Jeste li primijetili izazov s crno-bijelom fotografijom? To je znak podrške ubijenoj ženi!

Ako koristite društvene mreže, vjerojatno je vaš feed preplavljen predivnim crno-bijelim fotografijama vaših prijatelja, ali i poznatih osoba. Ali znate li što zapravo predstavlja crno-bijela fotografija?

Povezano:

Crno-bijela fotografija i Pınar Gültekin

Naime, žena po imenu Pınar Gültekin je nestala. Njezin nestanak je prijavljen u turskoj egejskoj provinciji Muğla 16. srpnja, a pronađena je mrtva nakon što je brutalno ubijena. Pinar je imala samo 27 godina, a jedan muškarac je priveden zbog njezinog ubojstva. ⁠⠀

Ljudi u Turskoj redovito viđaju crno-bijele fotografije žena na vijestima, to označava žene koje su nasilno ubijene, a Turska je jedna od zemalja s najvišom stopom femicida u svijetu. Izazov koji trenutno kruži na društvenim mrežama je odgovor na Pinarinu smrt, a time se žene solidariziraju s njom.

Ovo je mnogo više od prilike da se objavi dobar selfie. Ovo je prilika da se osvijesti svjetski problem nasilja nad ženama. Stoga stavite svoju fotografiju, ali učinite to za Pinar i sve ostale žene izgubljene zbog nasilja.

Protesti diljem Turske

Protesti u zemlji izbili su nakon što je Pinarin bivši dečko policiju doveo do njezinog zadavljenog i djelomično spaljenog tijela, smještenog u naftni bubanj, pet dana nakon nestanka 16. srpnja. Čini se da je ubojstvo bila posljednja kap koja je prelila čašu u naciji u kojoj se žene osjećaju sve ugroženije. U 2019. godini tamo je ubijeno 474 žene, što je 200% više od gubitka 237 žena u 2013. Procjenjuje se da je, samo u 2020., 146 turskih žena ubijeno.

Nakon što je u tisku izviješteno o ubojstvu Gültekin, nekoliko ženskih organizacija najavilo je da će organizirati proteste i marševe kako bi izazvale pozornost javnosti o nasilju nad ženama i ubojstvima od strane muškaraca. U skladu s tim, stotine žena okupile su se u pokrajinama Izmir, Ankara, Muğla, Malatya, Antalya i Mersin.

Policija je napala ženski marš za Gültekin u İzmiru i pritvorila 12 žena. No, žene su puštene na slobodu.

Foto:Unsplash, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -