Želite postati svjetski brend? Učite od Carwiza kako se to radi!

Zašto hrvatski proizvodi i usluge nemaju svjetski domet? Tko sprječava svjetske priče hrvatskih brendova? Zapravo nitko, većina poduzetnika smatra da njihov brend nije ‘dostojan’ svjetskog tržišta, ali primjer rent a car kompanije Carwiz dokaz je da hrvatski brend može stvoriti uspješnu internacionlizaciju poslovanja.

Povezano:

Za godinu dana ispunili trogodišnji plan

Barbara Mrkić je globalna direktorica marketinga u rent-a-car kući Carwiz za dvadeset država diljem svijeta i ispričala nam je kako je hrvatskom rent-a-caru to uspjelo. Isto tako, otkrila nam je kako su u samo godinu dana postigli trogodišnji plan, ali i što je potrebno kako bi brend bio uspješan na stranim tržištima.

Carwiz postoji tek tri godine i isključivo je hrvatski brend. “Temelji rent-a-cara kao što su strategija, procesi, struktura, PR i marketing postavljeni su u Hrvatskoj”, rekla je Barbara Mrkić.

Iako u poslovnom planu nisu planirali širenje na inozemna tržišta, 2018. godine na sajmu u Londonu zahvajujući vizualnom identitetu i uspostavljenom modelu poslovanja nisu mogli ostati nezamijećeni zbog čega je interes za brend u vrlo kratkom vremenu značajno narastao. “Prošle godine smo donijeli odluku da ćemo internacionalizirati poslovanje”, rekla je Barbara. Donijeli su odluku da će sav PR koji rade u cijeloj 2019. će biti usmjeren na plasiranje franšize. Toliko su postali atraktivni da su kontakti sa stranih tržišta postali gotovo svakodnevni.

Carwiz

Najslabija karika je najvažnija

Prvo su proširili poslovanje u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu koji su njihovi franšizni partneri s kojima su rasli, učili, usavršavali i prikupljali iskustva kako bi nedugo zatim nastavili s internacionalizacijom. Prikupljanjem iskustva došli su do saznanja da snaga franšiznog brenda ovisi o najslabijoj karici. Važno je naglasiti da je ono što Carwiz prodaje iskustvo i to iskustvo u svakoj državi mora biti isto. Isti pristup klijentima bez obzira na to u kojoj državi žele iznajmiti Carwiz automobil. ” Kako bi to iskustvo bilo isto u svakoj državi mi našim franšizerima nudimo podršku 24 sata na dan.”

Brojni poduzetnici koji razmišljaju o širenju poslovanja putem franšize imaju krivi dojam o takvom načinu poslovanja. “Kad imate 20 franšiza teško je posjećivati svaku nekoliko puta godišnje, ali morate biti prisutni. Nemojte misliti da ćete prodati franšizu, sjediti u Hrvatskoj i da je u toj fazi vaš posao gotov. To tako ne funkcionira, morate biti prisutni u stranim poslovnicima i proučavati kako se odvijaju svi procesi.”

Svaka osoba u firmi je brend

U prvim ugovorima nisu uvjetovali sales i brand awarness trening, što smatraju svojom prvom greškom. Uskoro su shvatili da zbog toga neke stvari ne funkcioniraju, stoga su uveli pravilo da svi franšizeri moraju dva puta godišnje proći treninge koje im drže predstavnici iz Hrvatske. “Brand awarness treninzi za poslovanje putem franšiza su važan segment tog oblika poslovanja. Svaka osoba u firmi je brend i toga franšizni partneri moraju biti svjesni.”

Kod postavljanja pravila drugim tržištima, važno je osigurati se ugovorima. “Za sve ono što franšizeri ne rade dobro, trebaju plaćati penale ili raskinuti ugovor. Ako jedna franšiza radi nekvalitetno, to će se reflektirati na cijelu mrežu.”

Carwiz svojim poslovnim suradnicima u drugim državama nudi “know how”, odnosno daje im sve potrebno za postavljanje kvalitetnih procesa u svim segmentima poslovanja. “Ako oni rade ono što im govorimo, dobro će poslovati jer su to isprobani procesi.”

Povezano:

Zaštitite se!

Kako bi saznali više o potrebama i primjedbama svojih klijenata, omogućili su im ostavljanje komentara. “Uglavnom vam komentar ostave gosti koji nisu zadovoljni. Na temelju loših ocjena možete vidjeti što trebate promijeniti. Imate izazove koje morate neprestano rješavati”, rekla je.

Isto tako, osim problema s klijentima, možete imati probleme s konkurencijom pa je važno zaštiti svoj brend. “Zaštite svoje ime i domenu u svakoj zemlji, čak i ako u datom trenutku ne planirate poslovati na tom tržištu. Nama se dogodilo da imamo ime slično jednoj kompaniji koja posluje u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj i na tom području ne možemo djelovati pod imenom Carwiz. No dogodilo nam se i da nas je tvrtka iz Turske u potpunosti iskopirala, ali tužili smo ih i dobili presudu u svoju korist.”

Kad poslujete kroz franšize, najveći rizik je gubitak kontrole, ističe Barbara. Morate kontrolirati što se radi u drugim državama jer se jedino tako možete zaštititi.

Isto tako, brzi rast tržišta može dovesti do pada kvalitete. “Širenjem poslovanja, proširili smo i svoj tim, ali upravo stvaranje dobrih temelja u Hrvatskoj i pravila poslovanja je ono što održava kvalitetu i kod naglog širenja tržišta. Ali da, širenje tržišta je izazov za cjelokupno poslovanje.”

Carwiz

Stvorite poticajnu konkurenciju među zaposlenicima

Zaposlenici Carwiza imaju postavljen sustava plaća i bonusa koji je javan. “Jedan dio plaće je stalan, a drugo su bonusi. Svi zaposlenici znaju koliki je bonus netko zaradio, smatram da je to fantastičan alat da budu kompetitivni, ali i da je vidiljivo na primjeru drugog koliko je moguće zaraditi.”

Transparentost poslovanja je najveći problem rent a cara u cijelom svijetu. “Carwiz je u tom području napravio promjenu, otvoreno komuniciramo s našim klijentima o cijenama i opcijama koje će ih zadovoljiti. To je nešto što ovdje rješavamo i učimo naše franšizere.”

“Ono što vam je najvažnije ako imate kvalitetan brend, ako ste sve dobro postavili, isprobali, znate kako stvari funkcioniraju, ne smijete odustati od toga bez obzira na tržište. Uvjeravat će vas da se to nije moguće, ali može se”, zaključila je.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -