Kako dati otkaz da ne srušite mostove

Dati otkaz i otići na bolje radno mjesto, pokrenuti vlastiti biznis…Bez obzira iz kojeg razloga želite dati otkaz, uvijek je najbolje rastati se, barem prividno, u dobrim odnosima.

Kako dati otkaz?

Ako odlazite jer ne možete više trpjeti mobing šefa, loše odnose, suzdržite se od toga da na kraju kažete sve što ste prešućivali cijelo vrijeme. Nikad ne znate što život nosi.

Recite prvo šefu

Sve velike vijesti, poput trudnoće, se govore prvo šefu. Zatražite sastanak i pripremite se. Brzo prijeđite na stvar i jednostavno recite da vam se otvorila nova prilika koju ste prihvatili. Pripremite se na sljedeće na tom razgovoru:

 • Postoji mogućnost da vam šef da protuponudu. Odlučite da li želite uopće čuti o kakvoj se ponudi radi ili čvrsto stojite na tome da odlazite
 • Pitat će vas o razlozima odlaska. Ako ste već sa šefom ranije razgovarali o svojoj karijeri i tu vam se nisu pružile mogućnosti koje vas zanimaju, nećete morati puno objašnjavati- jednostavno ste dobili priliku raditi ono što želite. Ponekad iznenada dođe ponuda koja se ne može odbiti, u tom slučaju objašnjenje također može biti takvo.
 • Šef i svi ostali će vas pitati kamo idete. Ovisno o odnosu sa šefom, odlučite da li želite reći tko je vaš novi poslodavac. Loš šef može biti spreman na svašta, čak i da nazove vašeg novog poslodavca i govori loše o vama. Ako postoji takva mogućnost, recite da ste se dogovorili s novim poslodavcem da je to povjerljivo dok ne počnete raditi.

Na razgovoru se dogovorite o sljedećim koracima:

 • Otkazni rok – korektno predložite barem onaj rok koji vam stoji u ugovoru o radu.
 • Prijenos posla – dogovorite sljedeći sastanak na kojem ćete razgovarati o statusu svih vaših projekata sa osobom/osobama koje će ih preuzeti

Oproštaj s kolegama

Ne zaboravite se pozdraviti s kolegama. Neke tvrtke imaju običaj održavati oproštajne zakuske. Minimum koji bi trebali napraviti je poslati oproštajni e-mail u kojem obavještavate kolege o svom odlasku, zahvaljujete se na suradnji i ističete dobre trenutke i iskustva. Kolegama s kojima usko surađujete trebate reći direktno, samo pripazite da je “priča” ista kao i za šefa.

Ako već niste, napišite LinkedIn preporuke kolegama s kojima ste dobro surađivali. To će ih ugodno iznenaditi i ostat ćete im u dobrom sjećanju.

Bez obzira iz kojeg razloga odlazite, nakon nekog vremena emocije će se “slegnuti”. Ako pokrećete vlastiti biznis također je jako važno ostati u dobrim odnosima jer vaša bivša tvrtka može postati vaš poslovni partner. Bivši kolege sada postaju vaš dragocjeni network koji morate dalje njegovati. Održavajte kontakte s njima.

Koliko god mislili da vam je loše u staroj firmi, uvijek može biti gore. Ima slučajeva gdje se bivši zaposlenici vraćaju u firme iz kojih su otišli ubrzo nakon odlaska ili nakon nekoliko godina, iskusniji na više pozicije.

Foto: Dreamstime/Fuzzbones

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

 1. Vi o networking pričate kao o nekom iskorištavanju… Zar nije malo licemjerno reći ostanite sa svima u dobrim odnosima, možda će vam trebati ti ljudi. Meni je to iskorištavanje.
  Ostati u dobrim odnosima bi trebali jer je to ljudski. Ako s nekim ne možemo iz ljudskih razloga ostati u dobrim odnosima, zar mislite da bi s njima htjeli surađivati. Zar takvim ljudima možete vjerovati?

  Da li biste vi kolege koji vam bili grozni bez obzira na ljubazan oproštaj preporučili za posao???
  Zašto očekujete da bi oni vas? Ili da bi poslije s vama surađivao? Jedino ako ima koristi, a to bi u svakom slučaju, bez obzira kako se razišli.

  Ja sam za to da se uvijek pokuša s ljudima ostati u dobrim odnosima, ne treba se ni s kim svađati… ali nisam za to da je jedini razlog tome – MOŽDA ĆE MI TE OSOBE JEDNOM TREBATI U POSLU!

 2. Naravno da ćete raditi s ljudima koji vam odgovaraju i preporučit ćete one koji to zaslužuju. Ali ne trebate ni na kraju reći sve što mislite onima koji to zaslužuju. Time vi pokazujete da ste iznad njih. I nadat ćete se da vam neće trebati nikad u životu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -