Ove menadžerice su pokazale što možemo kad smo ležerne

Svake godine upoznajemo nove žene koje ruše sve granice i hrabro kreću prema naprijed. Ovu, 2021. godinu obilježile su mnoge turbulencije, sukobi i općeprisutna anksioznost, strah od onoga što će biti sutra. Prošle smo se godine nadali da ćemo 2021. nazivati postpandemijskom, ali pandemija nas je sve iznenadila. Prolongiralo se novo-normalno, no vrijeme je pokazalo da smo jači od svih nedaća koje nas mogu zadesiti. Potvrdile su to i mnoge žene koje su upravo ove godine koraknule na nove pozicije, osvajale nagrade ili se konačno odvažile ispričati svoju priču. Kraj godine ispraćamo u pozitivnom duhu i s nadom da će nas ove liderice nastaviti oduševljavati i u vremenima koja stižu.

Nema veće inspiracije od naših Future Leaders dobitnica

Imali priliku dopratiti čak osam dobitnica nagrade Future Leaders do svojeg mjesta pod suncem. Neke od njih su zbog različitih razloga, od obolijevanja do samoizolacija, bile spriječene koraknuti na pozornicu, ali nagrada im je ipak stigla, a svoju su titulu zaista zaslužile. U četiri kategorija, znanost i farmacija, bankarstvo, građevina te financije, ovih nas je osam inspirativnih žena nadahnulo.

Lider je tu da inspirira i motivira

Viša voditeljica razvoja poslovanja u Fidelti, Ivana Ćustić, s 13 godina iskustva istaknula se svojim liderskim sposobnostima. Ulogu liderice vidi kao iznimno važnu, kao osobe koja nadahnjuje i potiče svoj tim. „Zaposlenici u lideru vide osobu koja ih inspirira i potiče na osobni razvoj i osobu s kojom mogu otvoreno razgovarati o problemima i izazovima – a lideri trebaju znati prepoznati ljude koji mogu preuzeti dodatne odgovornosti poticati ih da se dalje razvijaju,“ opisala je svoje viđenje lidera Ivana. 

Treba uvijek biti otvorenog srca

Rukovoditeljica stručnih suradnika u Plivi, Barbara Gregurek, iza sebe ima 10 godina iskustva, a osim referenci i pozitivnog feedbacka, ove je godine dobila i nagradu Future Leaders. Sigurna je da su lideri ti koji bi trebali pronaći prave ljude i voditi ih prema napretku. „Za osigurati kvalitetne radnike i uspješan rad, treba biti otvorenih ušiju i očiju, bez ograda – biti otvoren za promjenu, težiti boljemu, razmišljati van utabanih okvira i biti u stalnom kontaktu.“

Pozitivan pristup je od neizmjerne važnosti

Iz Sanofija dolazi Nataša Grulović, koja na poziciji Medical Competencies Development Lead nastoji postaviti dobar primjer svojem timu. Nakon 23 godina staža, svečano je primila nagradu Future Leaders. „Inspirirati svoj tim i suradnike moguće je samo postavljanjem dobrog primjera, pozitivnim pristupom vidljivim kroz vlastite postupke“

Tri liderice iz tri hrvatske banke

U kategoriji žene u bankarstvu također nam dolaze tri dobitnice Future Leaders nagrade. Elizabeta Jarnjak Bigović, direktorica revizije u Privrednoj banci Zagreb jedna je od njih. Iz Raiffeisen banke dolazi Tanja Brandeis Horvat koja se istaknula kao iznimna direktorica poslovanja. Treća je dobitnica izvršna direktorica Addiko banke, Ivana Biga

Top liderice u građevini i financijama

Anamaria Burazin Eškinja je produkt dizajnerica i voditeljica design studija pri tvrtki Sobočan. Zadivila okupljene na Konferenciji za žene u građevini, i kući ponijela Future Leareds titulu. Na jednoj drugoj konferenciji, onoj namijenjenoj ženama u financijama, titulu je odnijela Tina Mikša Brusić iz Fortenova grupe. Tina se nalazila u jakoj konkurenciji dviju finalistica: Patricije Punčec iz Takede i Ivane Džapo iz Novartisa.

Napredak u karijeri

Osim Future Leadersica, koje nas uvijek oduševljavaju, među najinspirativnijim managericama našle su se i uspješne žene kojima je ova godina prošla u znaku napredovanja. Korak prema vrhu tako su napravile ove fantastične žene.

Top žena u IT sektoru

Jelena Pejković je imenovana novom direktoricom prodaje odjela “Secure Power” kompanije Schneider Electric. U tvrtki koja slovi kao jedan od poznatijih svjetskih proizvođača izvora napajanja, elektroničkih perifernih uređaja i proizvoda za podatkovne centre, biti ženom na vodećoj poziciji veliko je postignuće. 

„Naše tržište prvenstveno čine svi korisnici kojima je potrebna visoka kvaliteta dostupnosti IT infrastrukture te jaka pouzdanost opreme. S intenzivnim porastom digitalizacije i digitalne transformacije u svim sferama poslovanja, naše tržište postaje sve veće“, izjavila je Jelena Pejković.

Kraljica farmacije

Ana Gongola preuzela je mjesto članice uprave i vodstvo kompanije Sandoz Hrvatska. Nakon 10 uspješnih godina u ovoj farmaceutskoj tvrtki, od čega je 6 godina obnašala dužnost direktorice poslovnog područja lijekova na recept, Ana je preuzela vodstvo. Njena ambicija je prepoznata i nagrađena.

„Inovativni lijekovi donose svjetlost u svijet, a generička industrija ima moć donijeti ovo svjetlo svakom pojedincu“, rekla je Ana Gongola

Ni u brendingu kozmetike ne nedostaje uspjeha

Za Mateu Gečević 2021. je godina prošla u znaku dviju promjena. Nakon sedam godina rada u Švedskoj vratila se Hrvatsku te postala brend menadžerice poznatog europskog brenda kozmetike ISDIN-a. Ta joj je pozicija otvorila vrata u svijet kozmetike, koja ju je očarala.

„Povratak u Hrvatsku donio je mogućnost za svježi start, a kozmetika je uvijek bila moje područje interesa. Čak vjerujem da kad o nečemu intenzivno razmišljamo i maštamo da nas život usmjeri u tom pravcu. To je moć vizualizacije.“

Nakon 15 godina rada ‘dogurala’ do samog vrha

Nikolina Silov Konjevoda postaja je generalnom direktoricom Procter&Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju. U sektoru Robe široke potrošnje zaposlena je već dugi niz godina, a samo u P&G-u je provela 15 uspješnih godina. U tom periodu promaknuća i napredovanja nije nedostajalo, a 2021. ostaje u njenoj biografiji kao godina u kojoj dolazi do samog vrha.

„Tri su glavna područja na koja ćemo se dodatno koncentrirati u izazovnom periodu koji je pred nama: inovacije, održivost i društveno odgovorne lokalne aktivnosti. Kroz društveno odgovorne lokalne aktivnosti nastavljamo pomagati najosjetljivijim članovima našeg društva i svima onima koji se nalaze na prvoj crti borbe protiv pandemije”, izjavila je Nikolina Silov Konjevoda.

Nasumična prijava za posao i gotovo dva desetljeća kasnije

Nakon 17 godina uspješnog rada u EY Hrvatska, tvrtke koja se bavi uslugama poslovnog savjetovanja, revizije i poreznog savjetovanja Ivana Krajinović postala je njegova partnerica. Kad se kao mlada ekonomistica prijavljivala za posao, nije ni slutila gdje će završiti manje od dva desetljeća kasnije.

„Krivulja učenja je jako velika i mislim da mnogi toga nisu svjesni. Znanje i iskustvo koje se stekne u kratkom razdoblju rada u EY-u je neusporedivo s bilo čim“

Znakovi su svuda oko nas, treba ih znati prepoznati

Slađana Krpić ove je godine postala članicom uprave hrvatske tvrtke Poslovna inteligencija. U njoj je zaposlena već 16 godina, a prijavila se jer je pisala diplomski rad s naslovom identičnim imenu tvrtke. Situacija je bila znakovita i suviše intrigantna da bi joj odoljela.

„Kako je rasla Poslovna inteligencija, rasla sam i ja. Sve ovo vrijeme sam znala da ovdje imam priliku uvijek ići dalje, korak po korak. Kako sam bila spremna za sljedeću stepenicu, tako su to prepoznali Lidija, Anita i Dražen i dali mi tu priliku. Tako je bilo i sada, prepoznali smo da je vrijeme za taj sljedeći korak jer je to način da još više doprinesem Poslovnoj inteligenciji, razvoju naših ljudi, našim klijentima, a i za mene osobno je to novi izazov i nova prilika za razvoj“

Nova pozicija, novo poslovno okruženje, novi grad

Katarina Boban Filipančić postala je izvršna financijska direktorica (CFO) lanca hotela Amadria Park. Dosad uspješna poduzetnica i vlasnica konzultantske tvrtke Organizela, ove se godine odvažila na uzbudljiv novi poslovni korak – prihvatiti poziciju pri samom vrhu poznatog hotelskog lanca i odseliti s obitelji na more. 

„Područje je to u kojem trenutno ima puno prostora za razvoj. Pogotovo u smislu sredstava koji se ulažu u njega – prije svega u ekologiju i digitalizaciju. Tu vidim i prostor za svoj doprinos u ovoj industriji i na ovoj poziciji jer imam iskustvo koje je zapravo rijetko za ovo područje.“

Iz HR-a internacionalne korporacije do liderice i CEO

Matija Matea Stojić nakon završetka Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, odlazi na MBA i usmjerava se prema ljudskim resursima. Nakon nekoliko godina rada u internacionalnoj korporaciji, prelazi u obiteljsku polikliniku i postaje njen CEO. Uslijedila je rekonstrukcija poslovanja i brending zbog kojeg je malo poslovanje preraslo u poznatu polikliniku.

„Želim na najbolji način iskoristiti dosad stečeno iskustvo i znanje, a opet ne želim nikoga razočarati jer je to obiteljski posao do kojeg mi je izuzetno stalo i u kojem vidim veliki potencijal. Stres uvijek postoji, ali zbilja vjerujem da kad daješ sve od sebe, okružen si s izvrsnim timom i fokusiran na ciljeve, rezultati dolaze, a stres se smanjuje.“

Uspješne žene koje su tek podijelile svoju priču

Marija Zovko provela je 12 godina u pravu, a onda je došla na poziciju direktorice za ljudske resurse. Taj, prilično veliki zaokret, zahvaljuje svojim mentorima koji su ju spretno pripremali za tu poziciju. Prepoznali su u njoj potencijal i pogurali ju prema naprijed.

„Netko jednako pažnju posveti vama i što vi više prilika prihvaćate, vi više prilika dobijete. To je ono što me je u stvari promijenilo i izgradilo da se usudim prihvatiti ovakvu karijerni promjenu.“

Strast za poslom i integritet – bez toga ne ide

Sandra Kujundžić Drašković završila je zagrebački FER i po struci je inženjerka, a bavi se prodajom. Prošla je mnogim putevima, od strupova i telekomunikacija do medijskog sektora, a zadržala se u outsourcingu. Trenutno je potpredsjednica za poslovnu inteligenciju švedskog BPO-a Transcom, a korporaciji je izuzetno važna zbog svojih liderskih vještina, analitičnosti i pristupačnosti.

„Moje core-values su ono što očekujem i od ljudi koje zapošljavam. A to su strast za onim što volim, znatiželja i integritet. Uvijek pokušavam pronaći što motivira ljude koji dolaze i razmišljam mogu li im ja, ili mi kao firma to ponuditi. A koliko su suradnici bitni za poslovanje? 100%“

Voda s porukom i mesne grickalice – ma tko se toga sjetio?

Kristina Hustić jedna je od osoba zaslužnih za etabliranje Jane kao ‘vode s okusom’, a nakon uspjeha u industriji bezalkoholnih pića okrenula se mesnoj industriji. Pik je tako dobio novo lice i svježe ideje. Iako je završila makroekonomiju, Kristina je dobro naslutila da bi joj upravo marketing mogao biti najbolji izbor.

„Dočekale su me brojne inovacije, a glavni fokus su mesne grickalice Pik&Go čiji se razvojni procesi odvijaju već dvije do tri godine. Ja sam za Pik&Go odradila zadnje razvojne procese i cijeli marketinški koncept.“

Uspjeh su nagrade, ali i zahvale ‘običnih ljudi’

Marcela Rukavina je direktorica prodaje 24 sata, koja je tom popularnom mediju osigurala čak 14 prestižnih nagrada za oglašivačku industriju, a pomogla je i uzletu native odjela i preživljavanju krize uzrokovane pandemijom. Ipak, ističe ona, najvećim postignućem smatra kad se rezultati nekih njenih kampanja vide u svakodnevnom životu.

„Najbolji osjećaj i osobno zadovoljstvo dolazi iz društveno odgovornih projekata kao što je kampanja za otkrivanje raka dojke Pinkypromiss brenda miss7. Osim sedam priznanja koje je kampanja osvojila, postoji i ono puno važnije, a to je do sada osam rano otkrivenih slučajeva raka i sve one čitateljice koje su zahvaljujući ovoj akciji motivirane porukama o samopregledu“

Prave liderice nastoje doprinijeti zajednici

Isto veseli i Vanju Legvart, voditeljicu prodaje u Henkelu, koja je u Henkel došla iz studentskih klupa i uložila mnogo energije i kreativnosti u posao. S vremenom je od asistentice dogurala do voditeljice prodaje, no i dalje joj najveće zadovoljstvo predstavlja društveno-odgovorni rad.

„Od prodaje proizvoda Pur dio prihoda smo donirali hrvatskim vatrogascima. Izuzetno sam ponosna da sam svojom idejom mogla doprinijeti zajednici u kojoj živim, a ujedno je to bio i početak mnogih donacijskih projekata koji se i danas provode.“

Žene, osvijestite svoju vrijednost!

Željka Vukelić direktorica je prodaje u farmaceutskom divu Takeda, a svojim karijernim putem inspiracija je mnogima. U 20 godina radnog iskustva shvatila je da je motivacija ključna za rad, a da žene trebaju osvijestiti svoju vrijednost. Priznanje za inspirativnost

„Napišite si svoje kvalitete, ako treba zalijepite ih na ogledalo da ih imate pred sobom, da osvijestite koliko vrijedite. Ono što ne znate, naučit ćete!“

Samohrana majka i šefica financija

Ove se godine s nama odvažila podijeliti svoju priču i Ana Ražov, voditeljica financija japanske farmaceutske tvrtke Takeda, koju je život odveo u sasvim drugom smjeru od onoga koji je zamislila. No nije pogriješio – doveo ju je do pozicije Head of finance and supply chain u globalnoj korporaciji.

„Nemoj nikome dopustiti da ti kaže da nešto ne možeš napraviti. Moraš zaštititi svoj san. Kada ljudi sami nešto ne mogu učiniti, govorit će ti da ni ti ne možeš. Ako želiš nešto, otiđi po to. Točka.“

U fintechu nema mnogo žena, ali ima prostora za njih

Renata Devčić radi u financijama tvrtke Nets CEE, a specifična je jer je jedna od rijetkih žena u platnoj industriji. Rad u fintech industriji za nju je uzbudljiv jer traži puno prilagodljivosti i učenja, a ključna sposobnost koja ženama pomaže da se uzdignu je snalažljivost.

„Kao netko tko voli raditi na novim projektima, voli kreativu, upoznavanje novih ljudi i promjene područja rada, držim da je ova dinamika za mene izvrsna i da me sve to obogaćuje kao osobu.“

Sve se može, kad se hoće

Smiljana Štrbac je voditeljica ljudskih resursa u KPMG-u i dokaz da se svašta može postići uz malo truda i dobre volje. Osim što je menadžerica, konzultantica je, profesionalna plesačica i pjevačica u bendu.

„Znaš da se moraš organizirati ako želiš sve stići. Mislim da mi je to puno pomoglo kad sam došla na poziciju u HR-u. Kad dođeš na takvu poziciju očekuje se da je izvedba u skladu s radnim mjestom, a sad što ti znaš ili ne znaš, to nije bitno.“

Žene se stalno preispituju, ali ključno je ne dopustiti da nas strah nadvlada

Nataša Kličko danas je glavna menadžerica farmaceutske tvrtke Roche u Turskoj, ali nekad se borila s anksioznošću i strahom da nije dovoljno dobra. Razvoj karijere joj je pokazao da su strahovi jedno, a sposobnosti drugo i da je uz postavljanje pitanja sve moguće naučiti.

„Osjećala sam se dosta nelagodno sa svojim odlukama jer sam cijelo vrijeme razmišljala: ‘Ti nemaš nikakva znanja o tome kako se vodi posao.’ To je zapravo u velikoj mjeri i bilo istina, ali tako nešto samo ženi može pasti na pamet. Većina muškaraca bi glatko prešla preko toga i rekla: ‘Nema veze, sve ću ja to naučiti.“

Žene iz bankarstva ne moraju nužno biti stroge i konzervativne

Sanja Ljubičić je većinu dana voditeljica strategije i razvoja proizvoda za pravne osobe u KentBank, no, kad završi radno vrijeme postaje ambiciozna poduzetnica kojoj ništa ne stoji na putu. U želji da usreći djetinjstva, kreirala je igru GIRI, igru koja se temelji na pričanju priči uz pomoć kartica. GIRI je i edukativna igra koja potiče razvoj komunikacijskih vještina, mašte, emocionalne inteligencije i koncentracije.

„Znam da ljudi koji dolaze iz bankarske industrije ponekad mogu izgledati strogo i konzervativno, ali nije tako. Postoji toliko puno položaja na kojima je kreativnost presudna, a bankarstvo vas uči strateškom razmišljanju, upravljanju projektima, fokusu, predstavljanju ideja.“

Majke koje izostaju s posla ne mogu ‘zahrđati’ ako rade na sebi

Među inspirativnim ženama 2021. godine pronašla se i Valentina Kontek, HR stručnjakinja koja je progovorila o problemu s kojim se susreću mnoge majke. Ona je zbog bolesti djeteta odlučila ostati dvije godine s njime kod kuće, a povratak na posao nije bio nimalo lak. Mnogi su smatrali da je zbog odsutnosti ‘izvan forme’ i da bi joj bolje bilo nastaviti biti kućanicom.

„Ne slažem se s time. Cijelo vrijeme brinem za dvoje djece od kojih jedno treba posebnu njegu. Ako samo to nije dovoljno da netko ne radi usporedbu majke kod kuće ili nekoga tko radi u uredu reći ću i ovo: Svaka radionica koje je bila online, pohađala sam ju. Svaka dodatna aktivnost koja je bila vezana uz HR ili kuhanje ili bilo što treće, a da mi je bilo zanimljivo – bila sam tu. Odlazila sam na treninge i vodila brigu o sebi. Čitala sam knjige o HR-u, coachingu, employer brandingu; kuharice, o odgoju djece; znači nisam stala.“

Godina gradonačelnica?

Osim u poslovnim vodama, ova je godina bila značajna za politiku, pogotovo na našim prostorima. Žene su postale prisutnije u politici kod nas i u regiji, a važno je spomenuti i prvu ženu u predsjedničkoj fotelji afričke Tanzanije. Zaista je važno je spomenuti žene koje su se istaknule u političkoj areni 2021.godine.

Samia Soluhu je postala prva predsjednica Tanzanije. Benjamina Karić ove je godine postala nova gradonačelnica Sarajeva, a Vjosa Osmani nova predsjednica Kosova. Albanija je složila prvu Vladu u Europi u kojoj dominiraju žene – na čak 12 od 16 ministarskih stolica sjele su pripadnice ljepšeg spola. I naša Korčula je u 2021. otvorila novu stranicu – žene su osvojile 3 od 5 jedinica lokalne samouprave! Ovogodišnjim lokalnim izborima Hrvatska je dobila 4 nove gradonačelnice i 2 županice. Gradonačelnice su tako dobili Čakovec, Samobor, Pazin i Petrinja, a županice Karlovačka i Požeško-slavonska županija. Sve u svemu – nije ni toliko loša ova 2021. godina. Zar ne?

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -