Gdje i kako tvrtke mogu uštedjeti tijekom pandemije koronavirusa?

Svima je već neko vrijeme jasno da se svijet kakav smo do sada poznavali i život kakav smo do sada živjeli promijenio doslovno preko noći. Osim nekoliko ekstremnih političara koji će u svakoj situaciji zgroziti nekom svojom izjavom, svaki čovjek je svjestan da ćemo trebati puno vremena da se oporavimo od ove krize u kojoj je dovedeno u pitanje i poslovanje poduzeća u kojima radimo ili smo im vlasnici, pa samim time i opstanak mnogih obitelji. Stoga je važno znati kako spasiti svoje poslovanje, odnosno kako tvrtke mogu uštedjeti kako bi spasile svoje poslovanje.

Povezano:

Sasvim je sigurno da su mikro i mala poduzeća najugroženija u ovoj situaciji, usudila bih se reći da i srednja poduzeća također spadaju u ovu skupinu. I sigurna sam da nema poduzetnika koji se nije zapitao što može učiniti da uštedi ili barem pokuša smanjiti troškove kako bi preživjeli ove teške dane, pa i mjesece koji su pred nama.

Što učiniti i kako tvrtke mogu uštedjeti?

Stvari koje su nam se prije činile banalne i za koje smo smatrali da ne donose velike uštede, u ovoj situaciji će ipak činiti razliku.

Kao prvo, plaćajte račune tek onda kada dospijevaju, nikako ranije. Možda nam se čini da i nema neke velike razlike hoćemo platiti račune sada ili za 10 dana jer ionako ih treba platiti, ali u ovoj situaciji fraza „vrijeme je novac“ dobiva jednu novu dimenziju i novo značenje. U vrijeme kada živimo iz dana u dan, kada nekoliko sati igra veliku razliku u novim informacijama, 10 dana se čini kao daleka budućnost. A osiguranje likvidnosti u takvim danima je najvažnije. Odmah vezano s time i naplatu pokušajte održati koliko toliko urednom. Naravno da je teško u ovim danima podsjećati nekog da treba platiti račun, a isti je ugostitelj ili trgovac koji ovih dana ima zabranu rada, ali svi smo u istoj situaciji i jednostavno treba pokušati zadržati dobre odnose s partnerima. Jer ovo će jednog dana proći, i svi ćemo opet raditi normalno, a ako zadržimo dobru komunikaciju, lakše ćemo svi iznova startati.

Iskoristite poticaje za očuvanje radnih mjesta

Nadalje, svakako svi koji zadovoljavaju uvjete, trebaju iskoristiti mjere koje se nude kao poticaji za očuvanje radnih mjesta. Dokumentacija koju treba predati je brojna i daleko od toga da će nam to biti dovoljno da preživimo. I naravno da odgoda duga i mogućnosti novog zaduživanja nisu ni približno ono što nam sada treba. I nikako nije fer da se zadovoljimo mrvicama koje dobivamo, ali situacija prebrzo eskalira i barem za sada si treba pomoći koliko god se može.

S time u skladu svakako treba izraditi budget i dobro razmotriti koje mogućnosti priljeva novca ćemo imati u sljedećim mjesecima. Svakako da je to dosadan i naporan posao, ali dobar plan je uvijek dobro došao, pogotovo u kriznim situacijama. Kad vidimo s koliko novca raspolažemo, lakše ćemo vidjeti gdje možemo štedjeti.

Možda bi nam se prije nekoliko mjeseci činilo suludo, ali uštedjeti se može i na telefonskom računu. Sve što se može, rješavajte mailom, u cilju smanjenja telefonskog računa. Štedna rasvjetna tijela i općenito štedljivi resursi, s vremenom će pokazati uštedu.

Razmislite je li moguće da u idućim mjesecima otkažete najam prostora (ukoliko ga imate). Sada ionako vjerojatno svi koji mogu prakticiraju rad od kuće, a svakako bi bilo dobro razmisliti je li to mogućnost za rad u sljedećem periodu dok ponovo svi ne stanemo na svoje noge. Teško je ako su klijenti naviknuti na vaš ured i lokaciju, ali u ovoj situaciji će svi shvatiti razloge i komunikaciju održavati kako god je moguće. U ovoj situaciji vjerojatno neće dolaziti k vama s obzirom na restrikcije u kojima se svi nalazimo, a kad sve prođe, ionako ćemo svi startati iz početka. Ušteda na najmu i plaćanje režija na samo jednom mjestu zaista može donijeti velike uštede.

Pozitiva prije svega

Ono što svakako savjetujem je da razmišljate dugoročno. Nemojte dozvoliti da živite samo u današnjem trenutku i da vas obuzme negativa zbog trenutne situacije. Jer kako god i kada god, ovo će se smiriti, virus će se prestati ovako rapidno širiti, prije ili kasnije naći će se lijek ili cjepivo za zaražene, ekonomija će se jednom morati pokrenuti. A tada trebamo izvući najbolje od svega. I zato već sada održavajte kontakte, budite aktivni na društvenim mrežama, unatoč svemu reklamirajte se gdje god besplatno možete.

Nemojte posustati, jer sve će se to jednom vratiti i naplatiti. Ako dozvolimo da sada nestanemo, teško ćemo se kasnije vratiti. Koliko god teško bilo, pozitivan stav i optimizam može samo pomoći. A kad ponovno otvore tržišta, nebo je granica za ekspanziju i napredak u poslovanju. Nećemo zaboraviti ove dane, ali ćemo ih se sjećati kao perioda koji je bio težak i izazovan, ali smo ga prebrodili hrabro i bez odustajanja.

Autorica: računovotkinja Snježana Fember Mateša, Knjigovodstvene usluge TARIS

Foto: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

carski porod menstruacija

Kako carski porod utječe na menstruaciju?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem. Za mnoge žene ovakav način poroda je šokantan jer...
- Advertisment -