5 načina kako računovođa može pomoći malim poduzetnicima

Računovođe mogu pomoći malim biznisima od trenutka kada poduzetnik osmisli ideju i napravi okvirni plan s kojim će izaći na tržište. Hoće li to biti proizvod, usluga ili roba nije presudno za razvoj poslovanja.

Početak i kraj

Temeljem poslovnog plana i radno/socijalno/pravnog statusa osnivača malog biznisa,  računovođa  pomaže pronaći optimalni oblik poslovnog subjekta kroz koji je najisplativije pokretanje poslovanja.

Ako za to postoje uvjeti, poduzetnika se usmjerava na korištenje danas sveprisutnih poticajnih mjera za pokretanje poslovanja.

Značajnu pomoć računovođe pružaju poduzetnicima koji žele prodati svoj ili otkupiti određeni poslovni subjekt, a za što su potrebne analize i izvještaji stvarnog stanja navedenog subjekta.

Mali biznisi u različitim situacijama i zbog raznih razloga prestaju poslovati, odnosno vlasnici žele likvidirati svoj poslovni subjekt.

I u tom slučaju vrlo je važna uloga računovođa koji će sa svoje strane izradom izvještaja i prateće dokumentacije itekako pomoći poduzetniku u procesu zatvaranja poslovnog subjekta.

Povezano: 5 stvari koje trebate znati o skraćenoj likvidaciji trgovačkog društva

Porezno planiranje

Već prilikom osnivanja poslovnog subjekta djelomično je potrebno napraviti plan i analizu s poreznog stajališta. Mali biznisi koji angažiraju računovođe uglavnom su ustrojeni kao obveznici poreza na dobit ili obveznici poreza na dohodak.

Zadatak računovođa, u poreznom smislu, je dovesti porezne obveze poslovnog subjekta na najnižu moguću razinu u okvirima primjene važećih poreznih propisa.

Jedna od važnih odluka u smislu poreznog planiranja je pitanje da li ući u sustav poreza na dodanu vrijednost ili ne. Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, a i današnje globalno poslovanje, natjerali su poslovne subjekte da i u tom smislu osvijeste važnost poreznog planiranja. Osim toga izrazito su bitni priznati i nepriznati troškovi u smislu poreza na dobitak, dok kroz porez na dohodak itekako treba znati planirati plaću radnika kao i priznate izdatke kod obveznika poreza na dohodak, a koji umanjuju poreznu osnovicu.

Administracija

Veliki dio malih biznisa zapošljava jednog ili eventualno nekoliko radnika.Radnici su zaposleni u svrhu obavljanja poslova iz njihove stručne domene, a koja je vezana uz osnovnu/glavnu djelatnost poslovnog subjekta.

Radi toga je dosta teško organizirati radno vrijeme u kojemu će radnik/vlasnik subjekta rješavati papirologiju, a za čime svaki poslovni subjekt ima potrebu i obvezu. Dobar dio poduzetnika ne voli taj dio posla jer ga smatra monotonim, a zahtijeva visok stupanj pažnje, koncentracije i informiranosti.

Kao najčešće administrativne usluge koje računovođe obavljaju za poslovne subjekte, izvan redovne usluge, ističu se:

  • Izrada izlaznih računa
  • Prijedlog izrade raznoraznih odluka
  • Upravljanje E-bankarstvom
  • Izrada putnih naloga
  • Blagajničko poslovanje
  • Prijava/odjava radnika

Povezano: 4 razloga zašto je važno imati poslovni plan

Mjere aktivne politike zapošljavanja

U Republici Hrvatskoj se iz godine u godinu širi sustav mjera aktivne politike zapošljavanja, a po pitanju olakšica u vidu poreza i doprinosa. S obzirom na to da je trošak rada u Republici Hrvatskoj dosta visok, svakako je bitno biti pravovremeno informiran o mogućnostima uštede kroz trenutno aktualne mjere.

Tim informacijama, za koje mali biznisi često nemaju vremena istraživati ih, računovođe pomažu poslovnim subjektima postati konkurentniji na tržištu, a potencijalnim radnicima zanimljivima prilikom zapošljavanja. Samim time raste ugled poslodavca koji tada privlači kvalitetan kadar.

I u ovom slučaju uloga računovođe je da rastereti poslovni subjekt zadataka koji nisu usko vezani  uz glavnu djelatnost, jer tada ostaje više vremena i prostora za usredotočiti se na napredak i poboljšanje vlastitih poslovnih prioriteta.

Povezano: Paušalni obrt definitivno je postao najisplativiji oblik poslovanja za početnike

Desna ruka poduzetnika

Posao računovođe je takve prirode da zapravo nema očitih rezultata, nego kada je sve odrađeno u roku, s punom pažnjom i bez greške, stječe se dojam kao da se ništa nije dogodilo jer je sve u redu, nema upita od strane državnih institucija i sl. Takvim odnosom prema poslu pomaže se malim biznisima, ali u „tišini“. Vrlo je važno da poslovni subjekti znaju da su računovođe također u službi podrške iz područja računovodstvene struke, te da se slobodno obrate za pomoć prilikom donošenja odluka.

Stručni savjet kako financirati npr. neki projekt je jako koristan, također izrada plana kapitalnog ulaganja utječe na financijsku stabilnost malih biznisa, a još bi naglasili praćenje novčanog tijeka kao važnu stavku u poslovanju. Da zaokružimo cjelinu koja se odnosi na podršku malim biznisima, istaknuli bi i analizu financijskih izvješća. Glavni izvor informacija o poslovanju malih biznisa su financijska  izvješća. Informacije koje sadrže ta izvješća su informacije o prošlim aktivnostima i njihovim rezultatima koje bi svaki računovođa trebao znati „pročitati“ i pravovremeno reagirati ako postoje prvi negativni pokazatelji.

Umjesto zaključka

Rekli bi da je funkcija računovođe, svakako, malim biznisima olakšati poslovanje tako da svaki poslovni subjekt može bezbrižno biti koncentriran na napredak i razvoj svoje primarne djelatnosti.

Članak pripremljen u suradnji sa Obstinatio

Autor: Ivona Bogović, po struci magistar ekonomije – smjer računovodstvo i financije (zvanje stečeno 2008.godine). U struci aktivna od 1998.godine. Dugogodišnje profesionalno iskustvo obilježeno je radom u 2 trgovačka društva, a od 2011.godine nastavlja samostalno s radom unutar vlastitog trgovačkog društva Obstinatio d.o.o. za knjigovodstveno-računovodstvene usluge. Od 2008.godine članica Hrvatske udruge računovođa te iste te godine stječe certifikat ovlaštenog računovođe.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -