju. Ako nemate svoju viziju završit ćete ispunjavajući tuđu viziju. Žene se rijetko usude ispričati svoju viziju, a to je vrlo važno.”

Je li lakše biti lider i žena u privatnom ili javnom sektoru govorila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Jedan od razloga zašto su muškarci na vodećim pozicijama vidi u njihovoj posvećenosti umrežavanju, kojim dolaze do bitnih informacija i prilika. Konstatirala je kako žene na svom putu imaju više prepreka, ali ih je moguće svladati. Smatra da trenutno nema dovoljno žena na vodećim pozicijama kako u upravama tako i u politici te da se to mora mijenjati kroz određene mehanizme.

“Muškarci i žene nemaju iste prilike. Istina da puno toga ovisi i o nama samima, ali definitivno nismo u ravnopravnom položaju. S tim se borim godinama, sada je malo lakše jer su djeca odrasla i nemam nekoga tko mi je nadređen, ali tempo kojim se mijenja klima u društvu po tom pitanju je nije zadovoljavajući”, istaknula je Nataša Novaković.

Osnivačica i direktorica Women in Adria Ivana Matić izrazila je zadovoljstvo današnjom konferencijom te smatra kako su ispričane priče sjajna motivacija svim ženama koje žele zakoračiti stepenicu više u svom poslovnom životu, ali se iz određenih razloga ustručavaju.

“Mi se ne nalazimo da bismo pričale kako je sve super i sve je moguće kad se dobro organiziramo. Znamo da to nije tako i detektiramo ozbiljne probleme te nastojimo pomoći našim članicama da ih riješe i da napreduju unatoč njima. Iza svake uspješne žene u Hrvatskoj stoji jako puno truda, rada, odricanja. Često mnogo više nego iza uspješnog muškarca”, zaključila je Ivana Matić.

Inspirativne žene iz javnog sektora

Future Leaders – inspirativne žene iz javnog sektora

Dodijeljene su nagrade za Future Leaders u javnom sektoru od Partus akademije. Nagrade su pripale Ivi Sabljak (FINA), Andreji Kajtaz (FINA), Tihani Mrazović (HEP).

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, generalni sponzor je Zagrebački holding.

Podršku konferenciji Žene u javnom sektoru dala je Fina sa svojim vrećicama, u kojima su se našli i proizvodi La Roche Posaya i Jane. Ručak je pripremila Pauza, kavu je služila Capsula, a Optotim kutak dao je besplatan pregled oštrine vida. Prostor je omogućio Zagrebački velesajam.

Naše Future Leaders nagradili su Partus akademija i Fulir Design.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -