Kako postaviti granice kad započinjete novi posao? Naučite se reći ne!

Kada započinjete novi posao trebate se prilagoditi novoj radnoj sredini, ali i ta se sredina treba prilagoditi vama. Nažalost, zaposlenici često imaju poteškoća pri predstavljanju sebe, točnije ne znaju kako postaviti granice na poslu kad se nađu u novoj sredini. Najčešće je tomu razlog nesigurnost i strah od otkaza, kao i općenito ideja da novi radnik nema pravo postavljati uvjete poslodavcu i već dobro prilagođenim kolegama.

No, ako propustite postaviti granice, naći ćete se pod velikim stresom, a posljedično će ispaštati vaše fizičko i psihičko zdravlje. Granice je važno postaviti što ranije, u skladu s prirodom vašeg posla, kao i vašim osobnim prioritetima.


Pročitajte više: Treba li tvrtka biti kao druga obitelj?


Granice ne morate postavljati direktno

Najbolji način za komuniciranje vlastitih granica jest kroz razgovor. Nema potrebe da okupite kolege i objašnjavate im kako nakon radnog vremena nećete odgovarati na službene mailove. Umjesto toga, svoje granice istaknite kroz razgovor, u odgovarajućoj prilici.

Bliži se kraj vašeg radnog vremena, a još uvijek niste dobili dokument koji trebate pregledati? Osobi koja je za njega zadužena slobodno recite da ćete pogledati sutra ujutro jer danas nećete stići.

Općenito, uvijek s kolegama možete podijeliti svoju ljubav prema pilatesu na koji idete svaki dan u 18 sati – to će im jasno dati do znanja da tada niste dostupni.

Slobodno delegirajte radne zadatke

Neke stvari ponekad jednostavno ne stignemo. To je posve normalno i zbog toga vam ne treba biti neugodno. Suočavate li se s rokom koji ne vjerujete da možete ispuniti na vrijeme, svakako se obratite kolegi za pomoć. Sigurno vam nitko neće zamjeriti, a vi ste se pokazali kao komunikativna osoba kojoj je stalo do izvršenja radnog zadatka – no bez stresa.

Isto tako je važno naučiti reći: “Ne.” Ako nešto ne stignete ili jednostavno ne znate, to morate iskomunicirati, no upravo je taj “ne” mnogima najteži za izgovoriti. Priznati da nešto ne možete i tražiti pomoć znatno je bolja opcija nego improvizirati zadatak koji niste sposobni izvršiti.

Iskrenost se cijeni, kako u privatnom životu, tako i na radnom mjestu.


Pročitajte više: Žrtvujete li vlastite vrijednosti prilikom donošenja poslovnih odluka? Time propuštate rad s ljudima koji dijele vaša uvjerenja


Neka vaš godišnji odmor bude odmor

Ako dva tjedna fizički niste na radnom mjestu, nemojte biti ni virtualno.

Sastavite email kojim ćete pošiljateljima dati do znanja da ste odsutni zbog korištenja godišnjeg odmora i navedite datum od kojega ste ponovno dostupni. Poslovni laptop i mobitel isključite do novog radnog dana i zaista iskoristite svoj godišnji odmor da napunite baterije, a ljudima iz svojeg privatnog života date pažnju koju zaslužuju.

Nakon mjeseci neprekidnog rada svoje ste dane odmora zaslužili. Iskoristite ih pametno. Posao uvijek može čekati, a nakon kvalitetnog odmora obavljat ćete ga bolje nego ikad.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -