Kako gotovo besplatno preurediti dom?

Jednu od svojih dragih prijateljica upoznala sam dok sam još radila u našem obiteljskom poduzeću koje se bavilo bojama. Ušla je u trgovinu s kosom smotanom u onaj, za sve nas poznat, ‘radni’ rep i s vrata krenula prema meni riječima : “Danima sam u nekim papirima i projektima, papiri po podu, ne spavam, a što je najgore nemam osjećaj da sam išta napravila. Dajte mi neku boju kojom mogu nešto sama pobojati, a da se odmah vidi rezultat moga rada”.

Nekako mi se čini da se svatko od nas bar jednom našao u situaciji u kojoj je želio odmah vidjeti rezultat svoga rada. Pa evo prijedloga, za malo ili ništa novaca, promijeniti i osvježiti prostor u kojem živite, a možda i radite (po novom).


Pročitajte više: Kako da cijele godine imate osjećaj kao da ste na moru?


Kako preurediti dom?

Uzmite mobitel i fotkajte svoj prostor

Dobit ćete sasvim drugačiju perspektivu prostora koji gledate svaki dan. Ne kažem da trebate svakom komadu namještaja pronaći drugo, novo mjesto (što zapravo uopće nije loš prijedlog), ali pokušajte prostor organizirati na drugačiji način. Možda fotelje ne moraju stajati jedna nasuprot druge, možda im možete zamijeniti mjesta sa sjedećom garniturom, možda ona lampa iz spavaće sobe može sasvim drugačije izgledati u dnevnoj, bakina fotelja ili Singerica. Igrajte se, ovo je kreativan proces.

Slike na zidovima

Najčešće su obješene tako da bi pokrile dio praznog zida. Pokušajte ih drugačije objesiti, zašto ne, gotovo sve na jednom zidu. Ljepše je i atraktivnije. Izmjerite dimenzije slika i zida te posložite na papiru kako bi to moglo izgledati. Ima ovdje nekakvih pravila o bojama okvira i temama na slikama, ali ne radimo profil za Instagram. Veselimo se i zabavljamo, ok? Slikarska platna su 30-100 kuna. U krajnjem slučaju, kupite nova bijela platna i sami se poigrajte bojama jeseni ili neka vam klinci pomognu u osmišljavanju vlastitog galerijskog zida.

kako preurediti dom
Kako preurediti dom

Organizirajte kućnu biblioteku, radne stolove i stoliće po kući

Ako imate poput mene gotovo 1000 knjiga, organizacija biblioteke je zabava za cijeli tjedan. No, možete ju slagati po bojama, formatima, tematikama, u svakom slučaju nakon ove akcije izgledat će čarobno i potpuno drugačije. Stolove počistite, maknite sve nepotrebno s njih i ukrasite ih sitnicama koje volite ili recimo „vazom“ od bundeve. Svake godine je radim i sebi i prijateljicama. (cvijeće ubodite u onu spužvu ili stavite u čašu od jogurta).

Dodajte lampice

Ukoliko vas lampice vesele kao i mene, zašto čekati prigodne datume za njih. Ubacite ih u vazu, visoku staklenu, stavite ih u podnožje stola, ubacite ih u kamin ako ga imate, objesite ih preko zavjesa. Ne mora sve svijetliti, ali zašto ne iskoristiti detalj koji će vas svakim mračkom baš razveseliti.

Budite hrabri!

Nije uvjet da vaza stoji na stolu, možda na podu izgleda moćnije, možda je bakreni kotlić baš odlična vaza u blagovaonici, možda je zavjesa zapravo sjajan stolnjak ili prekrivač kreveta, možda dječji bicikl može biti „mrak“ dekoracija na zidu, možda sjenilo lampe može biti prekrasna tegla za cvijeće, možda stara korpa može biti super sjenilo lampe ili lustera, možda te knjige mogu biti i na podu zavezane onim starim remenom koga se ne možete riješiti, stare klompe super detalj na zidu (prešpricajte ih zlatnim sprejom), možda sve vaše crvene štikle mogu biti odličan detalj ispod TV komode.

Ako imate volje, uvijek je dobro bar jedan, dva zida oličiti i unijeti neku novu boju u prostor. Probajte s kontrastima.


Pročitajte više: Što je minimalizam i kako nam može promijeniti život?


Yard sale, razmjena ili kako god to nazvali…

Sigurno neka od prijateljica ima nešto što vama u ovoj zamišljenoj jesenskoj kreaciji baš nedostaje, a lako moguće da ona ne koristi. One zelene jastučiće recimo koji joj uopće ne idu uz ovu novu plavu sobu pa ih drži negdje sa strane. Mijenjajte se, posudite, prodajte, kao što rekoh, zabavite se.

Znanstvenici kažu da je kreativnost u obrnutoj proporcionalnosti sa životnom dobi. Stoga, bildajte ju , trenirajte, baš kao i guzu!

Autor: Natalia Pekić, Interijer studio Karizma

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -