Jasmin je #1 LinkedIn kreator na svijetu. ‘Nemojte pisati tek tako da pišete’

S više od 150 tisuća pratitelja na LinkedInu u manje od dvije godine, Jasmin Alić je uspio postati ne samo broj 1 LinkedIn kreator na globalnoj sceni, već i inspiracija za mnoge koji žele izdvojiti svoj glas među mnoštvom “klasičnih” profila. Za Women in Adria otkrio je tajne uspjeha, pružio savjete za profesionalce koji žele istaknuti se na LinkedInu, objasnio kako graditi osobni brend i brend firme te što znači biti pravi autoritet na ovoj društvenoj mreži. Pripremite se za fascinantan pogled iza kulisa jednog od najutjecajnijih LinkedIn profila, gdje se autentičnost susreće s strateškim pristupom.

Jasmin Alić

Na zanimljiv način si isprezentirao svoj CV na LinkedInu. Nisi dosadno nabrajao odgovornosti i eventualno postignuća, nego si za svako iskustvo ispričao priču. Misliš li da je to primjenjivo za sve industrije/pozicije?

Ako pratite šablon mnogih profila na LinkedInu, lahko možete pasti u zamku “istoće”. Isti ste kao i prethodna osoba, a i kao naredna osoba. Štaviše, vaš profil izgleda kao kopirana verzija vaše biografije. A niko ne želi čitati još jedan CV i vaše dužnosti na datoj poziciji.

Jedan od načina na koji ja svojim klijentima začinim LinkedIn profile je da ispričam posebne priče sa radnog mjesta. Umjesto nabrajanja dužnosti ili hvalospjeva, dijelimo onu najljepšu priču s radnog mjesta, ili najveću lekciju iz te kompanije, ili opis vas samih na prvom i posljednjem danu na toj poziciji, kako bi se predstavio vaš profesionalni rast u određenom periodu.

Ovim postajete puno zanimljiviji publici, a najbitnije, izuzetno posebni u moru “klasičnih” LinkedIn profila.

Mnoge top liste su te proglasile kao #1 LinkedIn kreatora na svijetu. Šta te liste ustvari mjere?

Te top liste LinkedIn kreatora su za mene i dobra i loša stvar. Dobra stvar su jer priznaju trud onih koji dijele sadržaj na platformi te kvalitet njihovih objava, što mi je lično izuzetno drago. Loša stvar je što podstiču kreatore da se takmiče “za lajkove i komentare” umjesto za klijente i autoritet.

Ono što ove liste ustvari mjere nema veze sa brojem followera na vašem profilu. Profil sa 10.000 followera može da bude u samom vrhu, dok profil sa milion followera možda i ne bude na listi. Gledaju se stvarne interakcije publike, brzina rasta profila, i taj pravi “autoritet” koji neko ima u svojoj branši sadržaja. 

Kada sam saznao da sam broj 1 u svijetu na LinkedInu, to je bio baš jedan wow momenat za mene.


Pročitaj više: Stručnjakinja donosi nove LinkedIn značajke koje će unaprijediti vaš profil


Kad si počeo koristiti LinkedIn i koliko ti je trebalo da dođeš do preko 150 tisuća followera?

Ja sam na LinkedInu još od 2015. godine, ali sam aktivno počeo da pišem sadržaj tek 1. januara 2022. godine. Moj profil broji 150.000 followera za nešto manje od 2 godine. 

Smatram da su glavni razlozi za ovaj rast izuzetno vrijedan sadržaj za moju ciljanu publiku – minimalno 3 puta sedmično bez izuzetka – te hiperfokus na komentarisanje i umrežavanje sa drugima širom svijeta u svoje slobodno vrijeme.

Na Balkanu smo preplavljeni “kreatorima” koji misle da moraju objavljivati svaki dan i budući da uglavnom nemaju životno i poslovno iskustvo to se svodi na generičke objave koje zadovoljavaju trenutne smjernice za dobiti reach. To uglavnom frustrira iskusne ljude i zbog toga se odmiču od LinkedIna. Što bi savjetovao takvim mladim profesionalcima koji se žele istaknuti?

LinkedIn trenutno broji 1 milijardu korisnika. Smatram da je to perfektan pokazatelj potencijala ove platforme. S druge strane, to znači da ćemo imati i more dobrog i lošeg sadržaja. 

Ja sam mišljenja da će kvalitet uvijek sam isplivati na vrh. Tako da, ukoliko ste profesionalac u svojoj industriji i baš to je razlog što do sata niste objavljivali na LinkedInu, nema razloga za strah i frustracije. Ovoj platformi je potreban vaš glas, i 100% postoji publika za sve što imate reći.

Kvalitetan sadržaj će uvijek naći svoju publiku, bili oni u vašoj zemlji ili širom svijeta.

jasmin alić

Što bi savjetovao poduzetnici/managerici koja nema vremena svaki dan objavljivati na LinkedInu, svjesna je da je LinkedIn važan?

Objavljivanje na LinkedInu zaista mora da bude jedna “svjesna” vremenska investicija – bili vi direktor kompanije ili neko ko je tek završio studij. 

“Pisati tek tako” bez pravog provođenja vremena u komentarima tuđih objava rijetko uspije. S druge strane, pisanje nekoliko stotina najkraćih mogućih komentara u toku jednog dana čisto radi vidljivosti nije baš najmudriji način za koristititi svoje vrijeme.

Smatram da bilo ko ko je ozbiljan oko rasta na LinkedInu, mora da ima “LinkedIn vrijeme” u svom kalendaru. Ciljano objavljivanje za ciljanu publiku, te ciljano komentarisanje i networking pozivi sa drugima. To je pravilan pristup, a on zahtijeva nekih sat vremena dnevno, minimalno.


Pročitaj više: Ovo su tajne objava koje iskaču na Linkedinu


Za samozaposlene lični brend u trenutku kad žele rasti i zapošljavati postane problem. Kako na LinkedInu graditi lični brend i brend firme?

To je upravo ljepota građenja ličnog brenda na LinkedInu. Ništa ne može preko noći. Da biste izgradili povjerenje za vaš brend i online i u stvarnom svijetu, jedini pravi recept je vrijeme.

Ja uvijek kažem da ne morate biti broj 1 u vašoj industriji kako biste izgradili following na LinkedInu. Ali morate da to radite dovoljno dugo kako biste izgradili reputaciju i povjerenje vaše publike. Kako bi vaš sadržaj pronašao svoju publiku. Kako biste se umrežili sa bitnim konekcijama širom svijeta. 

Stoga, ne odgađajte “pisanje po LinkedInu” do onog trenutka kada vam tek zatreba. Nego započnite već danas, i uvjerite se zašto je ovo zaista najbolja platforma na biznis u svijetu.

jasmin alić

Članak je originalno objavljen na womeninadria.ba

Foto: Jasmin Alić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -