Kako objasniti otkaz na prijašnjem poslu?

Ako tražite posao nakon otpuštanja, uzmite u obzir činjenicu da vaša situacija nije rijetka. Pandemija je donijela slične situacije brojnim zaposlenicima, stoga se postavlja pitanje kako objasniti otkaz na razgovor za posao i možete li to okrenuti u svoju korist.

Poslodavci ponekad imaju određene predrasude prema ljudima koji su dobili otkaz, stoga je važno pripremiti se na takva pitanja. Ne želite ostaviti dojam da je gubitak posla odraz manjka vaših sposobnosti. Naravno, tu mogu igrati važnu ulogu emocije zbog tog iskustva, ali važno je znati da je normalno biti ljut ili tužan.


Pročitajte više: Ovo su najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao


Kako objasniti otkaz na razgovoru za posao?

Na razgovoru za posao često se postavljaju pitanja o razlozima otkaza, svojevoljnom odlasku iz tvrtke, ali i o razdobljima kad niste bili zaposleni. Na vama je da uvjerite potencijalnog poslodavca da ste izvrstan radnik te da otpuštanje ni na koji način nije rezultat vaše produktivnosti.

Budite spremni objasniti sve okolnosti u tvrtki koje su dovele do toga da baš vi budete otpušteni. Primjerice, možda je došlo do spajanja odjela pa su otpuštene osobe s dupliciranim odgovornostima ili je došlo do reorganizacije i svi zaposlenici u vašoj kategoriji su eliminirani.

Mnoga otpuštanja nastaju uglavnom zbog poslovnih odluka, a ne zbog specifičnih problema s učinkom. Ako ste otpušteni kao dio grupe, spomenite to u svom odgovoru. A ako ste otpušteni tijekom pandemije koronavirusa, možete to i spomenuti.

Vaše objašnjenje treba biti kratko

Obično je dovoljna jedna ili dvije rečenice. Obavezno održavajte neutralan ili pozitivan ton dok opisujete prethodnog poslodavca. Izbjegavajte omalovažavajuće primjedbe o bivšim kolegama, šefovima ili višem rukovodstvu. Kao i uvijek, budite iskreni u odgovoru jer će tvrtka možda odlučiti kod vašeg bivšeg poslodavca provjeriti okolnosti iza otpuštanja.


Pročitajte više: Kako nastaviti dalje nakon otkaza?


Pokažite kako ste dodali vrijednost tvrtki

Sad je trenutak da istaknete svoja postignuća te kako ste povećali vrijednost tvrtke dok ste bili zaposleni. Napravite popis postignuća, posebno onih koja su utjecala na cijeli odjel.

Objasnite što ste učinili za povećanje prodaje, uštedu novca, prikupljanje sredstava, poboljšanje kvalitete, rješavanje operativnih problema itd. Naglasite vještine, kvalitete i znanja koje ste iskoristili za generiranje tih rezultata. Navedite konkretne anegdote, primjere i priče koji ilustriraju kako ste pomogli svom odjelu da postigne svoje ciljeve.

Popunite prazninu

Ako ste u životopisu imali duže razdoblje bez posla, vjerojatno će vas pitati što ste radili za to vrijeme. Budite pozitivni i naglasite kako ste nadogradili svoje vještine pohađanjem tečaja ili volontiranjem. Nemojte samo reći ‘Tražila sam posao’.

Nabavite preporuke

Preporuke o vašem učinku od strane drugih vam mogu nadoknaditi sve zabrinutosti potencijalnih poslodavaca oko vašeg otpuštanja. Osigurajte si što više preporuka od bivših naređenih, podređenih, klijenata i kolega. Osigurajte potencijalnim poslodavcima jednostavan pristup ovim preporukama putem vašeg LinkedIn profila.


Pročitajte više: 5 lekcija koje možete naučiti nakon što ste dobili otkaz


Diferencirajte ovaj posao od vašeg prethodnog posla

Ako postoji bilo kakav nagovještaj da ste otpušteni zbog neadekvatnog znanja ili vještina, obrazložite kako se vaša prošla pozicija razlikuje od one za koju se aplicirate. Naglasite vještine, znanja ili osobine koje će vam omogućiti da radite na višoj razini.

Na primjer, mogli biste reći “Vjerujem da se na tu poziciju izvrsno uklapaju moje novinarske vještine pripovijedanja koje sam izbrusila kao reporterka. Moja prethodna pozicija bila je puno usredotočenija na planiranje događaja i prikupljanje sredstava.”

Koristite mrežu poznanstava

Odobravanje kandidata od strane zaposlenika kod potencijalnih poslodavaca može imati snažan utjecaj na odluke o zapošljavanju. Tražite preporuke ljudi koji rade kod poslodavca i dogovorite informativne konzultacije kako biste se saznali što više informacija od zaposlenika.

Ako ostavite pozitivan dojam, ove bi osobe mogle za vas izreći dobru riječ koja može poslužiti kao protuteža bilo kojoj zabrinutosti zbog vašeg otpuštanja.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -