7 načina kvalitetnog upravljanja menadžerima!

Vaša tvrtka se razvila i imate nekoliko menadžera koji vode glavnu riječ u svojim timovima. Međutim, niste sigurni kako njima upravljati i pomoći im da postignu najbolje rezultate.

Osim što vodite računa o tome da menadžeri rade kvalitetan posao, postavite jasna očekivanja o tome kako izgleda rad uspješnog menadžera. Pratite njihov rad unutar tima i nudite povratne informacije o njihovim upravljačkim vještinama. Dean Guida je poduzetnik i CEO tvrtke Infragistics s više od 30 godina iskustva u upravljanju timova. Ovo su njegovi savjeti.

Pomozite im da postanu lideri

Mnogi napreduju do pozicije menadžera jer su dobri u svom poslu, ali nemaju vještine dobrog lidera. Kako bi od menadžera postali lideri, trebate ih naučiti onome što ste i sami shvatili kao vođa. “To može značiti poučavanje o stilu komunikacije ili prisutnosti. Osim obuke i sastanaka jedan na jedan, morate biti uzor jer će i oni promatrati kako vi upravljate drugim ljudima. Pobrinite se da se ponašate kao menadžer kakvog očekujete od njih samih”, navodi Dean.


Pročitajte više: Vrijeme je da usavršite svoje upravljačke vještine i postanete istinska liderica


Osigurajte im budžet za razvoj tima

Upravljanje timom iziskuje novac za zapošljavanje i operativne troškove potrebne za postizanje ciljeva, zadataka i svrhe njihovog odjela ili tima. Omogućite im proračun za razvoj i prepustite raspodjelu budžeta njima. Dopustite im da predlažu dodatke u proračune kada šire svoj tim i potaknite da kreativno razmišljaju o tome kako razviti i potaknuti performans njihovog tima.

Osnažite i ohrabrite menadžere

Ako u vašoj tvrtki postoje talentirani pojedinci koje želite zadržati, morate se pobrinuti da su ti zaposlenici zbrinuti i zadovoljni. To možete postići različitim oblicima povlastica, od dodatnog osiguranja do plaćenog računa, stanarine, mogućnosti rada na daljinu i slično.


Pročitajte više: Menadžerice koje su nas inspirirale 2021. godine: Pokazale su nam što sve možemo kad se ne opterećujemo


Poštujte njihov menadžerski položaj

Poštovanje njihove uloge ne znači nužno da im slijepo vjerujete. Prije nego im dopustite da upravljaju, morate s njima uskladiti ciljeve odjela s ciljevima i vrijednostima tvrtke. Odatle im možete uskočiti u pomoć kako bi resurse stavili na prioritetno mjesto kada upravljaju svojim timovima.

Pobrinite se da znaju kako želite komunicirati

Nemojte računati na to da će menadžeri samoinicijativno osmisliti način na koji će vas obavještavati o svom radu, posebice ako već imate način informiranja koji preferirate. Istodobno, potaknite ih da sa svojim timom komuniciraju preko kanala koji njima najviše odgovaraju.

Stvorite međusobno povjerenje

Njihovo povjerenje u vas je ključno jer njihova visoka pozicija ne znači nužno da imaju sve odgovore. Želite ih potaknuti da traže vaš savjet kada naiđu na izazove, umjesto da pokušavaju sami shvatiti sve. Ako znaju da vam se mogu obratiti za pomoć, menadžeri će postići bolje poslovne rezultate.

Naučite ih razlikovati problem s ljudima i vlastitu neusklađenost

Novi menadžeri mogu upasti u zamku tumačenja vlastitih slabosti kao slabosti člana tima. Pomozite im da premoste taj komunikacijski jaz sa svojim timom kako bi mogli razlikovati vlastita područja za poboljšanje i legitimna pitanja ljudi koja zahtijevaju rješenje. Potičite ih na to da obučavaju svoj tim, ali i da donose teške odluke.

“Ne postoji jedan način za upravljanje menadžerima, ali da biste bili uspješni morate ulagati u njih. To vrijedi ne samo za budžet, već i stvaranje vremena na obuku i njihov razvoj kao lidera. Važno je dati menadžerima fleksibilnost u pronalaženju vlastitog puta, ali je također važno da ste tu da ih podržite na svakom koraku”, zaključio je Dean.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -