Kako da cijele godine imate osjećaj kao da ste na moru?

Vratili ste se s mora u svoju svakodnevnicu i, naravno, nostalgično razmišljate o danima provedenim na moru. Iako se, nažalost, moramo vratiti svojim obvezama, možete u svoj dom donijeti dašak morskog ugođaja. Uređenje doma u tom stilu može vam pomoći, a vlasnica Studija Karizma Natalija Pekić nam je otkrila kako to postići.


Pročitajte više: Kako urediti terasu iz snova? Slijedite ove savjete


Uređenje doma u morskom stilu

Mnogi psiholozi savjetuju da neugodne životne trenutke, melankolije i poraze liječite – morem. Jednako tako i u dizajnu interijera, tema mora, ili nautike, postala je tražena i iznimno moderna u posljednih par godina. “Nije ju teško postići, no ipak ne bi bilo zgorega obratiti pažnju na neke „sitnice“ da bi vam uređenje prostora u ovom stilu uspjelo.”

Uređenje doma
Uređenje doma

Koja tonove odabrati?

Suština ovog stila je zapravo jednostavnost. “Kolor shema je lagana, koristite isključivo prirodne boje. Najčešće je to bijela, a na drugom mjestu je plava. No, ukoliko bijela nije vaš prvi izbor lako ju možete zamijeniti bež tonovima koji sjajno izgledaju u „ morskim“ interijerima. Plava se može pojavljivati u tzv. gradualima, od nebesko plave do tamno plave (vodite računa da je optimalan udio plave u ovakvom interijeru do 20%, više od toga učiniti će prostor pretamnim).”

Uz ove tonove sjajno idu zlatni detalji, u ručkice na ormarima, ili kvakama na vratima. Za završnu obradu površina koristite prirodne materijale – kamen, izbjeljeno drvo, jutu, šibe, ratan i sl. “Izbjegavajte PVC komade, ploče, teške zavjese ili roletne, bolje odabrati lagani til, markizet ili rimske zastore u svijetlim tonovima. Namještaj bi trebao biti višenamjenski, da prostor ne zatvorite velikim i fiksnim komadima namještaja. Rasvjeta treba biti što jednostavnija, koristite sjenila izrađena od prirodnih materijala.”


Pročitajte više: Što je minimalizam i kako nam može promijeniti život?


Uređenje doma
Uređenje doma

Dodajte neobične detalje

Ovakav stil uređenja dopušta nešto što bi se moglo nazvati i eklektika – određeni komadi namještaja koje ste naslijedili ili su dio vaše obiteljske povijesti, a nikako se ne uklapaju u moderan interijer, u ovakvom interijeru sigurno će pronaći svoje mjesto. “Usudite se koristiti ono što je more izbacilo kao nepotrebno – recimo, ja u svojoj maloj morskoj vikendici imam prastaru krovnu gredu (izbacilo ju je more na obalu) koja je dovoljno dugo bila u moru da je pobijelila i koristim ju kao policu za knjige, imam i originalno djelomično polomljeno drveno veslo one plave karakteristične boje za naše ribarske brodice, i njega mi je more darovalo. Drvene škrinje, pletene košare, sve je dobro došlo.”

Posteljine bijele ili u boji zidova, prirodnih materijala. Lavanda, smilje, školjke… Idealan morski stil nemoguć je bez drvenih podova, ploča i blago ostarjelog namještaja. Sjedeće garniture i fotelje, jednako tako birajte u boji zidova, odnosno u neutralnim tonovima. Drvene grede, detalji, jastučići, neka budu vaš izbor, detalj koji na neki način obilježava ovaj prostor vašom osobnošću.

Članak napisan u suradnji s Natalijom Pekić, Studio Karizma

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -