Loš šef pod kontrolom u tri koraka

Naš uspjeh u poslovnom svijetu ovisi o  mnogo čemu, jedna od varijabli je i naš šef. Imate li sreće da naiđete na šefa pravog lidera koji prepoznaje vaš potencijal i želi biti vaš mentor, sponzor  ili vam pomoći da  pronađete, vaša karijera je na jako dobrom putu. Loš šef koji nema karakteristike lidera, je česti izazov u poslovnom svijetu na koji jednostavno morate znati odgovoriti.

Loš šef neizbježan barem jednom u karijeri

Najgora opcije je jednostavno trpjeti što žene često rade sa stavom “Bitno da ne tuku”. Loš šef može imati poguban utjecaj na naše samopouzdanje, najčešće ovisno u kojoj fazi karijere se nalazite. Ako ste tek na početku, kada puno učite, loš šef će imati veći utjecaj na vaš profesionalni i osobni razvoj.

>>Dobar i loš šef

Što možete učiniti imate li lošeg šefa?

1. Ne budite laka meta lošeg šefa

Naravno da žrtva nikad nije kriva. Ali činjenica je da će se predatori najčešće okomiti na najslabije. Introvertirane i neasertivne osobe će prije biti mete nego ekstrovertirane i asertivne.

Počnite trubiti svoju trubu, i to što prije u karijeri to bolje! Ne morate biti kao onaj kolega ili kolegica koje se toliko ulizuju lošem šefu da to ne možete gledati više, ali naučite od njih par “caka” i primijenite ih na svoj, pošten način. Od manjka samopromocije ćete imati više štete nego od viška! Pripazite na koji način se izražavate, primjenjujte ova pravila za briljantne žene i arogantni i loši šefovi će imati manji “pik” na vas.

2. Prijavite lošeg šefa HR-u

Procijenite da li se isplati prijaviti zlostavljanje HR odjelu. Većina tvrtki ima procedure za zlostavljanje na poslu.

Samo pitanje je koliko su efikasne. Tvrtka može imati najbolje procedure ali ako se radi o visokopozicioniranoj osobi jako malo se može učiniti čak ako se radi i o više slučajeva zlostavljanja. Raspitajte se da li je već bilo takvih procesa i kako su završili. Ako su interni procesi za zlostavljanje na poslu neefikasni, može vam biti još gore nakon što pokrenete proces.

3. Definirajte svoju strategiju za lošeg šefa

On ili ona su takvi kakvi jesu. Ako je situacija donekle podnošljiva i zdravlje vam nije ugroženo, procijenite da li vam se isplati ostati na tom poslu.

Ako je to posao koji vas ispunjava, steći ćete vještine koje će vam pomoći dalje u karijeri, odredite si rok do kad ćete to trpjeti. Da li možete na neki elegantan način tražiti premještaj u neki drugi odjel ili barem na drugu lokaciju da niste pod “direktnom paljbom”? Imate li svoju viziju i plan, puno ćete lakše podnijeti lošeg šefa i nećete jednostavno biti prepušteni njemu ili njoj na milost i nemilost.

Loši šefovi su svuda oko nas i rijetki su oni koji u karijeri nisu imali barem jednog lošeg šefa. Michelle McQuaid je na temelju svoje edukacije iz pozitivne psihologije i rada u velikim organizacijama napisala knjigu “5 reasons to tell your boss to go f**k themselves: How positive psychology can help you get what you want” koja će vam pomoći da radite posao koji volite bez obzira na to kakvog šefa imate. Knjiga objašnjava što vodi loše šefove, kako to razumjeti i kako raditi s lošim šefovima.

Foto: Dreamstime/Ximagination

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Kako i kome prijaviti sefa koji vas maltretira trazio sam po imternetu ali nailazim.samo na clanke ili price nigdje nista konkretno gdje i kome.prijaviti znaci nema zelefona mema.e mail nista

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -