Kada su u financijskoj krizi, roditelji manje pričaju sa svojom djecom

Prije tri desetljeća istraživači dječjeg razvoja otkrili su da su djeca čiji roditelji imaju niža primanja do dolaska u vrtić u svojim domovima čula desetke milijuna riječi manje od svojih bolje stojećih vršnjaka. Ovaj je “jaz u riječima” kasnije bio povezan sa socioekonomskom razlikom u akademskim postignućima te se smatra da uzrokuje jaz u znanju.

Znanstvenici su dugo krivili roditelje i njihove odgojne metode za “jaz u riječima”, a nova je studija sa Sveučilišta Berkeley sada objasnila kako veliku ulogu igra – novac. Prema njihovim rezultatima, jaz u riječima izravna je posljedica socioekonomskog jaza, a krajnji ishod je jaz u znanju u kasnijim fazama života.


Pročitajte još: Kako uspješno balansirati roditeljstvo i poduzetništvo?


Rezultati studije, objavljeni ovog mjeseca u časopisu Developmental Science, prvi su dokaz za tvrdnju da roditelji manje pričaju sa svojom djecom kada su u financijskim krizama.

“Postojeći programi usmjereni na zatvaranje jaza u riječima usmjereni su na unaprjeđenje roditeljskih vještina. No, naši rezultati pokazuju da oslobođenje roditelja od njihovih financijskih tereta može znatno promijeniti način na koji se ophode prema svojoj djeci”, objasnio je vodeći autor studije, Mahesh Srinivasan, profesor psihologije na Sveučilištu Berkeley.

U prvom eksperimentu istraživači su promatrali kako će roditelji komunicirati sa svojom djecom (u ovom slučaju trogodišnjacima) nakon što su im morali opisati trenutke u kojima su osjetili oskudicu bilo koje vrste. Kontrolna skupina roditelja je umjesto toga zamoljena da opiše druge nedavne aktivnosti.

Od 84 roditelja koji su sudjelovali u istraživanju, oni iz eksperimentalne skupine koji su opisali svoja iskustva s financijskom oskudicom manje su razgovarali sa svojim 3-godišnjacima tijekom laboratorijskih promatranja, nego roditelji koji su razmišljali o drugim oblicima oskudice (poput toga da nemaju dovoljno voća), ili roditelji koji nisu zamoljeni da se prisjete iskustava financijske nesigurnosti.


Pročitajte još: Kako ne izgubiti sebe u poslovanju i u roditeljstvu?


U drugom eksperimentu korišteni su postojeći podaci prikupljeni pomoću LENA tehnologije, sićušnih uređaja za mjerenje broja izgovorenih riječi koje su djeca nosila sa sobom. Kao što su istraživači i predvidjeli, analize su otkrile da su roditelji manje razgovarali sa svojom djecom na kraju mjeseca, u vrijeme koje se obično poklapa s nedostatkom novca jer roditelji čekaju plaće ili druge izvore prihoda.

“Ovo istraživanje ne znači da su djeca čiji se roditelji financijski bore osuđena na manji rječnik”, rekao je Srinivasan. “Ovdje je zaista važno samo pobrinuti se da roditelji imaju resurse koji su im potrebni za roditeljstvo.”

“Ako ste zabrinuti hoćete li večeras staviti hranu na stol, skupiti novac za određeni medicinski račun, ili pronaći nov školu za dijete jer ste deložirani iz svog doma, vjerojatno ćete manje pričati o boji neba vašem djetetu dok se zajedno vozite u autobusu “, zaključuje se u studiji.

Foto: Unsplash/Nienke Burgers

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -