Kako ostvariti povrat poreza za 2019. godinu?

Često ovih dana čujemo ministra Marića kako će isplate povrata poreza ove godine krenuti već u lipnju umjesto u kolovozu kao do sada te kako će nastojati da to i ubuduće bude pozitivna praksa. Pa kako onda ostvariti povrat poreza i tko na njega ima pravo?

Povezano:

Puno je načina i razloga zašto bi mogli imati pravo na povrat poreza na osnovi dohotka od nesamostalnog rada i nekih dodatnih primanja (ako se plaćanja poreza po njima ne smatra kao konačni porez koji se ne uračunava za povrat kao što je porez na iznajmljivanje nekretnina).

Koje koeficijente trebate znati?

Svaka zaposlena osoba ima pravo na dio dohotka koji se neće oporezivati, koji se naziva osobni odbitak. U 2019.g. je taj iznos bio 3.800,00 kn, a od 2020.g. je 4.000,00 kn. Sve što je potrebno napraviti je otići u najbližu ispostavu Porezne uprave i zatražiti svoju PK karticu (kod prvog zaposlenja, kasnije više nije potrebno) kako bi se ostvarilo to pravo. Osnovni iznos osobnog odbitka će se povećavati sukladno tome da li imate prijavljene djece ili uzdržavanih osoba na poreznoj kartici sukladno propisanim koeficijentima koji ga uvećavaju. Tako je koeficijent za prvo dijete 0.7, za drugo 1,0, za treće 1.4, za četvrto 1.9 itd. Koeficijent pomnožen s osnovicom od 2.500,00 kn (ne 4.000,00 kn) će uvećati osobni odbitak, pa će u slučaju da imate prijavljeno jedno dijete na svojoj poreznoj kartici, vaš osobni odbitak iznositi 5.750,00 kn.

Izračun:

Osnovica za obračun koeficijenta   2.500,00
Koeficijent za 1.dijete           0,70
Osobni odbitak za 1.dijete   1.750,00
Osnovni osobni odbitak   4.000,00
Ukupno   5.750,00

Ako imate dvoje djece, vaš ukupni neoporezivi dio plaće će iznositi 8.250,00 kn i nastavit će se povećavati s obzirom na broj uzdržavane djece prijavljenih na poreznoj kartici.

Osnovica za obračun koeficijenta   2.500,00
Koeficijent za 1.dijete           0,70
Osobni odbitak za 1.dijete   1.750,00
Koeficijent za 2.dijete           1,00
Osobni odbitak za 2.dijete   2.500,00
Osnovni osobni odbitak   4.000,00
Ukupno   8.250,00

Što ustvari znači neoporezivi dio dohotka? Znači da se na taj iznos ne obračunavaju porez i prirez (ako je propisan u gradu u kojem stanujete). I ovisno o tome koliko ćete platiti poreza i prireza tijekom godine, toliko ćete eventualno imati pravo i na povrat poreza. Ako tijekom godine nemate uplate poreza i prireza, tada bez obzira na sve druge okolnosti ne možete ostvariti ni pravo na povrat (ne možete dobiti natrag nešto što niste ni dali).

Koje su okolnosti koje mogu utjecati da steknete pravo na povrat poreza?

Prvenstveno je važno naglasiti da se kod povrata poreza gleda vremenski period cijele godine, a ne mjeseca.

Tako ako ste prvi dio godine bili nezaposleni, a u drugom počeli raditi gdje je iz vaše plaće uplaćivan porez i prirez, vjerojatno ćete imati pravo na povrat. Zašto? Jer vam se osobni odbitak priznaje za cijelu godinu, a kod isplate plaće vam je uzet osobni odbitak samo za jedan mjesec. Ali kada se taj osobni odbitak rasporedi na cijelu godinu, vjerojatno će se utvrditi da je na godišnjoj razini uplaćeno previše poreza i prireza pa ćete imati pravo na povrat istog.

Isti je slučaj i sa bolovanjima dužima od 42 dana te rodiljnog / roditeljskog dopusta te bolovanjima sa komplikacijama u trudnoći. U tom slučaju naknadu isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a na osobni odbitak opet imate pravo za cijelu godinu, pa će u slučaju da ste dio godine radili i pod uvjetom da je iz plaće uplaćivan porez i prirez, vjerojatno da ćete opet imati pravo na povrat poreza.

Nadalje, može se dogoditi da radite cijelu godinu, ali su vam primanja tijekom mjeseci bila u velikom nesrazmjeru. Recimo da ste dio godine radili za minimalnu plaću gdje nije postojala obveza plaćanja poreza i prireza, a u drugom dijelu godine ste imali puno veću plaću gdje ste uplaćivali veće iznose poreza i prireza. Kada se porezna olakšica gleda na godišnjoj razini i rasporedi po mjesecima, velika je šansa da ste uplatili više poreza i prireza nego što je za tu godinu trebalo i da ćete dobiti povrat. Isti je slučaj i kada u jednom mjesecu u godini imate veliku isplatu i platite puno poreza i prireza na nju, a na godišnjoj razini se taj iznos rasporedi pa ćete opet vjerojatno imati pravo na povrat. To se često događa u slučajevima isplate nekih većih bonusa, nagrada, oporezivih otpremnina i sl.

Moguće je da vam je poslodavac pogrešno obračunao osobni odbitak tijekom godine, možda nije uzeo osobni odbitak kod isplate plaće, pa se opet na godišnjoj razini to nivelira i imat ćete pravo na povrat poreza.

Kalkulator za izračun povrata poreza

Ovo su najčešći slučajevi zbog kojeg osoba može imati pravo na povrat poreza. Naravno, kombinacija je jako puno, i svakom slučaju treba pristupiti individualno i izračunati točne iznose. Na internetu postoje mnogi kalkulatori za izračun povrata poreza, a i na stranicama Porezne uprave također odnedavno postoji informativni izračun za povrat poreza. Putem sustava e-građani i prijave u sustav e-porezne možete vidjeti svoje ukupne primitke i dohodak za cijelu godinu pa informativno možete saznati imate li pravo na povrat poreza i ako da, u kojem iznosu.

Treba napomenuti da postoje situacije u kojima se može dogoditi da ne da nemate pravo na povrat poreza, nego ćete ga morati dodatno platiti. To se može dogoditi u slučaju da npr. imate dijete studenta kao olakšicu na svojoj poreznoj kartici koji je tijekom godine radio preko studentskog servisa i ostvario primanja veća od propisanih do kojih se može voditi kao uzdržavana osoba na vašoj poreznoj kartici. Tada će Porezna uprava kod kalkulacije skinuti tu olakšicu za cijelu godinu na vašoj poreznoj kartici te će se vjerojatno dogoditi da će nastati obveza uplate poreza (iako je ta okolnost možda nastala tek na kraju godine).

Također, može se dogoditi i da imate pravo na povrat poreza iz bilo kojeg razloga, ali imate neki drugi dug na svojoj poreznoj kartici. Tada će vam isplata biti ili uskraćena ili umanjena za taj dug koji postoji.

Što napraviti u slučaju da imate pravo na povrat poreza?

U najvećem broju slučajeva nije potrebno učiniti ništa. U prošlosti je bilo potrebno predati Prijavu poreza na dohodak do 28.02. za prethodnu godinu, s kojom su se prilagali i obrasci gdje se dokazivao iznos dohotka, neke dodatne porezne olakšice i sl. Međutim, već nekoliko godina je obveza poslodavca napraviti konačni obračun plaće kod zadnje isplate u godini gdje će vam direktno utvrditi imate li pravo na povrat ili ne, te će vam ga vjerojatno isplatiti kod te zadnje isplate plaće u toj godini, a naknadno potraživati od Porezne uprave povrat za taj iznos (ili će si umanjiti obvezu uplate). To je pod uvjetom da ste cijelu godinu zaposleni kod tog jednog poslodavca i da niste mijenjali mjesto prebivališta tijekom godine (da nije došlo do promjene prireza u obračunu vaše plaće).

U slučaju da ste mijenjali poslodavce tijekom godine ili ste dio godine bili nezaposleni, Porezna uprava će u jedinstvenom postupku utvrđivanja prava na povrat poreza izračunati imate li pravo na povrat te ukoliko imate, isti izvršiti na vaš tekući račun. To je rezultat objedinjavanja podataka putem OIB-a na razini Republike Hrvatske.

Ono što je potrebno učiniti je prijaviti neke posebne okolnosti koje vam se dodatno mogu priznati kao olakšica, a Porezna uprava o tome nema saznanja iz redovnih obrazaca koje su poslodavci dužni dostavljati kod obračuna i isplate plaća. Najčešći slučaj su donacije (ukoliko ste donirali tijekom godine) ili plaćanje poreza u inozemstvu.

Do prošle godine je bila praksa da je isplata povrata poreza krenula u prvim danima kolovoza, međutim, kao što je već spomenuto na početku, ministar je najavio da će ove godine isplata krenuti već u lipnju. Mišljenja sam da je i to predugi rok, jer ako je dodatne podatke potrebno predati do 28.02., a informatizacija sustava je otišla toliko daleko da uglavnom nema nikakvih ručnih kalkulacija nego sve ide određenim automatizmom, ne vidim razloga da osoba koja ostvaruje pravo na povrat poreza za 2019.g. čeka na isti više o pola godine nakon isteka te godine. Da je obrnuta situacija i da osoba duguje bilo koju vrstu poreza, takve tolerancije sigurno ne bi bilo. Da ne spominjemo i zatezne kamate i sve ostale zavrzlame i troškove u slučaju prisilne naplate.

Ali s obzirom na sporost provođenja reformi i nedostatku istih, sretni smo i najmanjim pozitivnim pomacima koji idu u korist poreznih obveznika.

Autor: Snježana Fember Mateša, vlasnica tvrtke Taris

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -