Ankica Ćaleta: Vrijeme masovnog turizma je iza nas, a evo što je u trendu!

“Vrijeme masovnog turizma je sigurno iza nas”, smatra Ankica Ćaleta, vlasnica turističke agencije My Luxoria koja pomaže vlasnicima smještajnih objekata, odnosno malim poduzetnicima uspješno raditi ono što vole. Iznajmljivanje kuća za odmor i luksuznih vila trend je koji će se zasigurno i zadržati, smatra Ankica koja je pokrenula projekt Centar za razvoj obiteljskog smještaja i objasnila u kojem smjeru trebaju ići vlasnici smještajnih objekata koji planiraju opstati!


Pročitajte više: Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile iskorištene?


Svaka promjena na neki je način teška dok se ne priviknemo. Isto je bilo i s “novim normalnim” koje nam je naložila pandemija. I koliko god smo se nadali da će to potrajati svega mjesec, dva i da ćemo se vratiti starom normalnom, čini se da su neki segmenti pandemije zauvijek ostavili traga. Osim što će nam zasigurno pandemija ostaviti psihičke posljedice, ako ništa drugo, u smislu povećane svijesti o higijeni, ostavila je traga i u drugim segmentima života pa tako i na turizmu, donedavno najrazvijenijoj grani u Hrvatskoj.

“Autentičnost, jedinstven doživljaj, priroda, kultura, sigurnost, kvaliteta smještajnog objekta i kvaliteta usluge su faktori koji će se tražiti u budućnosti”, kazala je Ankica Ćaleta.


Pročitajte više: Sve mane hrvatskog turizma su sad prednosti!


Promjene će se odviti i u strukturi gostiju jer su oni koji su do sada putovali zbog jeftinih avionskih karata i jeftinijih apartmana na Jadranu, najviše pogođeni krizom.

Sljedeći trend koji će se pokrenuti mogla bi biti adaptacija starih apartmana u smještajne jedinice u kojima će gosti uživati u uređenju hotelskog standarda uz naznaku autentičnosti mjesta u kojem borave s velikim naglaskom na usluzi gostoprimstva. Ocjenjivat će se pritom, smatra Ankica, sve – od početne do završne komunikacije, od prezentacije do mirisa smještajnog objekta, od kvalitete madraca do kvalitete sapuna za ruke itd. Vlasnici smještajnih objekata ulagat će više u svoje nekretnine i vještine kako bi obitelji osigurali uspješno poslovanje smještajnog objekta u budućnosti.

“Zanimljivo je da su gosti u pandemiji većinom direktno kontaktirali vlasnike smještajnih objekata, a takav trend je tek započeo”.

Upravo u tom smjeru krenula je i Ankica s projektom – Centar za razvoj obiteljskog smještaja. Obiteljski smještaj zapravo je skraćeni naziv vrste ugostiteljske usluge koja se pruža u domaćinstvima za smještajne objekte vrste apartmana, soba i kuća za odmor. Svi vlasnici takvih objekata, žele li pronaći savjet, unaprijediti vještine ili promijeniti uslugu, mogu se javiti u Centar za razvoj obiteljskog smještaja gdje će na jednom mjestu dobiti rješenje. Centar je posebno koristan novim investitorima koji mogu zatražiti izradu poslovnog plana uz preporuku ulaganja u odnosu na trendove koji se očekuju u narednom razdoblju.

Iznajmljivanje kuća za odmor i luksuznih vila kao trend koji će se zadržati

Na tržištu je već prisutan trend ulaganja u kuće za odmor i luksuzne vile po Hrvatskoj, a taj će se trend zasigurno i zadržati, smatra Ankica, pošto je potražnja puno veća od trenutne ponude. Da bi investitor mogao sagraditi i na tržište plasirati primamljiv proizvod budućim gostima, potreban je detaljan plan prije same gradnje. Investitor može i provjeriti je li njegova lokacija pogodna za određen smještajni objekt te koji ROI može očekivati.


Pročitajte više: Na Jadranu ponuda smještaja sve veća, a gostiju je sve manje


Oni koji počinju planirati danas, izlazak na tržište mogu očekivati za dvije do tri godine, što znači i dvije do tri sezone u kojima se svašta može promijeniti.

Centar za razvoj obiteljskog smještaja kao vodič do zadovoljnog gosta

“Upravo zbog takvih problema pokrenula sam Centar za razvoj obiteljskog smještaja koji je kompletna podrška od ideje do realizacije uspješnog biznisa s iznajmljivanjem kuća za odmor, luksuznih vila i apartmana.”

Osim usluga individualnog savjetovanja, na proljeće s radom počinje i prva Akademija #superdomaćin koja će biti višestruko korisna iznajmljivačima. Na jednom mjestu će dobiti znanja i vještine neophodne za uspješno poslovanje svakog smještajnog objekta. Teaseri za akademiju, mogu se pronaći na web stranici, a detaljan program i način rada bit će objavljen prije početka prijava.

Obiteljski smještaj #superdomaćin je knjiga čije je izdavanje trenutni vrhunac njezine karijere. Zapravo je riječ o sveobuhvatnom vodiču za iznajmljivanje apartmana, vila i kuća za odmor. Pitanje je to koje opterećuje gotovo sve vlasnike smještajnih objekata, njihove voditelje i nove investitore. Ova knjiga, kao temelj poslovanja svakog smještajnog objekta, osim brojnih iskustava, koraka za izgradnju branda i koraka do direktnih rezervacija, razbija brojne predrasude koje se često vežu uz posao iznajmljivanja. Ona je zapravo vodič do direktnih rezervacija i zadovoljnog gosta.

U njoj se nude odgovori na pitanja koja iznajmljivači postavljaju sebi poput – odakle započeti, kako se pripremiti za goste, kakve probleme mogu očekivati u sezoni, kako raditi s agencijama, kako raditi samostalno, koji koraci vode do izgrađenog branda smještajnog objekta, kako postati vidljiv i prepoznatljiv gostima, kako do direktnih rezervacija i zadovoljnog gosta?

“Kad razmišljam kako je nastala ova knjiga teško mi je pronaći pravi odgovor, jer ona je dio mene već dugo i bio je potreban samo jedan „lockdown“ da je prenesem na papir.”

Trenutno su iznajmljivači previše ovisni o agencijama i online platformama za oglašavanje i ako padne jedan od njih, iznajmljivač je u domino nizu te pada i njegovo poslovanje, objašnjava Ankica.

To je najbolje pokazala sezona 2020. kada su velike platforme ili agencije fokusirane na tržišta koja su najduže imala zatvorene granice, podbacila. Mnogi su iznajmljivači, osim pandemijskog efekta, osjetili i loše strane svojih strategija poslovanja putem ekskluzivnih ugovora.

Vrijeme je promjena i prilagodbe novom normalnom

Vrijeme je stalnih promjena – velike i male agencije stalno mijenjaju način svog rada, stalno se spajaju, nastaju nove ili neke čak nestaju.

“Sezona 2020. otvorila je mnoga pitanja: gdje je nestao vlastiti angažman, zašto smještajni objekt nema izgrađen brand i vidljivost na internetu, nego posluje pod nekom šifrom itd.”

Mnogi su pritom u dvojbi – prepustiti sve agenciji ili krenuti samostalno uz potporu agencija?

Knjiga nudi sve prednosti i mane spomenutih modela pa će onaj tko je pročita samostalno zaključiti želi li sjediti sa strane i promatrati kako se njegov posao razvija u tuđim rukama, ne znajući može li bolje, ili želi biti #superdomaćin?

“Svatko za sebe treba analizirati svoje poslovanje i vidjeti u čemu je problem i kako dalje, nakon pandemije, kako poslovati bez „low budget“ gostiju, zašto je susjed imao goste u ljeto 2020. i zašto onaj do njega nije?

Ova knjiga sigurno će vam pomoći u tome. Nabavite svoj primjerak na vrijeme. Za sve WIA članice trajno će biti aktivan kod za 10 % popusta na kupnju knjige.”

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -