Hrvat nominiran za humanitarca godine: ‘Osjećam se privilegirano’

Upravitelj Zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević nominiran je za svjetsku nagradu „Humanitarian Awards Global“, u glavnoj kategoriji – humanitarac godine.

Ivan Blažević je jedini iz Europe koji je nominiran u kategoriji humanitarca godine, uz još 18 međunarodnih kandidata i kandidatkinja. To je veliko postignuće i ogroman podsjetnik na pozitivan utjecaj koji njegov rad ima za zajednicu kojoj je, na neki način, posvetio život.

“Životni put doveo me do tu gdje jesam radeći ono što znam i volim, isprva volontirajući, a nekoliko godina kasnije i profesionalno. Samim time što sam imao priliku takvu priliku se osjećam privilegiranim“, istaknuo je Blažević.

Pomaže ženama, djeci, izbjeglicama… ‘Prošao sam to’

On svojom Zakladom SOLIDARNA kroz Fond za žene pruža pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, nudi im podršku i resurse da ponovno izgrade svoje živote. Kroz Fond Desa & Jerko Baković SOLIDARNA osigurava pristup obrazovanju i svjetliju budućnost za djecu u potrebi.

Također, tijekom razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku svojom je učinkovitost nadmašila čak i državu. U samo dvije godine uspjeli su izgraditi više kuća za pogođene obitelji od hrvatske vlade, ponudivši utočište i utjehu onima koji su pogođeni katastrofom.

S početkom rata u Ukrajini, Zaklada SOLIDARNA pokrenula je i Fond Solidarno s Ukrajinom kako bi ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj pružio potporu pri integraciji u hrvatsko društvo. On je, naime, i sam već s dvije godine iskusio što znači izbjeglištvo.

“Ja sam sa svojim roditeljima i bratom bježao od rata u Bosni i živjeli smo kao izbjeglice u Berlinu. E sad, zamislite život osnovnoškolca u 90-ima u Berlinu. Osim što danas znam njemački, sasvim sigurno je jako utjecalo na mene”, ispričao nam je.


Pročitajte više: Femicid u Hrvatskoj: Zakoni podupiru nasilje, a društvu je ono ‘incident’


‘Pomozi i ti nekome kad ćeš imati priliku’

Od obrazovnog sustava koji je koje desetljeće ispred našeg do multikulturalnog okruženja u kojem je odrastao: od vrtića i škole do parka u kvartu, sve to ostavilo je traga, dodaje.

“S obzirom na to da sam bio mali, ne sjećam se niti rata niti problema kroz koje smo kao obitelj prolazili tako da su moja sjećanja na Berlin ona romantična”, kaže.

S druge strane, zahvaljujući svim ljudima koji su im na tom putu pomogli, on ima priliku pomoći drugima.

“Tako da kad me bilo tko pita ‘kako da vam se odužim’ moj odgovor je uvijek isti: ‘pomozi ti nekome kad ćeš imati priliku'”, ističe humanitarac.


Pročitajte više: Osnovan Fond ‘Spasi me’ za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja


Ili će te shrvati ili ćeš se otuđiti od emocija

U svom radu susreće se s teškim pričama. Na svojim leđima ponese dio tereta osoba kojima pomaže. Nije to lak zadatak.

“Vjerujem da u nošenju s emocijama u ovom poslu postoje dva različita pola. Jedan je onaj u kojem će vas potpuno emocionalno shrvati i trebat će vama psihoterapija ili ćete se potpuno otuđiti od vlastitih emocija da ćete zaboraviti što znači empatija. Ni jedna ni druga krajnost nisu dobre”, ističe Ivan Blažević.

Njemu su, kaže, bile potrebne godina-dvije dana da nađe neki svoj balans.

Balans je pronašao, a motivacija ga ne napušta. Kad smo ga upitali što ga motivira odgovorio je da mu je od prije četiri godine motivacija njegovo dijete, ali “prije toga bi odgovorio: ‘pa, zdrav razum!'”

“Kako ćeš odbiti priliku koja ti se nudi da radiš nešto za društvenu korist?”, jednostavno objašnjava.

Dodaje da su mu velika motivacija ljudi s kojima i za koje radi, počevši od njegovog malog tima koji svaki dan svoj posao radi “sa srcem i dušom”.

“Kada skoro pa svaki dan dobijem ugovor o donaciji za potpisati, kako bi nekome pomogli, već je dovoljna motivacija”, ističe Blažević, koji je jedini iz Europe nominiran za prestižnu nagradu “Humanitarian Awards Global”, a glasati možete ovdje.


Pročitajte više: Kako izgraditi humanu tvrtku i očuvati čovječanstvo u doba strojeva?


Nagrada kojom se potvrđuje predanost društvenom napretku

„Humanitarian Awards Global“ dodjeljuju se s misijom prepoznavanja, predstavljanja i vrednovanja rada pojedinaca i organizacija koje su svojim djelovanjem posvećene radu u zajednici i društvenom napretku. Misija „Humanitarian Awards Global“ je ne samo nagraditi rad, već čineći to dodatno podržati i poticati proaktivni angažman diljem svijeta.

Iako je ova nominacija priznanje za prethodna dostignuća, ona je i podsjetnik na izazove koji su tu i koji će tek doći, naglašavaju iz Zaklade SOLIDARNA u priopćenju. Zaklada SOLIDARNA nastavit će raditi na zaštiti ljudskih prava, od direktne pomoći do zagovaranja sustavnih promjena, kako u RH tako i u regiji i Europskoj uniji.

Zaklada SOLIDARNA do danas dobitnica je tri nagrade među kojima je nagrada Europski građanin 2022. od strane Europskog parlamenta, nagrada Diana Budisavljević za humanost i pravednost koju dodjeljuje Srpsko narodno vijeće, a njihova Marina Škrabalo dobitnica je nagrade T-portala – Vizionarka godine u kategoriji „Društvo“.

Foto: Zaklada SOLIDARNA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -