Bivši tehnološki čelnik Googlea pohvalio se na Twitteru kako je bacao ženske životopise pred njima: ‘Idi i rađaj djecu’

Bivši Googleov programer ovaj se tjedan na Twitteru pohvalio kako je znao bacati životopise ispitanica pred njima. U svojim sada izbrisanim tweetovima, Patrick Shyu je ispričao kako se ponašao prema ženama koje je intervjuirao. “Kada sam vodio intervjue za Google, na licu mjesta sam odbijao sve žene i bacao njihove životopise pred njima”, napisao je Shyu u objavi od 22. svibnja koju je prenio Insider.

„Ja sam pametniji od vas“

Bivši tehnološki čelnik Googlea hvalio se kako je znao bacati u smeće životopise ispitanica. U sada izbrisanim tweetovima, Patrick Shyu je također podijelio zašto vjeruje da “žene ne bi trebale programirati i kodirati”. “Rekao sam im: ‘Idite rađati djecu. Ne brinite, ja sam pametniji od vas, znam'”, napisao je Shyu.

Prema njegovom LinkedIn profilu, Shyu je radio u Googleu kao tehnički voditelj na aplikaciji YouTube i radio je za tvrtku od rujna 2014. do travnja 2018. Zatim je promijenio posao i radio u Facebooku od svibnja 2018. do srpnja 2019. kao softverski inženjer na Facebook Videu. Shyu sada ima YouTube kanal na kojem objavljuje kontroverzne zapise o razdoblju svog rada za Facebook i Google. Shyu je 22. svibnja objavio nekoliko tweetova pokušavajući objasniti svoj stav.


Pročitajte više: Žene su bolje u tehnologijama, kaže izvješće instituta Brookings


‘Majka/Supruga’ je sjajan posao

Na primjer, sugerirao je da žene ne bi trebale kodirati i da bi umjesto toga trebale raditi kao utjecajne osobe (influencerice) ili kreatorice, birati karijere koje bi se oslanjale na “njihovu prirodnu snagu”. “Kodiranje je brutalan posao 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, koji se međusobno isključuje s majčinstvom”, rekao je Shyu, dodavši da će se majke nakon porodiljnog dopusta vratiti “zastarjele i ostarjele”. “Nitko nije tražio žene programerice. Tražili smo žene influencerice i umjesto toga dobili smo ‘nezavisne žene’ u hlačama. Neovisnost ne postoji ako želiš obitelj. Žena bi trebala imati prioritet da bude dobra majka i žena, a ne stroj za kodiranje. ‘Majka/Supruga’ je sjajan posao”, napisao je na Twitteru.

U zasebnom tweetu, Shyu je tada pojasnio da misli da “žene mogu biti sjajne programerke”, ali da bi ih također potaknuo da ostanu kod kuće zbog posla. “Osim ako vaš tehnički posao ne podržava rad sa skraćenim radnim vremenom za 3+ godine, ne podržavate majke”, dodao je Shyu. “Većina muškaraca žrtvuje se za obitelj. Žene žrtvuju obitelj za karijeru.” Dva dana kasnije, Shyu je tvitao: “Mizoginija zapravo ne postoji. To je izgovor za nesposobne žene koje su provele previše vremena istražujući ‘mizoginiju’ umjesto da se usavršavaju.”


Pročitajte više: Zašto bi trebali odabrati startup umjesto korporacije?


Tviteraši protiv njega

 Shyua su napali korisnici Twittera zbog svojih komentara, a neki su prozivali njegovu tvrdnju o brutalnosti profesije kodiranja. “Brate, sjediš u stolici za igranje i izbacuješ redove teksta grickajući nešto, ne napadaš Berlin 1945.”, napisao je jedan korisnik. Drugi su ciljali na njegove poglede na žene u njegovoj industriji. “Muškarci ne bi trebali biti u tehnologiji, jer ih iracionalne emocije koje proizvodi testosteron čine biološki predisponiranim na nasjedanje na glupe ideje poput kriptovaluta”, napisao je drugi korisnik Twittera. Shyu se obrušio na svoje kritičare, govoreći im da “prvo uđu u Google”. U četvrtak je tvitao da je obrisao sve svoje prethodne tweetove i naveo da “mišljenja nisu uklesana u kamen, baš kao ni to kako nikada ne prestajemo učiti i rasti kao ljudi”.

Ovo je preporučeno štivo za sve koji se pitaju zašto trebamo pričati o ženama u IT-u.

Foto: Canva/Patrick Shyu Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -