Bivša izvršna direktorica PepsiCo-a: “Shvatite politiku u organizaciji, ali ne igrajte politiku organizacije!”

Unatoč činjenici da žene čine više od 50% diplomiranih studenata, samo 7% izvršnih direktora u svijetu osobe su ženskog roda. Osim toga, samo 2% novca od rizičnog kapitala otpada na žene. Na ovo je upozorila bivša izvršna direktorica PepsiCo-a, Indra Nooyi, na virtualnoj konferenciji Fortune-a.

“Jedna od najbrže rastućih tržišnih prilika koje imamo u SAD-u su žene”, rekla je Nooyi. Dodala je i da nas sve “treba zabrinjavati činjenica da su korporativne ljestve slomljene nakon ulazne razine.”

Indra Nooyi, koja je 12 godina bila CEO tvrtke PepsiCo, do umirovljenja 2018. godine, jedna je od rijetkih imigrantica i žena druge boje kože koja je vodila tvrtku s liste Fortune 500. Tijekom svog mandata uspjela je uvesti zdravije proizvode u asortiman PepsiCo-a i posvetila se inicijativama za raznolikost i inkluziju. Za Nooyi je između ostalog poznato da operira na vrlo malo sna, što je česta pošast među najmoćnijim ženama svijeta.


Pročitajte još: Za Pepsi CEO Indiru K. Nooyi jedna vještina bila je presudna za uspjeh


‘Ako ne težite širini niste vođa nego pozicijski igrač’

Ova bivša izvršna direktorica PepsiCo-a je rekla kako je krajnje vrijeme da SAD počne zapošljavati više žena na upravljačkoj razini. “Ovo bi trebalo biti desetljeće u kojemu ćemo svi sjesti i reći: ‘Što trebamo učiniti da iskoristimo moć žena?'”, kazala je.

Također je istaknula da razvoj talenata u zaposlenicima nije lak posao, te da je to obaveza od 10 do 15 godina. Tijekom svojih posljednjih šest godina na čelu ovog multinacionalnog koncerna, Nooyi je aktivno oblikovala zaposlenike koji su kasnije preuzeli ulogu CEO-a i CFO-a u njezinoj i drugim kompanijama.

“Kada je došlo vrijeme za nasljeđivanje, izvršni je odbor imao previše odličnih kandidata između kojih su mogli birati, što je pravi luksuz”, rekla je.

Postoje i određene stvari koje žene same mogu učiniti kao bi se stavile u bolju poziciju za napredovanja, objasnila je. Poželjno je podići ruku i javiti se za teže zadatke. Ljudi se ne sjećaju pojedinaca koji su održavali nešto što je već bilo uspješno, smatra Nooyi.

No, i vođe trebaju biti u mogućnosti sagledati širu sliku koja zahtijeva periferni vid. “Ako ne težite širini, niste vođa – vi ste samo pozicijski igrač”, rekla je.


Pročitajte još: Pepsi CEO Indira K. Nooyi prisjetila se teških trenutaka s početka karijere


Jedan od najvažnijih savjeta koje je Nooyi ponudila vezan je uz ravnotežu i profesionalizam: “Shvatite politiku u organizaciji, ali ne igrajte politiku organizacije.”

Iako više nije izvršna direktorica, Nooyi ima pretrpan raspored. Rekla je kako joj je život postao mnogo prometniji otkako je odstupila sa svoje pozicije. Trenutno je zaposlena u upravnom odboru Amazona i odboru amsterdamske zdravstvene tvrtke Royal Philips, a predaje i na američkoj Vojnoj akademiji West Point. U slobodno vrijeme piše memoare koji će izaći ovoga rujna.

“Umirovljenje je bilo predivno, predivno vrijeme da radim ono što želim”, rekla je Nooyi. “A ako želim drijemati popodne, mogu to učiniti.”

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -