Direktorica u Ljudskim resursima PBZ-a otkriva što žene tjera na promjenu posla

Nedavno je Bloomberg prenio istraživanje svjetske investicijske banke Citi u kojem je navedena banka putem izlaznih intervjua otkrila da žene i muškarci odlaze iz banke zbog različitih razloga. Izlazni razgovori su trebali biti način smanjivanja jaza u plaćama između muškaraca i žena, no dobili su druge informacije.

Povezano:

Tijekom ispitivanja saznali su da zaposlenice imaju tendenciju otići zbog politike u samoj tvrtki ili vodstvu. Dok su zaposlenici imali više osobne razloge: Često navode odnose sa svojim menadžerom.

“Razumijevanje ove nejednakosti prilika je za daljnje istraživanje i ističe područja na koja se možemo usredotočiti”, izjavila je Sara Wechter, globalna voditeljica odjela za ljudske resurse u Citiju.

Izlazni razgovori u PBZ-u

Direktorica u Ljudskim resursima u Privrednoj banci Zagreb, Kornelija Knez, otkrila nam je vidi li se kod njih razlika između muških i ženskih izlaznih razgovora. “U Privrednoj banci Zagreb d.d. i članicama PBZ Grupe koristimo izlazni upitnik kao jedan od načina za dobivanje informacija o razlozima odlaska zaposlenika imajući u vidu eventualnu potrebu poboljšanja određenih procesa. Izlazni upitnik te izlazni intervju važni su alati za konstantno prikupljanje podataka s ciljem utvrđenja onih općih, ali i specifičnih razloga odlaska za svakog zaposlenika.”

Iako imaju izrazito nisku stopu fluktuacije, svaki odlazak podrobno analiziraju te poduzimaju razne mjere kako bi ne samo smanjili broj odlazaka, nego i naučili postoje li i u kojim segmentima prostori za poboljšanje. “Dobivene nalaze koristimo kako bismo uveli promjene, s ciljem razvoja zaposlenika u skladu s njihovim preferencijama i samim time retencije istih. Primjerice, nakon uvida u nešto veću fluktuaciju u pojedinom organizacijskom dijelu, uveli smo strukturirani pripravnički program, dodatno se približili sveučilištima i visokoškolskim ustanovama, pojačali aktivnosti stipendiranja, a  sve kako bismo svoju ponudu uskladili s tržištem rada i time privukli potrebne stručnjake.”

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Kornelija ističe da nema primjetnih razloga u odlascima muškaraca i žena. “Ne postoje veće razlike u razlozima odlaska između naših zaposlenica i zaposlenika, a navedeno leži dijelom u činjenici da konstantno pratimo angažiranost naših zaposlenika kroz razne instrumente, u raznim fazama postupka, kako zapošljavanja tako i samog radnog odnosa te tako rješavamo potencijalne izazove.”

No, primijetili su potrebe zaposlenica i tu su uspjeli napraviti promjene. “Pratili smo potrebe naših zaposlenica te im omogućili da se adekvatno mogu posvetiti i poslovnom i privatnom aspektu života, tako da smo kao poslodavac uveli razne benefite koji takav sklad poslovnog i privatnog podržavaju i usklađuju, a za što smo dobili i priznanje Poslodavac prijatelj obitelji. Ovom prilikom bismo istaknuli neke od benefita kao što su usluga korporativnoga vrtića u sklopu poslovnoga kompleksa u Zagrebu, preventivna skrb o zdravlju zaposlenika, mogućnost fleksibilnog radnog vremena, mogućnost dodatnog obrazovanja u sklopu PBZ poslovne škole, te unaprjeđenje kvalitete života kroz mogućnost uključenja u razne sportske aktivnosti i sekcije.“

Važno je istaknuti zastupljenost ženskih zaposlenika u svim poslovnim područjima, od prodajnog do STEM područja, kao i na rukovodećim pozicijama u Privrednoj banci Zagreb d.d. i članicama PBZ Grupe. “Kako bismo održali taj trend pratimo iskazane želje za edukacijom i svim oblicima usavršavanja te ih potičemo na usvajanje dodatnog znanja a kako bi im omogućili aktivno upravljanje karijerom i spriječili njihove odlaske.

Dodatno, internom rotacijom i mobilnošću pružamo priliku za napredovanje te tako preveniramo odlaske naših zaposlenica.”

Foto: LinkedIn, Rawpixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -