Financiranje: Koje vrste fondova postoje i kako privući investitore?

Vedrana Perković Hadl je kroz predavanje “Alternativni načini financiranja” približila investiranje poduzetnicama te objasnila financiranje poduzeća po fazama, ali i koje su glavne razlike između Private Equity i Venture Capital fondova.

Vedrana je već 12 godina na financijskom tržištu, radila je u bankama te u prvom Venture Capital fondu u Hrvatskoj. Također, radila je na kreditnim linijama za poduzetnice, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore.

Financiranje poduzeća prema fazama razvoj

Tri vrste rizičnog kapitala:

 1. Financiranje u ranoj fazi
 2. Financiranje u fazi proširenja
 3. Financiranje u fazi kupnje, odnosno akvizicije

Postupak financiranja rizičnog kapitala se dovršava u šest faza financiranja koji odgovaraju samim razdobljima razvoja tvrtke.

 1. SEED MONEY – SJEMENSKI NOVAC – kad još uvijek morate dokazati samu ideju i ostvariti tu ideju.
 2. START UP FAZA – sredstva potrebna za sami trošak povezan s pokretanjem samog proizvoda.
 3. PRVA RUNDA – prvi krug financiranja za sami razvoj i ranu prodaju samog proizvoda/usluge.
 4. DRUGI KRUG – prodaja proizvoda, ali u trenutku u kojem on još uvijek ne donosi dobit.
 5. TREĆI KRUG – mezzanine financiranje (hibridni način financiranja) u fazi samog proširenja poslovanja.
 6. ČETVRTI KRUG – bridge financing (financiranje za premošćivanje) koji uključuje sami izlazak na burzu.

Što su Private Equity i Venture Capital fondovi?

Do 2006. nisu postojali regulativni okviri, tek tada donošenjem Zakona o investicijskim fondovima zapravo je definiran  Private Equity i Venture Capital.

 • Private Equity je prema Zakonu o investicijskim fondovima definiran kao otvoreni investicijski fond rizičnog kapitala s privatnom ponudom.
 • Venture Capital (rizični kapital) predstavlja financiranje investitora u start-up i mala poduzeća koja imaju dugoročni potencijal rasta.

“Ulaganje rizičnog kapitala je zapravo vrlo skup kapital između ostalog zbog svog dugoročnog razdoblja u kojem ostaju u suvlasništvu fondovima. Iako očekuju zaradu na tom kapitalu, isto tako mogu očekivati i gubitak.”

Glavne razlike Private Equityja i Venture Capitala:

 • Vrste poduzeća u koja investiraju – Oba fonda naglašavaju u kojem razdoblju se uključuju i u koju vrstu poduzeća. Private Equity fondovi ulažu u poduzeća koja već imaju dobre rezultate, dok se Venture Capital fokusira na razvoju startupa.
 • Iznos potrebnih sredstava – Private Equity se većinom radi o sredstvima koja su potrebna za rast i širenje poslovanja, dok je Venture Capital za razvoj poslovanja. PE traži veće iznos (3-10 milijuna eura), dok VC može ići i s puno manjim iznosima.
 • Iznos temeljnog kapitala (udjela) koji dobivaju ulaganjem – PE može imati većinski udio ili 100%, dok VC fondovi uzimaju manjinski ili do 49%.
 • Uključuju se tijekom različitih životnih ciklusa poduzeća – Private Equity fondovi uključuju se u fazama širenja dok se Venture Capital fondovi uključuju u samoj početnoj fazi (Seed ili startup faza).
 • Izlazna strategija – Oba fonda imaju sličnu, odnosno žele prodati udjel postojećim vlasnicima, javnom ponudom ili prodajom nekoj trećoj strani. PE investicija je puno dugoročnija (5-10 godina), dok je VC ima izlaznu strategiju do 7 godina.

Proces donošenja odluke o investiranju

1. Porijeklo (Deal origination) – Investitori razmatraju na stotine projekata, 10 ih uđe u screening fazu, a u konačnici investiraju u jednu. VC fondovi moraju imati kontinuirani tijek projekata.

2. Screening (Probiranje) – Sužavaju izbor poduzeća koje razmatraju za investiranje.

3. Due Diligence (Evaluacija) – Dubinska analiza koja obuhvaća pravnu, financijsku, tehničku, komercijalnu i menadžersku analizu. Najbitnija je procjena menadžmenta kako bi saznali je li menadžment u mogućnosti provesti projekt, odnosno rast i razvoj samog poduzeća. Evaluacija se odnosi na projekcije i povrat investicije.

4. Strukturiranje – U formi pisma namjere se definira iznos investicije i udjel kojeg će preuzeti fond. Kad se to dogovori, investicijski odbor mora odobriti samu investiciju.

5. Aktivnosti nakon ulaganja – Investicijski fond sudjeluje u realizaciji investicije, a ako dođe do bilo kakvog problema s menadžmentom, VC fondovi zadržavaju pravo da mogu i promijeniti menadžerski tim.

6. Plan za izlaz – Definira se u samoj fazi strukturiranja, odnosno kad će VC fond izaći iz samog poduzeća.

Koje su razlike između Venture Capitala i bankarskog kredita?

VC je visoko rizični kapital i samim time je jedan od skupljih izvora financiranja, naravno, nije namijenjen svima, ali možda jedna bitna razlika je ta da je VC namijenjen više za poduzeća koje imaju veliku mogućnost za rast i razvoj.

Inače, bankarski kredit je puno teže dostupan novoosnovanim poduzećima ili novoosnovanom poslovanju, a uz to se moraju plaćati kamate.

Prednost bankarskog kredita je to što nudi određeni iznos odjednom. Jedan od bitnih nedostataka VC-a je postupak koji može od prvog susreta do realizacije trajati od tri do šest mjeseci. Naravno, ovisi o dostupnosti materijala, pregovora, dogovora i same evaluacije, što znači da može trajati i duže.

Drugi nedostatak VC je to što se vlasnik mora odreći dijela svoga biznisa, također jedan od nedostataka je da fond može imati drugačije vizije poslovanja od samoga postojećeg vlasnika.

Prednosti VC fonda su te što se odjednom dobiva značajan iznos sredstava, fond sa znanjem i stručnošću želi doprinijeti poslovanju, pogotovo uspješnom poslovanju poduzeća jer o tome ovisi povrat uloženog kapitala.

Aktivnosti Venture Capital fondova u Europi

Trend ulaganja VC fondova u Europi je u popriličnom porastu, a najviše se ulaže u softverske projekte/poduzeća.

Zastupljeni VC fondovi u Hrvatskoj: South Central Ventures, FilRouge Capital i FeelsGood Social Impact Investment Fund.

Kako pripremiti pitch desk?

“U kratkoj prezentaciji od maksimalno deset slajdova potrebno je iznijeti najbitnije podatke za investicijski fond koji razmatra potencijalno ulaganje.”

Tijekom prezentacije investitoru potrebno pokazati PROBLEM/IZAZOV za koji vi imate RJEŠENJE. Zatim je potrebno objasniti koliko je veliko TRŽIŠTE, što je veće, veći je i potencijal samoga rasta, a samim time i očekivani povrat na investiciju što je investitorima  i atraktivno. PROIZVOD/USLUGA je ono što vi nudite, možete ga prikazati u nekoliko kratkih animiranih filmova. Nakon toga trebate pokazati NAPREDAK, odnosno potencijalni rast iz mjeseca u mjesec ili koliko ste dosad rasli. Na kraju dolazi najvažniji aspekt, a to je TIM jer prilikom razmatranja bilo kakvog projekta ili investicija gleda se menadžment koji će ga provesti u samu ideju i rast samog poslovanja.

Tijekom pitchinga potrebno je objasniti tko je KONKURENCIJA jer ćete time pokazati i sami potencijal investitoru i u smislu izlaska. Kad imate dobro razrađeno tržište i znate tko su vaši konkurenti, sami investitori će vidjeti ima li tu potencijala i za njih kad dođe do faze izlaska.

Naravno, FINANCIJE su važan segment poticanja investitora, a trebate prikazati razdoblje prihoda od tri godine u kojem trebate pokazati između ostalog i povrat koji očekujete, ali i iznos ulaganja. Možda nije dobro iznositi točan iznos samoga ulaganja, ali sve ovisi o namjeni sredstava, o načinu ulaganja i slično. Tako da IZNOS ULAGANJA treba ostaviti u okvirima, ali i iznosi ovise o samoj strategiji fonda.

“Za investitore je 10% ideja, a 90% izvršenje, tj. mora postojati netko tko će gurati sami razvoj poslovanja”, zaključila je Vedrana.

Foto: Unsplash/Stephen Dawson, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -