5 načina kako preuzeti kontrolu tijekom razgovora za posao

Odlazak na razgovor za posao, nadajući se da ćemo se svidjeti poslodavcu i da će nas zaposliti, vrlo je stresan. Međutim, sve više kandidata odlazi na intervju za posao s idejom o pronalaženju kompatibilnosti između dvije strane, nego da jedna strana moli drugu za posao.


Povezano: 2 pitanja koja HR managerice obavezno pitaju na razgovoru za posao


Intervju za posao

Samouvjereni kandidati u potrazi za poslom ne boje se i sami postavljati poslodavcu teška pitanja. Oni također znaju da im postupak redovitog intervjuiranja neće dati mogućnost da pokažu puninu svog talenta i potencijala. Zato su ipak potrebe određene pripreme da možete biti sigurniji u svoje sposobnosti. Isto tako, važno je zapamtiti da vas unatoč kvaliteti, ponekad neće zaposliti jer vas mogu smatrati prijetnjom njihovoj organizaciji. U takvim slučajevima trebate se pitati želite li zaista i raditi u organizaciji koja vaše sposobnosti i talente doživljava kao prijetnju. Evo nekoliko ideja za preuzimanje kontrole tijekom razgovora za posao.

Istražite

Ovo je nepisano pravilo za svaki intervju, čak i za one do kojih vam nije stalo. Možete proučiti njih web, LinkedIn ili ako imate prilike, razgovarati s bivšim i sadašnjim zaposlenicima. Svaka informacija vam je bitna i može odigrati ulogu u tome jeste li vi zaposlenik kojeg žele ili ne. Poslodavac će biti impresioniran što ste izdvojili vrijeme kako biste saznali više o njima, ali i vi ćete imati više samopouzdanja. Također, možete postaviti pitanja o onome što vas zanima i na taj način otkriti je li to radno mjesto koje želite.

Stvorite mogućnost da postavite pitanje

Nemojte čekati kraj intervjua za posao kako biste postaviti pitanja, vaša pitanja će se tada javiti kao nespretna i nevažna. Tijekom cijelog razgovora tražite mogućnost da ubacite svoja pitanja. Na primjer, kad vas pitaju zašto ste napustili prethodni posao, bilo bi sjajno da pitate zašto je osoba na poziciji koju vi želite otišla. Ako vas pitaju što bi vaš prethodni poslodavac rekao o vama, vi možete pitati što bi bivši zaposlenici rekli o njihovoj organizaciji. Upravo ovakva pitanja su razlog zašto se trebate dobro pripremiti za razgovor. Važno je pretpostaviti pitanja koja će vam postaviti, ali i razmisliti o prilikama kad ćete vi moći pitati ono što vas zanima.


Pročitajte više: Ovo su najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao


Prisjetite se svojih postignuća

Prije nego što dođete na intervju za posao, prisjetite se svojih postignuća na prošlom poslu te ih pokušajte podijeliti s potencijalnim poslodavcem. Ako vas pitaju o vašim snagama, ovo vam daje izvrsnu priliku da iznesete projekte na kojima ste radili i na koje ste ponosni.

Budite rješenje za njihove probleme

Svi se suočavaju s problemima koje lakše ili teže rješavaju, tvrtke nisu izuzeće. Ako ste obavili istraživanje, odgovor na pitanje koji su njihovi najveći problemi već znate, ali pomaže vam da ih čujete ponovno tijekom intervjua. Budite spremni dati primjere obavljenog posla koji pokazuju kako im možete pomoći u svakoj situaciji i zašto ste najbolja osoba koja im može pomoći.

Neverbalni znakovi u intervju za posao

Osim što ćete tražiti odgovore od njih, tražite i neverbalne znakove jer oni vam ponekad mogu više reći nego što vam sugovornik govori. Pazite na oklijevanje tijekom razgovora, otvorenost, transparentnost ili izbjegavanje direktnog odgovaranja na pitanja. Na primjer, pitajte zašto je osoba koja je bila na toj poziciji dobila otkaz. Naravno, mogu postojati opravdani razlozi za otpuštanje, ali kako se nose ovim pitanjem, reći će vam puno o integritetu i vrijednostima organizacije.

Povezano: Kako se najbolje pripremiti za razgovor za posao?

Foto: Burst, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -