Kako putovati jeftino? Imamo 5 trikova

Volimo putovati i priuštiti si nezaboravna putovanja, uspomene i iskustva. No… sve to košta. Ponekad i previše. Evo nekoliko savjeta kako putovati jeftino.

Izbjegavajte putovanja u sezoni

Najbitniji savjet koji vam netko može dati po pitanju jeftinijeg putovanja je da dobro pazite na datume koje odabirete. Ljetna sezona i općenito putovanja tijekom školskih praznika, vrijeme su kada turistička industrija podiže cijene. Na taj način omogućavaju si da zarade na obiteljima koje mogu putovati samo tijekom ovih tjedana, piše EF. Stoga istražite koje je najbolje vrijeme za posjet željenom odredištu, a zatim otputujte neposredno prije ili nakon ovih datuma. Cijene su niže, vrijeme je jednako lijepo, a manje su gužve.

Umjesto hotela birajte hostel ili – tuđi kauč!

U hostelu ćete sobu dijeliti, a dijeljenje sobe prirodno dijeli troškove. Zajedničke sobe i kreveti na kat nude priliku da upoznate ljude koji bi željeli istraživati ​​svijet s vama.

Druge izvrsne alternative su web stranice kao što je Couchsurfing, gdje jednostavno rezervirate slobodnu sobu u kući ili stanu lokalca. To će prepoloviti cijenu koju biste inače potrošili na smještaj i omogućiti vam autentičnu sliku stvarnog života u nekom mjestu. Smatrajte svog domaćina svojim osobnim turističkim vodičem, punim insajderskih savjeta o najboljim restoranima i turističkim mjestima u tom susjedstvu.


Pročitajte više: Koje su najmoćnije putovnice na svijetu – znate li u koliko zemalja možete s hrvatskom?


Rezervirajte let puuuuno unaprijed

Uvijek si odmah rezervirajte i povratni let i tako si slažite kombinaciju letova koja vam najbolje odgovara. Ponekad tek jedan dan razlike može činiti ogromnu razliku u cijeni letova, pa prije nego rezervirate smještaj, svakako prvo rezervirajte svoje letove. Ostatak planiranja prilagodite tome. Može se, primjerice, dogoditi da je let ponedjeljkom 100 eura, a utorkom ispod 50… Svakako se isplati pričekati još jedan dan, zar ne?

Cijene putovanja su niže sredinom tjedna jer su letovi vikendom ‘premija’. Također, ako putujete preko tjedna, bit će manje gužve.

Zrakoplovne tvrtke ‘oslobađaju’ sjedala i do godinu dana unaprijed, a što se više približava datum polaska, to više rastu cijene, posebno u zadnjem mjesecu.


Pročitajte više: 5 stvari koje bi trebali napraviti na poslu prije odlaska na godišnji odmor


Birajte niskobudžetne aviokompanije i ručnu prtljagu

Niskobudžetne zračne kompanije dobre su za kratke letove i redovito imaju jeftine ponude. Uz to, pokušajte se minimalistički spakirati i koristiti samo ručnu prtljagu (mali kofer + ruksak), čime ćete uštedjeti dosta novca.

Mudro jedite da ne pojedete novac

Jeftin, a ukusan ručak može se kupiti u supermarketu ili na lokalnoj tržnici svježom hranom, umjesto u preskupom kafiću ili restoranu. Street food je na mnogim destinacijama za novčanik poželjnija opcija.


Pročitajte više: Putovanje s djecom? Naravno – ako im je prostor prilagođen


Bonus savjet: Kako putovati jeftino avionom?

Pronaći jeftin let kada planirate putovanje uvijek je pola posla. A za one koji putuju u inozemstvo obično nema druge opcije nego letjeti.

Google Letovi i Kayak korisni su alati s fleksibilnim parametrima pretraživanja i mogu vam slati upozorenja o različitim cijenama za odredišta koja vas zanimaju. Ako gledate izravno na webu zrakoplovne tvrtke, mogli biste potrošiti više novca nego što ste namjeravali, piše Time.

Umjesto izravne rezervacije na web stranici zrakoplovne tvrtke, posegnite za web stranicama trećih strana kao što su Priceline ili Expedia za najbolje ponude putovanja. Ove će stranice obaviti posao umjesto vas pretražujući internet kako bi pronašle najjeftinije dostupne opcije.

Još jedna zanimljiva opcija je i aplikacija Skyscanner. Ako ste željni malo avanture, evo jednog trika. Na ovoj aplikaciji jednostavno kliknete opciju “pretraži sve destinacije”, za datum putovanja stavite “bilo kada”, a destinaciju “sve destinacije” i ponudit će vam sve najjeftinije letove. Tako ćete vidjeti da za manje od 25 eura možete otputovati u Slovačku, Njemačku, Crnu Goru i Švedsku, a za malo više od 25 eura potegnite do Bugarske, Grčke, Švicarske, Italije, Norveške ili Malte.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -