Ja sam mama i CEO i ne podržavam roditeljski dopust!

Katica Roy je izvršna direktorica i osnivačica tvrtke Pipeline-a, nagrađivane SaaS tvrtke koja koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje i ostvarivanje financijske dobiti putem rodne jednakosti. Platforma Pipeline proglašena je jednom od najboljih izuma prema izboru TIME magazina za 2019. godinu. Za Thrive portal iznijela je svoje stajalište o roditeljskom dopustu i zašto se zalaže za plaćeni dopust njegovatelja.

Povezano:

Tijekom prve trudnoće Katica se često susretala s pitanjem planira li ostati sa sinom nakon rođenja. “Naravno da nisam planirala ostati kod kuće. Ja sam bila glavni skrbnik obitelji, a i zdravstveno osiguranje nam je ovisilo o mom poslu. Povratak na posao bio je jedina opcija.”

No ona nije jedina, 40% kućanstava s djecom u SAD-u oslanja se na majčine prihode, a čak 70% majki donosi u prosjeku 40% prihoda. S obzirom na to da je SAD jedna od dvije države na svijetu bez zajamčenog plaćenog dopusta za majke, nije čudo da se svaka četvrta majka vrati na posao u roku od deset dana od rođenja. “Ipak, kao mama, izvršna direktorica i osnivačica tvrtke jednakosti spolova SaaS, ne zalažem se za porodiljni dopust. Umjesto toga, podržavam plaćeni dopust njegovatelja. Evo zašto.”

4 razloga za plaćeni dopust njegovatelja

Plaćeni dopust njegovatelja uklanja dvosmislenost u nakandama

Uklanjanje atributa roditeljski, rodiljni i porodiljni stvara rodno neutralnu politiku i elimira mogućnost pojave pristranost između dopusta. Otac i majka dobivaju isto vrijeme i resurse za brigu o voljenim osobama. To je signal zaposlenicima da se njihove uloge, bilo da se radi o kući ili u uredu, vrednuju jednako.

Dopust njegovatelja prepoznaje rastuću potrebe brige o starijim roditeljima

Djeca nisu jedini članovi obitelji koji trebaju njegu, stariji roditelji također trebaju nekoga da se brine o njima. Zapravo se povećava broj ljudi u dobi od 40 do 60 godina koji financijski ili emocionalno uzdržavaju barem jedno dijete i roditelja starijeg od 65 godina. Moramo priznati ove sve veće zahtjeve i omogućiti zaposlenicima prostor da se brinu o bolesnim članovima obitelji.

Manjak negovatelja ostavlja neproporcionalni teret ženama, i to ne samo zato što razlika u plaćama među spolovima ograničava njihovu financijsku sposobnost uzdržavanja članova obitelji.

Moramo se sjetiti da su žene većina američke radne snage (50,04%) te da i dalje obavljaju više neplaćenih poslova od muškaraca. U odnosu na muškarce, žene svake godine obavljaju četiri dodatna dana kućanskih poslova. Rodno neutralni dopust za njegovatelje ublažio bi taj stres i pomogao promicanju jednakosti spolova potičući muškarce da preuzmu više odgovornosti na domaćem terenu.

Dopust njegovatelja uklanja stigme povezane s odlaskom oca na roditeljski dopust

Većina Amerikanaca ne podržava ideju da očevi mogu ostati kod kuće i skrbiti za svoju obitelj: samo 1% Amerikanaca kaže da očevi rade bolji posao od majki koje brinu o njima.

Pa ipak, 48% očeva teži ulozi tate s punim radnim vremenom. Očevi žele paziti i povezivati ​​se sa svojom djecom, ali glavni stigme o muževnosti suzdržavaju ih. Istraživanje Deloittea otkrilo je da gotovo dvije trećine muškaraca vjeruje da će se odlazak na roditeljski dopust “shvatiti kao nedostatak posvećenosti njihovom poslu”.

Pružanje uloge njegovatelja jedan je mali pomak koje može pomoći u promjeni ovog rodnog narativa. Očeve (i sve njegovatelje) trebalo bi osnažiti da igraju veću ulogu u životu svojih obitelji – bez stigmi.

Plaćeni dopust njegovatelja promiče jednakost za sve

“Glavni razlog zašto podržavam plaćeni dopust njegovatelja? Jer nas to približava jednakosti spolova. Prema posljednjim procjenama, naš svijet će u 2277. godini zatvoriti jaz između jednakosti spolova u ekonomiji. To je punih 257 godina, a svaki pojedinačni pomak pomaže”, rekla je Katica.

Rodna jednakost, u osnovi, je jednakost za sve. Svi će imati koristi od poboljšanog fizičkog, mentalnog i ekonomskog zdravlja koje nas čeka s druge strane razlike u rodnoj jednakosti.

Foto: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -