“Ja sam CEO i majka i ovo pravilo mi je pomoglo da budem uspješna u oba područja!”

Mit o zaposlenim ženama koje drže sve kutove doma rapidno se raspada. Tko kaže da bi žene trebale biti savršene domaćice i nepogrešive majke koje stignu biti tu za svoju djecu u bilo koje doba dana ili noći? Čini se da manje ljudi nego ikad. Jedna je izvršna direktorica i majka opisala kako je uspjela srediti život i posložiti prioritete uslijed kaosa koji joj je prijetio.

Povezano:

Audrey je izvršna direktorica i majka

Audrey Mcloghlin poduzetnica je od svoje 25. godine, a odnedavno je i majka s jako puno obveza. Kaže da je najvjerojatnije to razlog zbog kojeg su je često pitali kako joj to uspijeva.

“Dobra je vijest da imam empatičan odgovor. To je pravilo koje sam nenamjerno testirala dva desetljeća kroz svaku fazu mog života i karijere. Primijetila sam da vrijedi i za moje prijatelje koji imaju karijere, kao i prijateljice koje su vrlo zaposlene majke”, napisala je Audrey za portal Motherly.

Čarobna formula: priča o tri košare

Audrey kaže da ima formulu koja joj pomaže u natrpanom rasporedu. Planove raspoređuje u nešto što naziva ‘tri košare’. Košare su ustvari skupine prioriteta, a Audrey smatra da ih svatko ima i da zahtijevaju određeno vrijeme i energiju. Ustvari, za nju postoje četiri košare, to su posao, veza, djeca i ona. No, kaže da ako želi funkcionirati na najvišoj mogućoj razini, može ih nositi samo tri odjednom.

“Vaše se košare mogu razlikovati od mojih, s jednom iznimkom. Svi imamo košaru za sebe. U njoj se nalazi bilo što nam napaja um, tijelo i dušu. To je košara koju je najlakše odložiti na pod kada držimo previše košara, no ona je ustvari neupitna. Moramo brinuti o sebi ili ćemo ‘izgorijeti'”, kaže ova izvršna direktorica i majka.

U tome je kvaka. Kada dođe vrijeme da se pobrinemo za sebe jer više ne možemo izdržati tempo, u rukama nam mogu ostati samo još dvije košare. Znači, nužno će patiti naša veza, ili posao, ili čak djeca ako slučajno odaberemo drugo dvoje. Ako i pokušate u ruke primiti četvrtu košaru, osjećat ćete se vrlo zbunjeno i potpuno van kontrole.

Povezano:

“Ograničeno vrijeme prisiljava me da izaberem prioritete”

“Istina koju moramo prihvatiti je da jednostavno ne možemo raditi sve ove stvari istovremeno. No, možemo razmisliti i odlučiti da ćemo kroz određena razdoblja života namjerno izostaviti jednu od tih košara”, savjetuje Audrey.

Na primjer, možete odlučiti da ćete se najviše posvetiti djeci dok su mala. S druge strane, možda osjećate da vam je trenutno jako važna karijera pa ćete djecu prepustiti dadiljama na određeni period. A ako niste imali vremena za vezu, ljeto možete rezervirati samo za partnera i odlučiti da ćete se više posvetiti poslu na jesen.

“Odabrati samo tri košare nije jednostavno. Ustvari, vrlo je teško. I vrlo je kontraintuitivno kulturi koja ženama kaže da bi trebale biti savršene u svakoj domeni. Ali i dalje postoji milijun načina na koje možete organizirati svoje košare i isto toliko načina na koje možete definirati uspjeh. Za mene, prihvaćanje ograničenja mog vremena i energije prisiljava me da sama sebi razjasnim što mi je trenutno najvažnije”, zaključuje Audrey.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -