Kako uskladiti odgoj i posao?

Živimo u ubrzanoj svakodnevici, stres se uglavnom podrazumijeva, „to do“ liste nemaju kraja, a društvene mreže nameću sliku savršenog života koji ne uspijevamo ostvariti. S druge strane, odgoj je dugotrajan i zahtjevan proces koji, pored svih onih najljepših trenutaka, često zahtijeva ogromno strpljenje, prisutnost, posvećenost i dobro raspoloženje (u kontekstu stanja, smirenosti…).

Uz ove savjete uskladite odgoj i posao

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći u kreiranju svakodnevice kakvu želite – svakodnevice koja je u skladu s razvojnim potrebama djeteta, ali i vašim rasporedom posla i vremena za sebe.

Sukobi su zapravo ti koji oduzimaju najviše vremena, energije i narušavaju odnos roditelj – dijete. Što možemo napraviti da ih smanjimo?

Prvi cilj je dobro postaviti temelje odnosa s djetetom jer je to preduvjet daljnje suradnje. Važno je imati na umu da dijete želi surađivati sa svojim roditeljem. Ukoliko dolazi do sukoba i nesuradnje, roditelj treba pronaći drugi pristup. Postoji nekoliko uzroka nesuradljivosti i ponašanja koja nazivamo „neposlušnima“. Otkrivanjem uzroka možemo doći do pravilnog pristupa. Neki od primjera su: nezadovoljena djetetova potreba, prirodna potreba za upoznavanjem svog okruženja i igrom i brojni drugi, no u ovom tekstu zadržat ćemo se na konkretnim tehnikama koje mogu olakšati svakodnevicu.


Pročitajte više: Psihoterapeutkinja otkriva kako razgovarati s djecom o razvodu!


Jedna od najjednostavnijih i najprimjenjivijih tehnika jesu ograničeni izbori.

Uzmimo za primjer da je izvor sukoba ekran (dijete pretjerano hoće gledati crtane ili igrati igrice). Umjesto da naglo prekidate, zabranjujete ili kažnjavate – pozovite dijete na suradnju: „Hoćeš 20 minuta igrice ujutro, 20 popodne ili bi svih 40 minuta popodne?“. Radi se o tome da omogućite djetetu aktivno sudjelovanje u donošenju odluka koje ga se tiču. Dijete će puno lakše prihvatiti nešto napraviti ako je i ono samo sudjelovalo u stvaranju tog dogovora. Istovremeno, šaljete djetetu poruku da ga uvažavate, poštujete i da je ravnopravno, čime gradite čvrste i dobre temelje vašeg odnosa.

Ne trebate se satima igrati s djetetom, puno je važnije raditi na odnosu

Sljedeća tehnika je vizualni prikaz vašeg dana. Ova tehnika je vrlo učinkovita kod mlađe djece koja stalno traže od roditelja da se s njima igraju, kod situacija kada je dijete oko nečeg nestrpljivo i kod situacija koje su kontinuirani izvor sukoba (poput odlaska u vrtić, pranja zubi, odlaska na spavanje..). Funkcionira na način da izradite fotografije vaših dnevnih aktivnosti te ih kronološki (s djecom) zalijepite na neko vidljivo mjesto. Najveća vrijednost ovakvog kalendara dnevne rutine je što dijete može percipirati kada će biti vrijeme za neku željenu aktivnost.


Pročitajte više: Kako odgojiti sina feminista?Kako odgojiti sina feminista?


Dijete koje uporno dolazi do roditelja i pita „Hoćeš se sad igrati sa mnom“ ne može predvidjeti što to znači „Kasnije“, odnosno dobiva dojam kao da se roditelj uopće ne želi igrati s njime. Uz vizualni prikaz roditelj može smireno podsjetiti dijete da pogleda na njihovom kalendaru što još radimo prije zajedničke igre. Pritom želim naglasiti da je poželjno na kalendar uvrstiti i „Slobodno vrijeme“ (za roditelja) i „Slobodnu igru“ (za dijete). Ne trebate se satima igrati s djetetom, dapače, puno je važnije raditi na odnosu i djetetovom okruženju. Što se tiče okruženja ono treba biti sigurno i poticajno, a materijali dostupni djetetu. Takvo okruženje poziva dijete na istraživanje i igru, čime dijete razvija brojne aspekte razvoja, a dugoročno kreativnost, samostalnost i samopouzdanje.

SVIM WOMEN IN ADRIA ČLANICAMA EDUKATORICA ZA ODGOJ NUDI POPUST OD 20 POSTO NA SVE SVOJE USLUGE DO 30. STUDENOGA 2020. GODINE, A NAKON TOGA POPUST ĆE IZNOSITI 10 POSTO.

Autorica: Glorija Peranić, Edukatorica za odgoj

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -