Kako odabrati računovođu za svoje poslovanje?

Rijetko tko se olako upušta u privatno poduzetništvo. Iako ima puno svojih prednosti, jednako tako nosi i puno neizvjesnosti i stresa. U tim prvim danima je pomoć, suradnja i susretljivost osoba koje razumiju problematiku poslovanja izrazito važna, kako za razvoj posla, tako i za razvoj samopouzdanja i stjecanja potrebnog znanja. Računovođe tu često padnu u drugi, ako ne i treći plan. No izuzetno je važno znati kako odabrati računovođu.

Još uvijek ih se gleda kao na tamo neku gospođu koja ukucava brojke i to radi većinu svog radnog vremena. A već prilikom prvog posjeta referentu u Poreznoj upravi će vas pitati vodite li poslovne knjige samostalno ili to za vas radi knjigovodstveni servis (iako je u današnje vrijeme naziv „Ured za vođenje poslovnih knjiga“puno primjereniji). Ako se radi o vanjskom suradniku, morat ćete predočiti ugovor o vođenju poslovnih knjiga, ostaviti kontakt, broj mobitela, e-mail i sve podatke kako bi referent /ica mogla komunicirati s vašim računovođom.

Dakle, ako se porezne prijave ne predaju na vrijeme, ako obrasci nisu ispravni ili kompletni, ako trebaju bilo kakvu dodatnu informaciju, referenti/ce će najčešće kontaktirati vašeg računovođu, prije nego vas osobno.

Povezano:

Kako prepoznati i odabrati kvalitetnog računovođu?

Računovodstvo danas (a i godinama unatrag) je daleko zahtjevnije, odgovornije i dinamičnije zanimanje nego je to bilo prije 20-30 godina. Danas računovođe mogu pružiti puno informacija o poslovanju, novčanom toku, potraživanjima, obvezama, imovini, kapitalu, a na temelju tih informacija mudar će poduzetnik donositi odluke. Odluke koje mu mogu znatno unaprijediti poslovanje, ali ga i dovesti na rub propasti i očaja.

Kako onda prepoznati pravu osobu i suradnika koji će vam voditi ovaj važan dio poslovanja? Uredne poslovne knjige to zaista jesu! Vrlo je važno da osoba ostavi dobar prvi dojam, da vas vodi kroz razgovor i da vas već na prvom sastanku sasluša kako bi upoznala vašu tvrtku, vašu viziju i poslovanje, da prepozna u kojoj ste fazi i odmah vam da nekoliko smjernica što bi trebalo sljedeće.

Kako odabrati računovođu

Dobar računovođa će vas tražiti puno informacija

Savjesni računovođa postavit će vam puno pitanja, od informacije koliko planirate imati zaposlenih, broja ulaznih i izlaznih računa, planirate li nabavljati robu/usluge iz inozemstva, radili se o uvozu ili stjecanju, planirate li izvoziti, koliko dugotrajne imovine/sitnog inventara planirate nabavljati, uputiti vas na važnost inventure, usklađenja s kupcima i dobavljačima, hoćete li u dogledno vrijeme možda biti obveznik revizije, hoćete li imati skladište robe… mogli bi još dugo nabrajati. I možda vam u prvi tren neće biti jasno čemu sva ta pitanja, ali ona su itekako važna.

O tome ovisi hoće li PDV obrazac biti ispravno sastavljen, hoće li plaća biti dobro obračunata, hoćete li ispuniti sve obveze prema nadležnim institucijama (Porezna uprava, FINA, HNB, Zavod za statistiku…).

Poduzetnik se ne bi niti trebao zamarati tim stvarima ako ima kvalitetnog računovođu koji će ga voditi kroz takva pitanja. S druge strane, računovođa će dobiti uvid o tome koliko je klijent zahtjevan, ima li dovoljno znanja za pokrivanje njegovih zahtjeva, ima li vremena (prostora) i kapaciteta za preuzimanje vođenja njegovih poslovnih knjiga.

Na tržištu postoje razni knjigovodstveni servisi. Neki se specijaliziraju za određenu granu pa vode samo udruge, neki samo obrtnike, neki samo trgovačka društva, neki samo rade obračun plaće, a neki rade sve navedeno i više od toga (controlling, izvještavanje, kontrolu).

Tražite preporuke drugih ljudi

Vrlo je važno da svi izvještaji budu predani na vrijeme (jer su kazne rigorozne i neumoljive), a da bi to bilo moguće i da bi se kvalitetno odradilo, potrebno je ažurno i savjesno voditi poslovne knjige, pažnjom dobrog gospodarstvenika. Kao i u svakom poslu i kod svakog zanimanja postoje i dobri i manje dobri kadrovi. Preporuka od iskusnih ljudi je svakako nešto čime se pametno voditi u početku poslovanja. Jer svi znamo da se dobar glas daleko čuje, a loš još dalje, koliko god to bila otrcana fraza.

U svakom slučaju, odvagnite sve činjenice kojima raspolažete jer je jako važno odabrati prave suradnike. Kao i kod vođenja poslovanja, i kod izbora suradnika neka vas vodi iskustvo, mudrost, ali i osjećaj koji dobijete kad upoznate osobu.

Jer računovođa i vi trebate biti na istoj, a ne na suprotnim stranama. Računovođa treba raditi s vama, ne za vas, ciljevi vam moraju biti isti i voditi vas u istom smjeru. Isto tako, dobre suradnike je važno cijeniti i dati im to do znanja tako da ćete i vi biti korektni prema njima, donositi dokumentaciju uredno i na vrijeme, platiti njihove račune sukladno roku dospijeća, komunicirati s njima kao sebi ravnima.

Savjestan i kvalitetan računovođa će to znati prepoznati i cijeniti i korist će biti obostrana. Vi ćete se moći baviti svojim poslom, prodajom i širenjem poslovanja, a vođenje poslovnih knjiga će biti u sigurnim rukama profesionalca kakvi ste i vi sami.

Autor: računovotkinja Snježana Fember, vlasnica tvrtke Usluge Taris.

Foto: Burst, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -