Na konferenciji za žene u javnom sektoru slušat ćemo i pilotkinju Antoniju Trupinić

Borba za ravnopravnost spolova je svakodnevna borba, međutim u nekim okruženjima ta je borba znatno teža. Jedan od takvih primjera je i vojska. No žene, poput satnice i operativne časnice u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Antonije Trupinić to smatraju samo još jednim izazovom. Pilotkinja će svoju priču podijeliti u Zagreb 28.1.2020. na besplatnoj konferenciji “Žene u javnom sektoru”.

Povezano:

Antonija će ispričati kako je uspjela u većinski muškom okruženju, o izazovima na koje je pritom naišla te kako ih je savladala. Ispričat će i zašto je odabrala baš ovo zanimanje i zašto ga preporučuje i drugim ženama koje tek biraju svoj karijerni put.

Žene u vojsci

Prema statistikama iz 2013. godine, u strogoj vojnoj hijerarhiji žene su najzastupljenije u kategoriji časnika, što odgovara srednjem managementu u korporativnom svijetu, sa 14.65%. U kategoriji viših časnika (brigadir, pukovnik, bojnik) “pipeline” žena je 12,5% a na poziciji brigadirke je 5 žena.

Antonija je jedna od tih žena, ona je vojna pilotkinja helikoptera, instruktorica letenja, probna pilotkinja i satnica, odnosno časnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Usprkos svim stereotipima, predrasudama i patrijarhalnom društvu, uspješno je stekla zanimanje diplomirane inženjerke aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, istaknula se svojim radom u potpuno muškom okruženju.

pilotkinja

Pilotkinja još nije ni blizu vrhunca svoje karijere

Nakon deset godina rada na taktičkoj razini u Eskadrili helikoptera u 93. krilu (zrakoplovnoj bazi) Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u Zemuniku Donjem pokraj Zadra, Antonija već dvije godine radi u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na Plesu, pokraj Zagreba kao operativna časnica, časnica za normizaciju i časnica za doktrinu. Organizira međunarodne konferencije za obuku, ali radi i na komunikacijskoj strategiji za poziv vojnog pilota. Još uvijek nije ni blizu svog vrhunca karijere, ali se do sada sigurno susrela s brojnim iskustvima i izazovima koje je uspješno savladala.

Tijekom svoje karijere nagrađivana je pohvalama ministra obrane i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prepoznata je među brojnim civilnim ženskim udrugama i mrežama žena diljem svijeta inspirira svojom mentalnom snagom i primjerom hrabre, samopouzdane žene kojoj ni nebo nije granica.

Foto: Ana Šesto

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -