Konferencije trebaju žene govornike

Konferencije su odraz poslovnog svijeta. Govornici na konferencijama su većinom muškarci kao i na vodećim pozicijama.

Konferencije promoviraju osobni brand

Konferencije su izvrsna prilika za promociju osobnog branda. Ako nemate vremena za pisanje stručnih članaka, osim sudjelovanja na konferencijama u publici, sudjelovanje na panelima, samostalni govori su izvrsna prilika za promociju. Mali broj žena govornika je odraz općenitog ponašanja žena u poslovnom svijetu: skromnost, nesklonost samopromociji, manjak samopouzdanja, sindrom uljeza…

Što manje žena ima u nekoj industriji, njihova zastupljenost na konferencijama diljem svijeta je manja. Australska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Elizabeth Broderick je pokrenula suradnju s najpoznatijim poslovnim ljudima koji su česti govornici na konferencijama s ciljem povećanja broja žena govornika na konferencijama. Na taj način želi povećati vidljivost žena što je jedan od načina za njihovo imenovanje na vodeće pozicije.

“Ovi muškarci su jako traženi  govornici na konferencijama i sličnim događajima i bilo bi odlično ako mogu iskoristiti svoj utjecaj da povećaju vidljivost žena. Činjenica je da je za uspjeh u biznisu važno biti vidljiv, a ovi muškarci su shvatili da žene teže dolaze do ovakvih prilika.” kaže ona.

“Žene često rade u pozadini i ne vole javno pričati o svojim postignućima. To je područje na kojem moramo poraditi” kaže Broderick i organizatorima konferencija preporuča da pitaju muške govornike za preporuku žena stručnjaka te da više istražuju jer danas sigurno ima više žena stručnjaka u svim područjima nego prije 5 ili 10 godina.

Hrvatska IT stručnjakinja govornica na svjetskim konferencijama

IT struka ne obiluje ženama najviše zbog rodnih predrasuda, imamo svega nekoliko žena na vodećim pozicijama u industriji, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. To se reflektira i na konferencije u struci, gdje žene u najboljem slučaju čine 25% govornika ako se radi o “mekšim” temama kako što su web design ili community management.

Biljana Cerin, stručnjakinja za IT sigurnost i upravljanje rizicima sa suprugom vodi tvrtku Ostendo Consulting i radi za klijente diljem svijeta. Redovito je govornik na strukovnim konferencijama diljem svijeta. Aktivna je članica međunarodne udruge ISACA i njihovog globalnog Taskforce-a.

Na pitanje kako uopće postići da te netko zove da budeš govornik odgovara: ” Zapravo tako da kažeš što misliš, da se ne bojiš i onda te primijete. Mene cijene zbog toga što uvijek preispitujem ono što struka radi. Ne dam im da se ugnijezde u vlastitim uvjerenjima.” kaže ona.

Biljana kaže da predavača uvijek nedostaje. ” Samo prvi put mi je bilo nelagodno. Poslije toga više nisam imala nikakvih problema.”

Treninzi prezentacijskih vještina ili javnog nastupa vam mogu pomoći da usavršite svoje govorničke vještine i svladate strah od javnog nastupa.

>>5 savjeta za javni nastup

>>Lijek za strah od javnog nastupa

>>Medijski nastup: kako se najbolje prezentirati

>>Dobra prezentacija zahtijeva 5 ključnih stvari

Just do it!

Foto: privatna arhiva Biljane Cerin, Dreamstime/Adam121

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

7 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...