Što je minimalizam i kako nam može promijeniti život?

Sreća počinje kod kuće, zar ne? Svi mi želimo da naši domovi budu funkcionalni kako bi se u njima osjećali sretno i opušteno. Iznad svega, trebalo bi moći lako živjeti u takvom domu.

Povezano:

Međutim, većina nas posjeduje previše stvari. Postajemo svijet sakupljača, jer, suočimo se, vrlo je teško pustiti stvari. Možda smo nešto kupili jer smo mislili da nam je to potrebno u nekom trenutku. Možda još uvijek ima oznaku cijene pa se osjećamo krivim zbog toga što se moramo riješiti nečeg novog. Ili smo možda primili dar ili naslijedili nešto za što znamo da nikada nećemo koristiti, ali se ne možemo natjerati da to odbacimo. Bez obzira na razlog, sve ove stavke zatrpavaju naš dom i imaju negativan utjecaj na vaše ukupno blagostanje. Znanstvenici čak navode sljedeće negativne učinke gomilanja: ometanje, tjeskoba, krivnja, sramota i frustracija. Nadalje, nered nam otežava opuštanje i koči našu kreativnost.

Što je minimalizam?

Suprotno gomilanju stvari je minimalizam. Međutim, na snazi je sterotip da je minimalizam hladan i neprivlačan. Možda onaj akestski minimalizam i je takav, ali ovaj njegujući minimalizam to nije. Zašto? Kod njegujućeg minimalizma se ne radi o tome da posjedujemo malo stvari; radi se tome da smo zadovoljni s onim što imamo i da ne želimo više. Radi se o tome da IMAMO PRAVE STVARI IZ PRAVOG RAZLOGA, te da VOLIMO STVARI kojima smo okruženo, da kad ih pogledamo u nama bude lijepe i tople osjećaje.

Njegujući minimalizam je praktičan, funkcionalan te jednostavno lišen svih suvišnih detalja. Međutim, ako ste do sada puno sakupljali stvari, sigurno može biti teško sada odjednom početi eliminirati sve te stvari.

Minimalizam je namjerno oslobađanje od viška u vašem životu, tako da možete posvetiti vrijeme i energiju stvarima koje su vam doista važne.

Koja je svrha minimalizma?

Prihvaćanje minimalističkog način razmišljanja omogućuje vam da odredite prioritete svog života i da zadržite samo stvari, obaveze itd. koje su neophodne vama i životu koji želite živjeti. Kada otpustite stvari koje imate i činite samo iz obveze, a zadržite one stvari koje vam pomažu da se idete smjerom kojim želite, to vam daje osjećaj slobode i usredotočenosti.

Njegujući minimalizam nije ekstreman. Minimalizam ne mora biti vidljiv u svakom aspektu vašeg života, to je više pristup životu i vrednovanju stvari u skladu s vama.

Oslobađanje od stvari nije uvijek pravi odgovor. Ništa što ćete pročitati na ovim stranicama nije obavezno, vodite se vlastitim osjećajem, provedite samo ono što vam odgovara. Njegujući minimalizam je alat koji će vam pomoći, a ne nešto što će vas definirati. Atmosfera u vašem domu vitalna je za vaš osjećaj blagostanja kao i blagostanje onih koji žive s vama. Dopuštajući neredu da se gomila, samo pozivate više nereda i stresa u svoj prostor. A svi u biti želimo stvoriti dom koji je utočište od vanjskog svijeta, mjesto za kvalitetno vrijeme s obitelji i mjesto za opuštanje. Da bi se postigao ovaj izgled i osjećaj za naš dom mi stalno moramo procjenjivati što je to što biramo da ostane unutar njega.

Minimalizam izgleda drugačije za svaku osobu / obitelj. Za neke od vas, minimalizam će imati tipičan asketski izgled, za druge će biti s više stvari u prostoru. Ne postoji ispravan ili pogrešan način da budete minimalist. Ja sam minimalistkinja, ali ako uđete u moj dom, to ne bi bila prva stvar na koju se sjetite.

Kako minimalizam utječe na vaše financije?

Budući da minimalizam mijenja vaš način razmišljanja, on također mijenja način na koji trošite. Ako ste naporno radili kako biste otpustili sve suvišne materijalne predmete iz svog doma, dobro ćete razmisliti prije kupnje još jednog sjajnog predmeta koji ćete vratiti u svoj dom. U kupovinu idete iz nužde, a ne iz dosade ili kao posljedica utjecaja konzumerizma. Sve je to u skladu s održivim razvojem koji je neophodan ako želimo i dalje živjeti na ovoj našoj divnoj planeti. Stoga, kad idete sljedeći put u kupovini, molim vas da razmislite o ovoj piramidi.

Kako minimalizam utječe na uvjerenja?

Budući da je njegujući minimalizam pomak od reaktivnog načina života na proaktivni, sigurno će imati utjecaja na vaš sustav vjerovanja. Kada se bavite otklanjanjem svog viška, to je kao uklanjanje sve što ste ikada koristili da biste se sakrili iza nečega ili se odvratili. Zapamtite da je njegujući minimalizam alat koji će vam pomoći u životu. Dobivate slobodu od svih ometanja i tada možete biti ono što stvarno jeste.

Povezano:

Može li netko biti minimalisist ako i dalje ima – stvari, djecu, posao, auto, kuću, dvorište, itd?

Da da da!! Njegujući minimalizam nije neka vrsta asketizma gdje nema uživanja, baš naprotiv u ovom obliku minimalizmu vi zadržavate SVE PRAVI STVARI IZ VAMA PRAVIH RAZLOGA.

Kad jednom donesete svoju odluku da želite smanjiti količinu stvari, ako živite s obitelji ili partnerom, to se može činiti teško. Vrlo često dobijem pitanje, što ako se moj partner ne slaže s ovim, kako će i hoće li on prihvatiti ovu promjenu?

Znate i sami da se samo vi možete mijenjati, stoga ne brinite o ljudima koji žive s vama. Vodite računa o stvarima za sebe, smanjite vlastite stvari i sve što se smatra “vašim teritorijem”. Dakle, ako ste jedini koji kuha, onda slobodno pojednostavite kuhinju. Ali ako se stvari dijele, o tome prvo razgovarajte i dogovorite se. Uzmite si vremena da razgovarate o tome zašto želite pojednostaviti, razgovarajte o prednostima i vašoj glavnoj motivaciji za prihvaćanje pojednostavljenog načina života.

Nemojte dopustiti da vas obeshrabri ako vaši ukućani na prvu ne vide prednost od promjene životnog stila. Vrlo često čujem izgovor: “Nema smisla pokušavati, kad se on/ona neće baviti svojim stvarima!” Ali ima smisla! Činite to isključivo zbog sebe! Možete pojednostaviti svoju stranu spavaće sobe, svoju stranu ormara i sve ostalo što je vaše. Rutinu čišćenja možete razviti jednostavno zato što se tako osjećate bolje. Možda vaš partner neće sudjelovati, ali u redu je: vaš cilj je da se vi promijenite, pa to učinite za sebe. Oni će vidjeti promjenu i mogu biti nadahnuti da se promijene, ali nema jamstva.

Autor: Kristina Zvonar Brkić, Altagena consulting

Foto: Pexels, Unsplash, Mario Poje

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -