Što kad ste jedina žena u sobi?

Biti jedina žena na konferenciji, na sastanku, na prezentaciji…nekima je to možda i svakodnevna radna atmosfera. Ako vam se to još nije desilo, desit će se kad-tad, jer znamo kako stoje stvari u poslovnom svijetu, što ste više na hijerarhijskoj ljestvici, to češće.

Što kad ste jedina žena u sobi?

Žene govornici na konferencijama su uvijek u manjini, a često su i iznimka. Zvjezdana Samardžić, direktorica Oryx centra za sigurnu vožnju  je nedavno bila jedina žena govornik na strukovnoj konferenciji u Litvi. ” To je svakako bilo dobro iskustvo za mene, iako ni ja kao većina nas ne volim prezentirati, pogotovo ne na stranom jeziku u svijetu muškaraca. Bilo je odlično za promociju moje tvrtke, kao i  za promociju Hrvatske.” kaže ona.

jedina_žena_1

 

Kako zadržati kontrolu u takvim situacijama?

1. Ovo nije situacija za eksperimente u poslovnom odijevanju. Držite se dress coda. Ali to također ne znači da morate izgledati kao muškarac, nikako. Ostanite vjerni svom poslovnom stilu i sa sigurnošću uživajte u tome što odskačete od ostalih.

2. Pripazite na govor tijela. To vrijedi za bilo koji sastanak ili korporativni događaj. “Lean in”-nemojte sjesti negdje sa strane, sjednite na sredinu  stola, nagnite se prema naprijed i sudjelujte u raspravi. Ako se i osjećate nesigurno, govor tijela koji odaje sigurnost će utjecati na to da se i sami osjećate tako. Gordana Frgačić preporuča da u komunikaciji slijedite kulturu koja vlada u tvrtci. “Ako je kultura ophođenja u vašoj tvrtki „u rukavicama“, vaš direktan pristup neće naići na razumijevanje, ukoliko je obrnuto morat ćete naučiti biti više direktni” kaže ona.

3. Ne radite tajničke poslove. Gordana preporuča da se nikako ne dovedete u situaciju da samo vi vodite zapisnik (ako nema tajnice) ili kuhate kave.

4. U muškom društvu možete naučiti kako se bolje prezentirati. Oni to definitivno rade bolje od žena. Ne morate se natjecati s njima da ih “pobijedite”, ali nemojte niti zaostajati.

5. Dobro se pripremite za sastanak. Gordana kaže da se ženama greške teže opraštaju. ” Ako pogriješite, ne dajte se smesti i nemojte se nakon toga povlačiti – i muškarci griješe i nije im nimalo neugodno zbog toga” kaže ona.

 

Foto: Dreamstime/Endostock

 

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više