Kako pridobiti investitore koji ne vjeruju u vaše ciljno tržište?

Jeste li se ikada našli pred investitorom od kojeg vam je cilj dobiti potporu za vaš planirani startup, a nakon dvije rečenice već je kratko rekao ‘ne’? Charlie Javice, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Frank koja se bavi financijama vezanim uz studente i kućanstva s niskim prihodima, ispričala je svoju priču za portal Women2.0. Iz svojeg iskustva s investitorima koji su ju odbijali izdvojila je neke od korisnih savjeta za početnike i time nam objasnila kako pridobiti investitore, a savjet nam je dala i Vedrana Perković koja je već 12 godina na financijskom tržištu – radila je u bankama te u prvom Venture Capital fondu u Hrvatskoj. Također, radila je na kreditnim linijama za poduzetnice, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore.

“Nikad neću zaboraviti svoj prvi sastanak. Počela sam sakupljati 5 milijuna dolara koji su mi bili potrebni za osnivanje moje tvrtke i osjećala sam se prilično dobro nakon prvih par sastanaka. Ušla sam u prekrasan ured u Madison Avenue-u i čekala da me pozovu u veliku konferencijsku sobu. Uzbuđena što ću podijeliti našu uvjerljivu priču o tome kako bismo fakultet napravili pristupačnijim studentima i našem napretku prema tom cilju, nisam niti završila drugu rečenicu, a investitor me već odbio”, komentirala je Charlie Javice.


Pročitajte više: Istraživanje pokazalo da investitorice dobivaju lošije financijske savjete!


“Prvo ‘ne’ uvijek boli”, rekla je Charlie, ali zapravo, imala je sreće da se to dogodilo na početku postupka prikupljanja sredstava i osnivanja svoje tvrtke. “Iako vam mnogi ulagači neće dati ni povratne informacije, dobit ćete uvid o tome što veliki ulagači misle o vašem poslu.”

Problem koji je pokušavala riješiti bio im je stran. Nisu imali dovoljno podataka o potrošačima da razumiju da bi kućanstva s niskim primanjima i studenti mogli biti dobri kandidati za financijske usluge. Također su bili uvjereni da bi ovo poslovanje bilo izuzetno skupo u usporedbi s životnom vrijednosti studenta kupca. “Bez obzira na socioekonomsku pozadinu ili spol, svi studenti koji žele pohađati fakultet trebali bi imati mogućnost za to. Imala sam jasnu viziju i plan koji će pomoći da se to riješi. I znala sam da je ostvarenje toga moguće na ovom tržištu”, rekla je Charlie.


Pročitajte više: Koje vrste investicija mogu poduzetnici iskoristiti?


Najbitnije je samopouzdanje i samouvjerenost

Vjerojatno će se svatko na početku svojega rada susresti s ovakvim ‘ne’, no Vedrana Perković dala nam je odlične savjete. Bitnom smatra, prije svega, analizu tržišta koja mora pokazati da postoji potencijal i način na koji će se to tržište pridobiti te koji će se alati koristiti. “Ako i sam poduzetnik ne vjeruje u to što prodaje, teško će uvjeriti i potencijalnog investitora”, rekla je Vedrana o analizi tržišta.

No, najbitnijim smatra vlastito samopouzdanje, samouvjerenost kako postoji tržište koje će biti potkrijepljeno brojkama. “Ako se radi o proizvodu ili usluzi koje ne postoje na tržištu pa i nisu mjerljivi, vlastita analiza ili ispipavanje terena bi dobro došlo”, objasnila nam je, “u pravilu treba imati kupce kako biste privukli investiciju, a ne obratno”. 

Prihvatite brzo ‘ne’

Charlie se i kasnije susretala s investitorima koji ne vjeruju u kupovnu moć studenata. Umjesto da mu pokuša promijeniti mišljenje, shvatila je da je činjenica da neki investitor provodi puno vremena unaprijed propitujući tržište koje pokušava dosegnuti znak da nije pravi partner. Također je shvatila da im se suradnja možda neće kretati dovoljno brzom putanjom za tako mladu tvrtku koja je tek u nastanku. Iako ciklusi financiranja mogu potrajati, nije svaki dio zamišljen kao dugotrajan proces. Ulagač bi vas trebao brzo odbiti ako ne misli da vaša ideja odgovara njegovoj tvrtki, tako ćete moći krenuti dalje u potragu što prije.

Izložite svoje rezultate

Prikupljanje kapitala ponekad može biti izazov. Potreban vam je novac za osiguranje kupaca, ali trebaju vam kupci da biste dobili novac. Investitori žele dokaz da će im se isplatiti uložiti u vas.


Pročitajte više: Financiranje: Koje vrste fondova postoje i kako privući investitore?


Pronađite investitore koji su usklađeni s vašim ciljevima

Najbolje je pronaći investitora koji ima osobno ili profesionalno iskustvo u radu s vašim kupcem ili koji je na neki način usklađen s onim što pokušavate postići. Mnogo je vjerojatnije da će takvi investitori biti predani radu s tom istom publikom i razumjeti neke probleme koje možda pokušavate riješiti. Slično tome, budite u potrazi za investitorima koji vam mogu pomoći da ojačate poslovanje – bilo savjetom ili industrijskim vezama i znanjem. U konačnici ćete iz ove vrste partnerstva dobiti puno više od pukog ulijevanja kapitala.

“Odnos između investitora i poduzetnika se bazira na povjerenju, kao i na vještinama koje poduzetnik posjeduje, a možda čak i malo sreće, stoga treba tražiti investitore koji će biti i partneri”, zaključila je Vedrana.

FOTO: Pexels/Pixabay, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

fizkalna terapija

Zdravlje mišićno-koštanog sustava tijela = kvaliteta života

Moje ime je Marina Kovačević. Osnivačica sam zdravstvene djelatnosti za fizikalnu terapiju koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg obrazovanja, iskustva, izvrsnosti...
- Advertisment -