Izvršna direktorica odustala od karijere zbog muža?

U američkom časopisu The Lily objavljen je članak “Morala sam odabrati biti majka” u kojem je na primjeru jedne obitelji objašnjeno kako ‘kad roditelji ne mogu imati sve, plaćeni rad žene je prvo što će se žrtvovati’. Nakon objave, članak je izazvao brojne polemike.

Povezano:

Morala sam odabrati biti majka!

46-godišnja Aimee radila je kao izvršna direktorica tehnološke tvrtke, a suprug je ostao kod kuće i brinuo o njihovom trogodišnjem sinu. On je stavio svoju karijeru na čekanje kako bi pronašao ono čime bi se bavio. Za to je vrijeme, Aimee je mislila, trebao brinuti i o njihovom sinu. “To je ukupno trajalo tri dana”, ispričala je Aimee.

No, kako je zbog epidemije morala raditi od kuće, stvari su se promijenile. Ona je radila u gostinskoj sobi, a suprug je bio iscrpljen.

Tijekom tjedna bilježila je 70 radnih sati i ponosila se time što radi. Kad je započela svoju karijeru u San Franciscu, bila je jedna od dvije žene u kompaniji za video igre.

Kasnije je postala suosnivačica tvrtke koja je surađivala sa Sveučilištem Stanford. Zapošljavala žene, manjine i druge koji su dovodili u pitanje stereotipe o Silicijskoj dolini. Kako bi se posvetila svojoj obitelji, planirala je uzeti šest tjedana godišnjeg odmora, no nikad nije bio pravi trenutak. Suosnivač je, također, imao obiteljske obveze i sve je manje mogao pomoći. I onda je došla epidemija. Aimee je shvatila da će morati još više vremena posvetiti poslu. Ali pitanje je bilo može li zamoliti svog supruga da preuzme brigu o djetetu 12 sati dnevno, bez pomoći i bez odmora? Nije bila sigurna da bi njezina obitelj to mogla preživjeti. Nije bila sigurna da bi suprug to učinio, čak i ako bi pitala.

„Mislila sam u sebi:„ Mogu progurati ovu tvrtku, ali bit ću toliko slomljena. Moj sin će biti slomljen. Moj suprug će biti slomljen. “

U kriznim situacijama, žene se odriču plaćenog rada

U kriznim situacijama kao što je korona, osim otpuštanja postoji još jedna prijetnja ženskoj radnoj snazi koju je teže uočiti; s djecom kod kuće, obitelji su prisiljene na znatno više kućne radne snage, a žene su te koje se odriču plaćenog rada. Gotovo sve anketirane žene za ovu priču – koje su ili prestale raditi zbog virusa ili su to namjeravale – rekle su da je stanka privremena. Jednom kada se škole i vrtići ponovo otvore, planiraju se vratiti.

Aimee je 16. ožujka zatvorila tvrtku i otpustila sve zaposlenika. Njena obitelj odlučila je živjeti od ušteđevine dok se pandemija ne stiša. Na kraju je osjećala da ima samo jednu mogućnost: “Morala sam odabrati biti majka i biti kod kuće.”

“Kad se nešto mora žrtvovati zbog obitelji, to su vrlo često karijere žena: njihovo radno vrijeme, očekivanja onoga što mogu postići na poslu ili sam posao”, izjavila je Caitlyn Collins, sociologinja rodnih razlika i obitelji na Sveučilištu Washington u St. Louisu. Rane studije sugeriraju da, iako očevi odrađuju više obiteljskih obveza nego prije koronavirusa, majke i dalje obavljaju većinu kućanskih poslova i skrbe o maloj djeci.

“Ja sam ekonomistica pa se obično trudim ne govoriti bez podataka”, izjavila je Martha Gimbel, menadžerica ekonomskih istraživanja u Schmidt Futuresu. “Ali usuđujem se reći da će taj teret pasti na žene.”

Čak i ako zapravo nisu bile prisiljene napustiti svoj posao, mnoge zaposlene mame rekle su da uopće nemaju izbora. “Koliko slojeva odgovornosti – koliko težine – možete preuzeti prije nego što se raspadnete?” zapitala se Aimee.

Pritisak “dobre mame”

Lauren Smith Brody, autorica priručnika za zaposlene mame, rekla je da parovi u cijeloj zemlji vjerojatno rade slične proračune: Kad odlučuju tko će smanjiti posao ili ga potpuno napustiti, to će biti onaj koji manje zarađuje.

Mame će vjerojatnije napustiti posao tijekom pandemije jer osjećaju pritisak da budu “dobre mame”, objašnjava Collins. Nije isti slučaj za tate. Čak i u najravnopravnijim domaćinstvima, rekla je, žene obično obavljaju najviše kućanskih poslova: Ako nešto ne funkcionira kod kuće, recimo, ako postoji pandemija, a djeca su nemirna, veća je vjerojatnost da će žena osjećati odgovornost da nešto treba popraviti.

Taj pritisak “dobre mame” je trenutno posebno intenzivan. Na društvenim mrežama objavljuju se slike utjecajnih mame koje uče svoju djecu da prepoznaju kukce i peku kruh od tikvica. Bez škole i bez školskih aktivnosti, postoje “nove Olimpijske igre za savršenu mamu”, objasnila je Collins; majke grozničavo pokušavaju “obogatiti” svoju djecu, plaše se da će nekako zaostati ako ih ostave same s iPadom.

Aimee zna da će biti teško pronaći novi posao. Nakon što sve ovo završi, voljela bi raditi kao direktorica ili voditeljica za veliku tehnološku tvrtku. Ali sumnja da će u tome uspjeti. “Jednom kada imate ulogu izvršnog direktora u svom životopisu, teško je.” Vjerojatno će joj reći da ima “previše iskustva”, rekla je.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -