Poslovna trenerica savjetuje kako iskoristiti krizu i pretvoriti ju u priliku!

Iako se mnogi u kriznim uvjetima nađu u problemima i poteškoćama, ima i onih koji u tim okolnostima napreduju. Kriza svakako donosi promjene. No, kako iskoristiti krizu za napredak? Kako vidjeti i iskoristiti prilike koje ona donosi, otkriva vam poslovna trenerica Dijana Jurić.

Povezano:

Kriza je zapravo promjena

Svaka kriza znači promjenu, nešto se mijenja i bit će drugačije. Iako promjeni svjedočimo stalno, u uvjetima krize ona je veća.

Situacija izazvana koronavirusom stvorila je globalnu krizu velikih razmjera, a time i promjenu. Promjena je jedina stalna i konstantna, no unatoč tome mnogi se opiru promjeni. Ona iziskuje našu prilagodljivost i fleksibilnost, a to znači i promjenu u nama samima, što je za mnoge neugodno.

Izlazak iz poznate zone komfora za mnoge znači neizvjesnost, koju žele izbjeći, iako je neizbježna.

Kada je promjena malih razmjera i relativno spora, tada je jedva osjetimo i ne ugrožava nas, jer nas ne tjera da joj se prilagodimo. Jer se neće ništa veliko ni strašno (ni tako brzo) dogoditi ako nastavimo po starom.

No, kad je promjena velika, nagla, kada utječe značajno na naš život – tada nemamo izbora nego se prilagoditi.  

Otpor promjeni donosi više poteškoća nego sama promjena

No, ono što je važno, ni jedna promjena nam sama po sebi ne donosi toliko poteškoća, koliko sam naš otpor promjenama.

To je kao da vas veliki morski val nosi u jednom smjeru, a vi se opirete i želite ostati na mjestu. Nećete uspjeti. Zbog otpora koji pružate takva plovidba vam neće vam biti ugodna. Dok ste isto tako mogli zaplivati s valom, prepustiti se tijeku i plovidba bi ipak bila ugodnija, zar ne?

Kada se stvari mijenjaju, nemamo izbora već ići s tim tokom promjena. No, imamo izbora hoćemo li to putovanje učiniti više ili manje ugodnim.

PROMJENE SE DOGAĐAJU I NEMAMO IZBORA VEĆ IM SE PRILAGODITI. NAŠ JE IZBOR JEDINO HOĆEMO LI TO UČINITI S VIŠE ILI MANJE OTPORA.  

Kriza je izvor prilika

Kada nastupi kriza, mnoge prvo preplavi bujica straha, brige, uznemireni su zbog neizvjesnosti… To je sasvim normalno i na to ne možemo utjecati.

No, ono na što možemo utjecati je koliko će ovakva situacija trajati. To je nešto što ovisi o nama i može se naučiti.

Česta je tema coachinga upravo nošenje s negativnim emocijama i mnogi su već shvatili kako su oni sami najbitniji faktor kad je riječ o upravljanju emocijama. Okolnosti tu imaju malo ili nimalo utjecaja. Tako već nakon par sati coachinga klijenti primjećuju da krize u koje upadaju, traju sve kraće i sve su manjeg intenziteta.

Kada se dignete iznad uznemirenosti i prebrodite strah, ono što se otvara je horizont novih prilika. Jer kriza ih donosi puno. Zašto? Zato što su promjene velike!

Stvari se slažu na nove načine. Mijenja se poslovanje, tijekovi roba i usluga, informacija, distribucije, načina poslovanja… A sve to znači da nastaju nova rješenja i ta nova rješenja zahtijevaju prilagodbu svih nas. Isto tako, tu leže i nove prilike. Kako ćete se prilagoditi situaciji?  

Kako prepoznati i iskoristiti priliku?

Problemi i krizne situacije imaju korisnu stranu – a to je da su polazište ili temelj za nova kreativna rješenja! Zahvaljujući njima svi mi dobivamo nove prilike, i tako cijeli svijet napreduje.

No, kako prepoznati priliku? Kako doći do rješenja? Tu postoji jedan vrlo važan uvjet, a to je da ne ostanete predugo usmjereni na sam problem. Nakon što ste shvatili u čemu je problem, sada imate priliku pronaći rješenje.

NE MOŽETE ISTOVREMENO BITI USMJERENI NA PROBLEM I NA RJEŠENJE. 

Evo jedne vježbe od nekoliko pitanja koja vam može pomoći doći do rješenja:

  1. Što točno u ovoj situaciji predstavlja problem? Definirajte ga precizno.
  2. Kako je to točno problem? Što on uzrokuje? Na koga i kako utječe?
  3. Kako bi izgledala ova situacija da je rješenje već primijenjeno? Što se točno promijenilo?
  4. Što bi moglo dovesti do rješenja?
  5. Koje sve opcije postoje?
  6. Što ja mogu učiniti?

MNOGI LJUDI NE MOGU PRONAĆI RJEŠENJA ZATO ŠTO NISU RAZUMJELI PROBLEM! RAZUMIJEVANJE I DEFINIRANJE PROBLEMA NAM DAJE JASNOĆU I PREDSTAVLJA “MOST” PREMA RJEŠENJU.

Ova situacija je mnoge pogodila, no neki već sada svjedoče velikom napretku, rekordno brzim promjenama i implementacijama novih rješenja kakva nisu postigli u zadnjih nekoliko godina!

Kriza kao prilika možda zvuči kao otrcana fraza, no kriza zaista otvara na veliko vrata promjenama. Iskoristite ih! Budite oni koji će se prepustiti valu promjena. Putovanje će biti ugodnije, a nakon pronalaska rješenja, ne samo da stvari neće biti “po starom”, već će biti puno, puno bolje.

Autor: coach Dijana Jurić

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -