Budućnost izgleda optimistično: Izvršne direktorice su u 2021. srušile nekoliko rekorda na listi Fortune 500

Početak 2021. izgleda prilično optimistično za žene u businessu, ako je suditi prema listi Fortune 500. Na njoj su ove godine izvršne direktorice briljirale, a srušeno je i nekoliko rekorda koji nas vode korak bliže postizanju ravnopravnosti u poslovnom svijetu.

Izvršne direktorice na listi Fortune 500

Fortune 500 je lista koja svake godine rangira 500 najuspješnijih američkih kompanija, a vodi se već 67 godina. Ona predstavlja svojevrsni mikrokozmos američke poslovne scene i ocrtava trendove u svijetu businessa na godišnjoj razini. Iako nije sasvim mjerodavna kao alat za procjenu stanja ravnopravnosti spolova u poslovnom svijetu, ipak pruža dobar uvid i u trendove na toj razini.


Pročitajte još: Rosalind Bewer je jedina izvršna direktorica crne rase na listi Fortune 500


Tri važna rekorda na listi Fortune 500

Ove je godine ta lista posebno zanimljiva jer su na njoj izvršne direktorice probile nekoliko rekorda. Prvi je vezan uz samu brojku izvršnih direktorica koje su se uopće našle na ovoj listi, a koja se popela na 41. ženu na čelu najjačih američkih kompanija. Drugi se tiče raznolikosti: ove su se godine po prvi puta na toj listi našle dvije crne žene. Treći rekord probila je Karen Lynch čija se kompanija CVS Health našla na četvrtom mjestu najuspješnijih, a ona je time postala prva žena koja je ušla u Fortune-ovih 5.

Pa ipak, postoji i druga strana medalje. “Iako su ova postignuća hvalevrijedna, ona su samo jedan dio priče. Ovih 41 žena izvršnih direktorica čini svega 8.1% ženskog vodstva na Fortune 500 listi”, upozorila je Lorraine Hariton, izvršna direktorica organizacije za jednakost spolova Catalyst, u nedavnom intervjuu za Fortune. “Moramo pričati optimističnu – ali ne uveličanu – priču o tome što se događa ženama.”

Iako je ovaj postotak i dalje zaista malen, neke se tektonske promjene naziru na vrhu. Prvu je označio dolazak Lynch na čelo CVS Healtha, farmaceutskog giganta vrijednog 268 milijardi dolara, u veljači ove godine. Povijest pamti još samo jedan sličan slučaj, kada je na čelo General Motorsa došla Mary Barra u trenutku u kojem je ta kompanija bila na 6. mjestu ljestvice.


Pročitajte još: Broj izvršnih direktorica nikad veći! Od 500 najvećih američkih kompanija 37 ih vode žene!


Tektonske promjene u financijskoj industriji

Bivša CEO Starbucksa, Roz Brewer, došla je na čelo Walgreens Boots Alliance-a u ožujku i time na kratko postala jedina crna žena na Fortune-ovoj ljestvici. Uskoro joj se pridružila Thasunda Brown Duckett, sadašnja direktorica kompanije TIAA. Uzete zajedno, ove su tri žene označile veliku prekretnicu u načinu na koji najveće američke kompanije biraju svoje vodstvo. Odabir Duckett također je označio vrlo rijedak prijelaz s jedne crne osobe na čelu neke kompanije, na drugu (poziciju je preuzela od Rogera Fergusona).

Tektonska se promjena dogodila i odabirom Jane Fraser za CEO Citigroupa, čime je ona postala prva žena na čelu velike banke Wall Streeta. Ona i Duckett tako su nagovijestile novu eru bankarske industrije koja je od svih bila najviše zatvorenija i ‘muška’.

“Primjećujemo više intencionalnosti. Primjećujemo fokus na obojene žene. I vidimo priznanje da su raznolikost i žene u vodstvu sve važniji”, zaključila je Hariton za Fortune.

Foto: Linkedin, CVS Health, TIAA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -