Je li javna Sheryl Sandberg isto što i privatna Sheryl?

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci pa čak i godina nemoguće je ne pitati se: “Gdje je nestala Sheryl Sandberg?”. Od kad se tvrtka rebrendirala u Metu, žena koju su nekoć nazivali ” jedinom odraslom osobom u sobi” rijetko je viđena u javnosti.

Wall Street Journal sugerira da bi jedan od razloga njezinog medijskog izbivanja mogao biti slučaj s Daily Mailom. Naime, predsjednik uprave tvrtke Activision Blizzard Bobby Kotick dobio je 2014. zabranu pristupa svojoj bivšoj djevojci. Ovo se Sandberg itekako tiče jer je Bobby i njezin bivši dečko. Bila je s njim od 2016. do 2019. Ipak, već u veljači 2020. na svom je Facebooku objavila zaruke s izvršnim direktorom Kelton Globala Tomom Bernthalom.


Pročitajte više: Kontroverza Facebook Filesa: Koja je točno uloga Sheryl Sandberg?


Kaže da se bori za ženska prava, no što je konkretno učinila za žene?

Sandberg je nakon Bobbyja brzo krenula dalje. No u periodu dok je bila s njim, svim silama se trudila da javnost ne sazna za njegov “prljavi veš”. Stoga je 2016. i 2019. vršila pritisak na Daily Mail, odnosno na njihov portal Daily Mail Online. Htjela je da povuku priču o privremenoj zabrani prilaska koju je Bobby “zaradio” od svoje bivše djevojke.

Nažalost, bivša Bobbyjeva djevojka nije jedina žena koja se osjećala ugroženo od strane ovog utjecajnog muškarca. Naime, u Activision Blizzardu, seksualno uznemiravanje bilo je nešto sasvim “normalno”. U nekom trenutku toliko je uznapredovalo da su neke zaposlenice bile silovane. No, Bobby nije prijavio optužbe za silovanje upravi svoje tvrtke.

Nakon što je Sandberg urgirala dogodile su se neke zanimljive stvari. Daily Mail Online nije objavio priču o zabrani prilaska. Kotick je tvrdio da je nevin, a njegova bivša djevojka promijenila je iskaz. Prvo je rekla da ju je Kotick maltretirao i da je dolazio u njezin dom nepozvan, pokušavajući provaliti. Kasnije je izjavila da su ovi navodi pretjerani.

Ovo nije jedini slučaj u kojem je zašutjela

Podsjetimo, Facebook je prošle godine završio na ročištu u Senatu. Ondje se raspravljalo o Facebookovom lošem učinku na mentalno zdravlje mladih. Slučaj je bio potaknut serijom članaka u The Wall Street Journalu nazvanom “Facebook Files”. Ovaj naziv podrazumijeva interne dokumente tvrtke koji detaljno opisuju istraživanje Facebooka o negativnom utjecaju Instagrama na tinejdžerice.

I laiku je bez ovakvog istraživanja ili članka u The Wall Street Journalu jasno da i Facebook i Instagram stvaraju ogromne količine štete svojim sadržajem. No, u Facebooku su zaključili da situacija nije toliko problematična te su najavili promjenu algoritma. Drugim riječima, nisu napravili ništa da saniraju štetu. I gore od toga – Sandberg je šutjela.

Nije dala nikakav komentar na ovu temu koja bi se trebala ticati svake feministkinje koja tako glasno kao Sheryl ističe da je feministkinja. Stoga se možemo pitati kakav je tretman i prema ženama u samom Facebooku, odnosno Meti, ako žena na vrhu ne mari za druge žene, već samo za vlastitu korist i profit.


Pročitajte više: Zašto je Sheryl Sandberg odjednom zašutjela?


Slučaj s Daily Mailom nosi brojne implikacije

Daily Mail, odnosno njihovo online izdanje Daily Mail Online, nije imao drugi izbor nego poslušati Sandberg., Ipak, Daily Mail Online većinu svog prometa “vuče” s Facebooka. Stoga je prijetnja njihovom poslovanju i to od strane druge ključne osobe nakon Zuckerberga u Facebooku, odnosno Meti, bila dovoljna da povuku priču o Bobbyju Koticku.

Meta je nedavno započela reviziju Sandbergičinih postupaka kako bi saznali je li prekršila pravila tvrtke. Na kraju je zaključeno da nije. Ispalo je da nije prijetila Daily Mailu te da nije utjecala na njihove uredničke odluke. Kotick je također porekao da je Sandberg koristila svoju moć u Facebooku kako bi uništila priču o njemu.

Problem je puno dublji

Poanta priče nažalost nije je li Sandberg prijetila Daily Mailu ili ne. Problem je puno dublji i potiče nas na to da se zapitamo tko je zapravo Sandberg. Izgleda da je privatno posve drugačija osoba od onog za što se javno zalaže.

Tvrdi da je zagovornice osnaživanja žena, a mirno gleda njihovo zlostavljanje. Autorica je knjige “Lean In: Women, Work, and the Will to Lead” te osnivačica neprofitne organizacije LeanIn.Org. S druge strane radi u Facebooku, odnosno Meti, tvrtki koja svoj profit bazira na brojnim nesretnih djevojkama i ženama, kako su pokazali Facebook Files.

K tome ne vidi nikakav problem u tome da je s nekim tko maltretira žene i privatno i na radnom mjestu. Uostalom, nije bila zabrinuta samo za Koticka kad je pokušala sanirati štetu koju je napravio, već i za vlastiti ugled. Sandbergičini pravni savjetnici i savjetnici za odnose s javnošću, unutar i izvan Facebooka, također su bili zabrinuti da će se priča o Koticku negativno odraziti na njezinu reputaciju zagovornice žena.

Dakle i oni su svjesni da postoji ogroman jaz između onog što Sandberg govori i onog što čini, a činjenica da je o svemu odlučila šutjeti i povući se iz javnosti, samo ide u prilog pitanju tko je Sheryl zapravo.

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -