Broj izvršnih direktorica nikad veći! Od 500 najvećih američkih kompanija 37 ih vode žene!

Časopis Fortune izdao je svoj godišnji “Fortune 500”, popis prema kojemu je broj žena na čelu najvećih američkih korporacija dobio novi rekord. Od 500 kompanija, na čelu 37 njih se nalaze izvršne direktorice!

Povezano:

Samo 7.4% izvršnih direktorica na Fortune 500

Fortune 500, koji svrstava najveće američke tvrtke, dugo se smatra mikrokozmosom američkog poslovanja, a njegova uloga u rangiranju kompanija ima važnu ulogu u razvoju poslovanja. Iz tog razloga, broj izvršnih direktorica na listi pažljivo promatraju oni koji prate raznolikost spolova u odborima i najvišem menadžmentu širom zemlje.

Ovogodišnji broj nadmašio je prošlogodišnji od 33 izvršne direktorice, što je tada bio rekord. Iako je napredak vidljiv, statistika i dalje nije ohrabrujuća, čak i s rekordnih 37 izvršnih direktorica. Naime, šira slika je manje ohrabrujuća jer i s 37 izvršnih direktorica, žene vode samo 7.4% od 500 tvrtki na ljestvici. Samo u posljednje četiri godine rast žena u tim ulogama ubrzao se za 30-ak posto – opći trend je porast broja izvršnih direktorica, iako je na tom putu došlo do pada.

Na broj žena koje upravljaju najvećim američkim korporacijama utječe nekoliko čimbenika, među kojima su promjene u rukovodstvu te tvrtke kojima raste profit pa su se iz toga razloga našle na listi ili im je profit pao pa više nisu na popisu. Dakle, broj nije znanstvena procjena broja žena u američkom poslovanju, ali ipak daje koristan pregled.

Tko su izvršne direktorice na popisu 500 najjačih američkih kompanija?

Popis čine izvršne direktorice koje su se ondje našla i prošle godine, ali došle su i nove. Carol Tomé, dugogodišnja izvršna direktorica tvrtke Home Depot postat će izvršna direktorica UPS-a 1. lipnja ove godine. Heyward Donigan postala je izvršna direktorica tvrtke Rite Aid u kolovozu 2019., a korona virus je izazov s kojim se dobro suočila. Grupacija Gap razradila je plan da Gap postane samostalna tvrtka unutar Fortune 500, ali nakon što je zaposlena Sonia Syngal, Gap nije postao samostalna tvrtka nego je Sonia došla na čelo cijele grupacije.

Kristin C. Peck je u siječnju postala izvršna direktorica tvrtke za zaštitu životinja Zoetis vrijedne 6.3 milijarde dolara. A Jennifer Johnson preuzela je obiteljski posao, kompaniju za investicije vrijedne 5.8 milijardi dolara, Franklin Resources.

Među 37 izvršnih direktorica neke su prvi put na popisu Fortune 500, a to su Barbara R. Smith, izvršna direktorica 5.8 milijardi dolara vrijedne tvrtke Commerical Metals i Nazis S. Keene, izvršna direktorica 6.4 milijardi dolara vrijedne tvrtke koja za vladu SAD-a stvara informacijske tehnologije, Science Applications International.

Iako je cjelokupna slika – da žene vode 7.4% tvrtki na Fortune 500 – značajna, postoje još neki mikro trendovi koje valja napomenuti. Mnoge od tih izvršnih direktorica koncentrirane su na dnu Fortune 500, gdje su tvrtke manje. Samo sedam žena vodi tvrtke iz Fortune 100 (100 najvećih američkih kompanija).

Isto tako, lista upozorava i da su samo tri žene druge rase, a nijedna kompanija nema Afroamerikanku na čelu.

Foto: LinkedIn, Ups

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -