Jana Koščak – nije to ‘nova Blanka’ nego prva Jana!

Da ima velika očekivanja od 2023. i da se nada obaranju seniorskog državnog rekorda u petoboju i postavljanju novog vodećeg svjetskog rezultata u juniorskoj kategoriji, najavila je mlada hrvatska atletska nada Jana Koščak u intervjuu za Global prije točno mjesec dana. Svoje planove počela je ostvarivati!

Spomenuti intervju održan je povodom rušenja četvrt stoljeća starog rekorda koji je postavila Blanka Vlašić, a u međuvremenu je Jana nastavila nizati uspjehe i obarati rekorde. Mlada atletičarka varaždinske Slobode postala je prva Hrvatica kojoj je uspjelo srušiti svjetski rekord iz petoboja u kategoriji do 18 godina.

200 bodova do novog svjetskog rekorda

Na dvoranskom prvenstvu Hrvatske u višebojima pobijedila je s 4585 bodova. Jana je ove sezone već nadmašila svjetski rekord, kad je u Tallinnu skupila 4432 boda u seniorskom petoboju, što je novi hrvatski seniorski i juniorski rekord u dvorani.

Skromna Jana velikim uspjehom zatvorila je dvoransku sezonu, a sada slijede pripreme za sezonu na otvorenome gdje joj je glavni cilj osvojiti zlato na europskom juniorskom prvenstvu u sedmoboju. Sedmoboj je ujedno njezina omiljena disciplina.

Njezin je rezultat peti rezultat svih vremena u sedmoboju. A za njega kaže da može i bolje.

“Naravno, ponosna sam na svoj rezultat i naslov prvakinje Europe, no mislim da ću ove sezone u višeboju napraviti još više”, rekla je Jana Koščak.

Od svjetskog rekorda u sedmoboju dijeli je svega 200 bodova.


Pročitajte više: TV će morati ravnopravno pratiti muški i ženski sport – Je li to rješenje za ravnopravnost u sportu?


Ljubav prema sportu naslijedila od roditelja

Ljubav prema sportu prati ju cijeli život, a ljubav prema atletici usadila joj je starija sestra Klara. U sportu je, kaže, od rođenja. Tata joj je bivši desetobojac, a mama rukometašica. Ona je još u vrtiću trenirala gimnastiku, zatim se okušala i u rukometu i plivanju, a čak i borilačkim vještinama. No zadržala ju je jedino atletika. I sada niže uspjehe.

Iako su 16-godišnju Janu nakon rušenja rekorda koji je prije 23 godine postavila velika Blanka Vlašić počeli nazivati novom Blankom, ona to nije. Ne bavi se niti istim kategorijom. No narodu je uvijek lakše percipirati nečiji uspjeh povezujući ga s onim što znaju. A znaju da je Blanka kraljica u Kraljici sportova, atletici.

No Jana je čudo sama za sebe. Ona se natječe u disciplini u kojoj od osamostaljenja Hrvatske nismo imali bilo koga tko bi uopće došao u priliku nastupiti i konkurirati za bilo što na nekom velikom seniorskom natjecanju. A danas je to bliže nego ikada, pišu Sportske novosti.


Pročitajte više: Žene u sportu manje plaćene jer nemaju iste mogućnosti kao muškarci


Prva u skoku u vis, skoku u dalj, petoboju

Ipak, ponosna je kad ju uspoređuju s velikom Blankom. Blanka je u Janinim godinama skakala 183, a Janin rekord je 191 centimetar u vis. Zbog ovakvih uspjeha Jana Koščak mogla bi uskoro postati i olimpijka. Još nije ispunila kvotu za Ljetne Olimpijske igre, no za to su stvoreni svi preduvjeti, piše HRT.

“Postoje svjetske tablice i kad bih počeo pričati da je Jana trenutno prva u svijetu i u skoku vis, i u skoku u dalj i petoboju, osma u bacanju kugle, prva u svijetu u petoboju do 20 godina, na preponama i u skoku u vis, da je u seniorskoj kategoriji sedma u svijetu, da imamo jednog Janka koji je drugi u svijetu onda znamo da se tu lijepo i dobro radi i vjerujemo lijepim sportskim rezultatima i sljedeću godinu”, poručio je Janin otac i trener Patrik Koščak.

Da je pravo čudo da se u jednoj maloj Hrvatskoj pravi jedan ovako velik talent u višeboju, smatra Joško Vlašić, atletski trener i bivši višebojac.

“Da je Amerikanka, već sada bi iza sebe imala nekoliko jakih sponzora, već bi snimila nekoliko reklama. No Hrvatska je malo tržište u kojem se više cijene pojedinačne discipline nego višeboj”, istaknuo je Vlašić za Večernji list.

A Janu Amerika želi. No, Jana ne želi nju.

“Javljali su mi se mnogi skauti iz raznih inozemnih fakulteta i sveučilišta, no nemam preveliku želju napuštati Hrvatsku. Ovdje mi je sve dostupno, imam trenera – tatu kojem vjerujem, solidne uvjete za trening, a i tu sam kod kuće”, istaknula je za Global.


Pročitate više: Žene vode promjene u svijetu: Mlade sportašice prve su ukazale na problem mentalnog zdravlja sportaša na vrhuncu karijere


Janin put u povijest

Kako piše Večernji, jedine tri seniorke koje su u povijesti petoboja prebacile 5000 bodova su Ukrajinka Natalija Dobrinska, Amerikanka Anna Hall i Britanka Katarina Jackson-Thompson.

Sve tri u dobi od 16 godina, koliko danas ima Jana, imale znatno slabije rezultate u petoboju, za 500 bodova. Što se tiče sedmoboja, Jana ima bolji rezultat u sedmoboju od Caroline Klüft, sjajne švedske višebojke koja je osvojila olimpijsko zlato u Ateni 2004., bila triput svjetska i dvaput europska prvakinja. I u dvorani ima svjetsko zlato i broncu te dva zlata i broncu na europskim prvenstvima.

Za usporedbu, Jana je lani u sedmoboju osvojila 6106 bodova, a Klüft je u tim godinama osvojila 6056 bodova.

Janin uzor je belgijska višebojka Nafissatou Thiam. Thiam je dvostruka olimpijska pobjednica, a kad je bila Janinih godina još se nije niti natjecala u višeboju. Sa 16 godina skakala je 1,74 metara u vis te 5,56 metara u dalj. Naša Jana skače 20-ak centimetara više od Thiam u visu i gotovo jedan metar više od nje u dalju.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -