Kako ostvariti pravo na otpis poreznih obveza zbog korona krize?

Porezna uprava objavila je informacije koje se odnose na predaju Zahtjeva za ostvarivanje prava na oslobođenje od podmirivanja poreznih obveza, odnosno Zahtjev za odgodu plaćanja poreza, a propisano je člankom čl. 71.l – 71.r Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona (NN 45/19 – 50/20).

Povezano:

Što trebaju znati oni koji su predali Zahtjev za odgodu plaćanja poreza?

Poduzetnici koji su podnijeli Zahtjev za odgodom plaćanja poreznih obveza i ukoliko je taj Zahtjev bio odobren od strane Porezne Uprave, ne trebaju slati posebni Zahtjev za oslobođenje od podmirivanja poreznih obveza. 

Što trebaju znati oni koji nisu predali Zahtjev?

Nadalje, oni poduzetnici koji nisu poslali Zahtjev za odgodu plaćanja poreznih obveza, a procjenjuju da ispunjavaju propisane kriterije („poremećaj poslovanja > od 50%“) i žele ostvariti mjeru za oslobođenje od podmirivanja poreznih obveza, trebaju do 20. lipnja 2020. godine podnijeti Zahtjev za oslobođenjem od podmirivanja poreznih obveza.

Zahtjev se sastavlja u slobodnoj formi, obzirom da nije predviđeno njegovo slanje preko e-Porezne. Prema nekim informacijama može se i preko e-Porezne poslati „Zahtjev za odgodom plaćanja poreznih obveza“.

PU će na temelju podataka kojima raspolaže ili na temelju podataka koje dostavi podnositelj Zahtjeva utvrditi ispunjenje uvjeta za oslobođenjem od podmirivanja dospjelih poreznih obveza u razdoblju od 20.03.20. do 20.06.20. u odnosu na podatke istog razdoblja u 2019. godini.

No međutim, PU nema točne podatke o prometima/prihodima za poduzetnike koji nisu obveznici poreza na dodanu vrijednost (nisu u sustavu PDV-a), poduzetnike koji nisu obveznici fiskalizacije i podzetnike koji plaćaju PDV prema naplaćenim naknadama. Za ove kategorije poduzetnika preporuka je da do 20.06.20. podnesu Zahtjev PU s dokazima o ispunjavanju uvjeta za oslobođenje od plaćanja poreznih obveza.

Poduzenik po gore navedenom Zahtjevu može biti oslobođen od podmirivanja poreznih obveza koje dospijevaju u razdoblju od 01.04.20. do 20.06.20., osim obveza  za poreza na dodanu vrijednost, carina i trošarina, doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (MO II. stup), poreza i prireza utvrđenih na konačne dohotke i dr.

Autor: savjetnica za računovodstvo Iva Grković, INBIRO RIR

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

instagram followeri

Što vole vidjeti Instagram followeri? Pitali smo članice s velikim brojkama

Društvene mreže postale su nužnost za poslovanje i stvaranje osobnog brenda, kao i brenda tvrtke. No doseći visok broj sljedbenika, kao...
- Advertisment -