Što su naučile i kako su velike tvrtke prilagodile poslovanje u krizi?

Iako se čini da su mali i srednji poduzetnici najviše pogođeni krizom uslijed pandemije, ni velike tvrtke i korporacije nisu prošle “bezbolno”. No dobra vijest je da je većina tvrtki, bez obzira na veličinu, kroz krizu došla do nekih novih ideja, projekata i prilika za rast i razvoj. Pitali smo naše partnere kakva je situacija u njihovim područjima djelovanja i što su naučili kroz poslovanje u krizi.

Tamara Aye: “Fizička distanca potaknula društveno zbližavanje”

“Dočekali smo taj dan i vraćanje na redoviti posao iz ureda. Povratku smo se svi razveselili, jer to ipak znači povratak u (novu) normalu, nastavak rada na započetim projektima, koje smo tijekom protekla dva mjeseca stavili na standby i prioritet dali nekim novima, koji su nam se u danim okolnostima “nametnuli” posebno u pogledu digitalizacije nekih dijelova poslovanja i to sve radom od doma.”

Iz Merkura su brzo djelovali i za vrijeme potresa u Zagrebu krajem ožujka, kada su pokazali posebnu brigu za svoje klijente i sve one koji su imali policu osiguranja od potresa u Merkur osiguranju, nazvali i pitali jesu li imali štetu na objektu te na koji način istu mogu prijaviti i osigurali isplate u što kraćem mogućem roku.

“Ranije započete projekte sada završavamo, dolaze neki novi kojima se veselimo, a vrijeme koje je iza nas svakako smo uspjeli dobro iskoristiti i pokazali smo da i kad je najteže, možemo kao tim puno toga dobroga napraviti i brzo se prilagoditi situaciji”, dodaje Tamara.

Povezano: Merkur nudi 20% popusta na dopunsko zdravstveno osiguranje WiA članicama

A otkriva nam i kako je sama provela dane u karanteni:

“Osobno, proteklo vrijeme sam iskoristila za čitanje korisnih, zanimljivih, ali i inspirativnih knjiga koje će zasigurno dati svoj obol u pripremi na izazove koji me (nas) čekaju.

“Također, vrijeme s manje “vanjskih” obaveza, pomoglo je i poslagivanju prioriteta, posvećivanju vremena svim onim osobama koje mi znače, ali i koje me trebaju. Fizička distanciranost nije nas udaljila, naprotiv, doprinijela je društvenom zbližavanju i tim putem trebamo nastaviti. Svaka kriza nas nečemu uči, trebamo biti zahvalni za lekcije koje nam život servira, jer na taj način možemo rasti i biti bolji ljudi, a svojoj kompaniji uspješniji radnici.”

Nikolina Žganec: “Brzo smo reagirali da pomognemo ugroženim klijentima”

“Zdravlje i sigurnost zaposlenika i klijenata glavni su prioriteti UniCredit leasinga. Prilagoditi se novonastaloj situaciji u proteklom razdoblju bilo je nadasve izazovno, kako našim klijentima, dobavljačima i poslovnim partnerima, tako i našim djelatnicima. Mi u UniCredit leasing-u vrlo brzo smo definirali mjere koje je Društvo ponudilo svojim klijentima, kako bi im olakšali premošćivanje problema uzrokovanih epidemijom COVID -19.”

Klijentima koji udovoljavaju uvjetima, UniCredit leasing nudi odgodu plaćanja (moratorij), u trajanju ovisno o djelatnosti i vrsti primatelja leasinga te stupnju utjecaja okolnosti povezanih s pandemijom na financije, odnosno ukupno poslovanje i očekivanu sposobnost oporavka.

“Sve kako bi naši klijenti uz što manje papirologije i pojednostavljenim procesima ishodili svoje financiranje. Velik broj naših djelatnika i dalje radi u režimu rada od kuće, ali smo svim klijentima i poslovnim partnerima kao i do sada dostupni putem e-maila i telefona, te je moguće dogovoriti sastanak u nekoj od Poslovnica ili Ureda UCLC-a. Poslovnice i Uredi koji su privremeno bili zatvoreni u međuvremenu su otvoreni i rade po redovnom radnom vremenu.”

Povezano: Povoljniji uvjeti financiranja za članice dostupni u UniCredit leasingu

U sljedećem razdoblju nadaju se normalizaciji i oporavku tržišta, pogotovo onih grana djelatnosti na koje je snažno utjecala pandemija. “Kao i do sada, UniCredit leasing će nastaviti snažno podupirati poduzetništvo prilagođavajući se tržištu širokom lepezom proizvoda koje imamo u našoj ponudi. Sve informacije također možete pronaći i na našim novim internetskim stranicama.

“Iako je, nadajmo se, ono najgore iza nas te se uskoro očekuje povratak života u „normalu“, proteklo razdoblje usmjerilo nas je na dodatni razvoj digitalizacije i promišljanje kako unaprijediti procese i poslovanje.”

Budući da je Nikolina majka blizanaca, zanimalo nas je kako je balansirala rad od kuće u ovoj krizi sa djecom koja ne idu u vrtić. „Situacija u kojoj smo se svi odjednom našli, bila je nova i testirala je naše granice, samodisciplinu, multitasking … Najveći izazov je bio balansiranje između „rada od kuće“ i „kvalitetno provedenog vremena s djecom“.  Uz poruke #ostani doma, potrošiti višak energije kod bojsića bila je nemoguća misija, pa smo izmišljali igrice, gradili kuće, crtali (korona viruse i potrese), pekli kolače, snimali poruke prijateljima iz vrtića, uređivali balkon i sadili biljke, planirali buduće izlete i zadali cilj – obići sve nacionalne parkove…). Uglavnom, svi se slažemo da je period iza nas bio jedno drugačije iskustvo, za neke ugodno, za druge stresno, u kojem je trebalo zadržati pozitivan stav i motivaciju“, ispričala je.

Dubravka Stefanec Vinovrski: “Rad od kuće smo doveli do savršenstva”

“Pojavom prvih slučajeva koronavirusa u Europi, u A1 Hrvatska smo osnovali krizni tim, započeli s mjerama zaštite zaposlenika te razradili sve očekivane scenarije razvoja epidemije, što je uključivalo i dva uspješna stress testa u sklopu osposobljavanja zaposlenika za rad od kuće. Vrlo važno nam je bilo da svim našim kolegama od početka krize redovito komuniciramo sve novosti, procese i odluke i usmjeravamo ih u novim okolnostima, imajući njihovu sigurnost i kontinuitet poslovanja u primarnom fokusu. U vrlo kratkom vremenu smo omogućili da svi ostanu jednako učinkoviti i u radu od kuće, što je svakako bio izazov kod naših kolega u Službi za korisnike, pa smo baš zbog toga posebno ponosni što smo u par dana uspjeli formirati jedan od najvećih remote timova u Hrvatskoj bez da je to utjecalo na našu uslugu prema korisnicima.”

U A1 su i ranije imali fleksibilne oblike rada, koji su zaposlenicima A1 Hrvatska omogućili da u dogovoru s nadređenim rade od kuće ili s nekog drugog mjesta te da mogu prilagoditi svoje radno vrijeme. Sada su prvi put imali slučaj da su u istom trenutku gotovo svi zaposlenici bili van ureda. “Ponosni smo što je sve funkcioniralo besprijekorno i na ovaj način, a dio kolega koji ranije nisu koristili ovu mogućnost sada su postali otvoreniji prema fleksibilnim oblicima rada koje zasigurno imaju svojih prednosti.”

“Zahvaljujući brzim reakcijama i odličnoj koordinaciji timova u kompaniji, uspješno smo se prilagodili novonastaloj situaciji te omogućili korisnicima nesmetano konzumiranje digitalnih sadržaja i rad od doma, a osigurali smo im i niz pogodnosti prilagođenih situaciji poput besplatnog podatkovnog prometa, televizijskih kanala, konferencijskih sustava i slično.”

Pojedine kategorije zaposlenika koje nemaju mogućnost rada od kuće, ali i za koje postoji veći rizik zaraze koronavirusom (stariji od 60 godina, trudnice i zaposlenici s kroničnim bolestima) oslobodili su obveze rada uz 100% naknadu plaće do daljnjega. 

Roditeljima s malom djecom omogućili su maksimalnu fleksibilnost u radu i smjenama. Izdali su Vodič kroz aktivnosti za djecu i roditelje s prijedlozima kako zabaviti djecu tijekom boravka i rada od kuće, a jednom tjedno organiziraju virtualno pričanje priča za djecu zaposlenika. I zaposlenicima, kao i ostalim korisnicima, omogućili su besplatne dječje kanale putem A1 TV platforme.

“Od početka epidemije, kao i u vrijeme potresa i ispada električne energije, tehnološki sustavi A1 Hrvatska ostali su stabilni. Pravovremenom akcijom naših stručnjaka nakon potresa brojnim ključnim institucijama, kao što su bolnice, omogućili smo besprekidno funkcioniranje, povećanje kapaciteta i spajanje na nove lokacije. Osim toga, Službi 113 ustupili smo prostore A1 Službe za korisnike kao i svu potrebnu infrastrukturu za preuzimanje poziva. Također, podržali smo i inicijativu volontera koji su se organizirali pod nazivom „Jedni za druge“ dodijelivši im besplatni broj telefona 0800 900 890 na koji građani kojima nije preporučljivo da izlaze iz svojih domova, odnosno starije osobe, osobe u samoizolaciji te kronični bolesnici, mogu naručiti dostavu potrebnih namirnica i lijekova. Prva smo kompanija u Hrvatskoj koja je pokrenula podstranicu putem koje opisujemo što na svim razinama radimo po pitanju COVID-19.”

Povezano: Posebne pogodnosti u A1 za WiA članice!

Od početka krize imali su želju doprinijeti i donacijom te je A1 Hrvatska u ime svih zaposlenika donirao sredstva za ono što je u ovom trenutku bilo najnužnije zdravstvenom sektoru. Kliničkoj bolnici Dubrava, primarnom internističkom respiratornom centru u doba epidemije koronavirusa, isporučili su opremu nužnu za brzu instalaciju i priključak najtežih pacijenata na terapiju kisikom u vrijednosti od 1.5 milijuna kuna.

Osmislili su i nove digitalne formate komunikacije kao što je tjedno virtualno druženje #StayConnected Talks, gdje u opuštenoj atmosferi  razgovaramo o aktualnim temama i pozivamo goste iz različitih područja te razmjenjujemo iskustva s kolegama iz drugih kompanija.

“Nakon potresa smo ugostili psihologinju koja nas je savjetovala u nošenju s novim okolnostima izazvanima koronavirusom i potresom. “

“Nakon nje kolege iz tvrtki u kojima se rad od kuće provodi već dulje vrijeme kako bi s nama podijelili dosadašnja iskustva, dobre prakse i korisne savjete za ovo izazovno razdoblje.”

“Fitness, koji je zaposlenicima inače dostupan u našoj teretani na kampusu u Zagrebu, sada je online na našoj poslovnoj društvenoj mreži Workplace, tako da zaposlenici mogu i dalje vježbati i biti fizički aktivni. Kako bismo održali pozitivan duh među zaposlenicima pokrenuli smo tjedne izazove „A1 Kućne čarolije“ na našem Workplaceu, kojima smo nastojali zadržati motivaciju i pozitivnu atmosferu te potaknuti zaposlenike da se malo i zabave pored svih ozbiljnih posljedica korone.”

Započeli su i proces povratka u urede koji provode sustavno i planski u skladu s preporukama nadležnih zdravstvenih institucija. Njihov reboarding program nazvali su simbolično Fresh&Safe stA1rt. Za zaposlenike su pripremili detaljan priručnik sa smjernicama i mjerama kojima paze na sebe i druge. Osigurali su za svakog zaposlenika paket s maskama, dezinficijensima, maramicama, kremom za ruke i bocom za vodu, koji ih dočekuje prvi dan u uredu u sklopu welcome paketa.

Foto: privatna arhiva, Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -