Žene vode promjene u svijetu: Mlade sportašice prve su ukazale na problem mentalnog zdravlja sportaša na vrhuncu karijere

Danas je postalo mnogo lakše pričati o psihičkim problemima nego prije samo desetak godina, a kako je krenulo, 2021. bi godina mogla postati godina mentalnog zdravlja. U postpandemijskom svijetu konačno se počeo događati jedan od trenutaka na koje je čovječanstvo čekalo – više nije sramota biti nesretan. Psihičko zdravlje, koje se ranije banaliziralo, postaje prioritet, a Simone Biles dio je nečeg što bi mogao postati pozitivan globalni trend.


Pročitajte još: Simone Biles još jedna u nizu sportašica koje su napustile Nike, zašto?


“Moram se usredotočiti na svoje mentalno zdravlje i ne ugrožavati svoje zdravlje i dobrobit”, ovo su bile riječi najbolje svjetske gimnastičarke, Simone Biles, kojima se prošloga tjedna povukla s finala ženske ekipne gimnastike na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ovaj potez 24-godišnjakinje šokirao je fanove jer se od nje očekivalo da će svom timu priskrbiti zlato.

Simone Biles dio je većeg pokreta u svijetu profesionalnog sporta

“Ove sam Olimpijske igre htjela odraditi za sebe – no osjećala sam se kao da i dalje radim to za druge. Na kraju dana, i mi smo samo ljudi i trebamo zaštiti svoj um i tijelo, a ne samo izaći van i raditi ono što svijet želi da radimo”, objasnila je te dodala kako joj slama srce da je ono što voli na neki način oduzeto od nje kako bi zadovoljila druge.

Izgleda da je Simone Biles dio većeg pokreta, a Vox piše da je u posljednjih nekoliko mjeseci velik broj profesionalnih sportaša počeo otvoreno govoriti o prioritiziranju mentalnog zdravlje umjesto tuđe definicije uspjeha. Najviše se radi o sportašicama, a ovaj portal ističe i kako je među njima velik broj Afroamerikanki.

Prije nekoliko je mjeseci pažnju svjetske javnosti zaokupio slučaj teniske zvijezde Naomi Osake, koja je odbila sudjelovanje u konferenciji za medije nakon meča na ovogodišnjem French Openu zbog anksioznosti koju joj ovo zadaje, a kasnije se povukla i s Roland-Garrosa navodeći kao razlog probleme s mentalnim zdravljem.


Pročitajte još: Mary Cain: Kako me ugovor s Nikeom doveo do suicidalnih misli!


Izgleda da je mentalno zdravlje sportaša, a napose sportašica, veliki problem o kojem se malo pričalo. Neprofitna američka organizacija Athletes for Hope procijenila je da 35% profesionalnih sportaša doživljava probleme s mentalnim zdravljem, od poremećaja s prehranom do depresije, anksioznosti i burnouta.

Prve istupile na vrhuncu karijere

Do sada su profesionalni sportaši svoje probleme s mentalnim zdravljem obično iznosili u javnosti nakon umirovljenja, često u biografijama ili potresnim životnim intervjuima. Ovakva javna istupanja vrlo su neuobičajena, zbog čega je istup Simone Biles, koja se trenutno smatra najboljom svjetskom gimnastičarkom na vrhuncu karijere, i Osake koja je druga najbolja tenisačica svijeta, velika stvar.

Iako je tada izazvala manje kontroverze, u svijetu profesionalnog sporta dobro je poznati i povezan slučaj Mary Cain koja se povukla iz Nikeovog Oregon projecta zbog, kako je sama rekla, fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Rekla je kao je iz očaja počela razmišljati o samoubojstvu i samoranjavati se. Kada napokon više nije mogla izdržati pritisak povjerila se trenerima, no nikoga nije bilo briga. Nakon nje, Nike je napustila i Biles koja tada nije navodila razloge, već je samo komentirala kako druga kompanija s kojom je sklopila ugovor ima prihvatljivije vrijednosti.


Pročitajte još: Kako je menstruacija sportašica prestala biti tabu?


Što se tiče mentalnih bolesti, mlade su žene najrizičnija skupina

Dugo je bila svojevrsna tabu tema poznata činjenica o tome da sportašice u vrhunskog sportu često izgube menstruaciju na period i po nekoliko godina, zbog ekstremnih fizičkih granica do kojih guraju svoje tijela. Problem je u trenerima koji na svoju ruku sportašicama nameću izrazito restriktivne dijete, te režima treninga koji znaju biti neprikladni i štetni za sportašice. Osim fizičkih problema, pretjerani fizički napori vrlo često dovode i do psihičkih poteškoća.

Zbog ogromnih uloga koji su okreću u svijetu profesionalnog sporta, na žalost je malo koga od trenera i menadžera briga za dobrobit njihovih štićenica. Iako su u vezi psihičkih problema istupali i sportaši, veći problem postoji za žene čiji treneri često zanemaruju njihove granice, a prema njima imaju i patronističkiji odnos. Osim toga, čak i kada nije problem u trenerima i menadžerima, mnoge su psihološke studije pokazale da se danas na žene stavlja mnogo veći pritisak. Prema podacima svjetske neprofitne organizacije za zdravlje žena Agenda, 25,7% mladih žena prije 24 godine života doživljava neki oblik mentalnih poremećaja, za razliku od dvostruko manje broja mladih muškaraca. Upravo zbog toga istupi ovih sportašica hrabri i hvalevrijedni, te označavaju prvi i najznačajniji korak prema unaprjeđenju mentalnog zdravlja žena u sportu i općenito.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -