Kako odgojiti sina feminista?

Posljednjih godina sve se više govori o važnosti borbe za ženska prava, no pritom je često naglasak samo na edukaciji i odgoju žena u tome smjeru. A što je s dječacima i muškarcima?

Jedno je sigurno – da bismo postali rodno i spolno osviješteno društvo i da napokon ne bismo radili razlike između muškaraca i žena, nije dovoljno da se od malih nogu samo djevojčicama govori da mogu biti sve što žele, da mogu imati i karijeru i obitelj, nego se istome treba poučiti i muškarce. Uzalud nam svi feministički pokreti ako muškarci od malih nogu neće biti odgajani tako da poštuju žene i da budu svjesni svega kroz što žene prolaze te da poslove i obaveze nikada ne dijele na “muške” i “ženske”.

Složenost odgajanja feminista

O savjetima o odgajanju sinova feminista upitali smo dvije majke poduzetnice, Kristinu Ercegović i Gordanu Frgačić, koje su s nama podijelile svakodnevne situacije na koje nailaze u zahtjevnoj roditeljskoj ulozi odgajanja sinova i kćeri.

Gordana Frgačić, kao majka dvije kćeri i jednog sina, priznaje da je taj zadatak složeniji nego što je očekivala.

“Doista mi je bio izazov ne podleći stereotipima s kojima sam i sama odrasla i protiv kojih sam se i sama morala boriti. Iako vrlo osviještena oko pitanja (ne)ravnopravnosti spolova, primijetila sam da i te kako moram paziti da ne pravim razliku između svoje djece tamo gdje tim razlikama nije mjesto”, iskrena je Gordana.

Dopustite mu da plače

Jedna od najčešćih predrasuda na koje nailazimo kada je riječ o odgoju dječaka i djevojčica jest ta da se dječacima redovito govori kako je plač rezerviran samo za djevojčice i da pravi dečki nikada ne plaču. No, istraživanja pokazuju da i jedni i drugi kao bebe plaču potpuno jednako, a da oko pete godine njihova života okolina počinje sa stvaranjem predrasuda i “odgajanja na pravi način”.

Takvih iskustva ima i Kristina Ercegović.

“Drugi su mojem sinu govorili da veliki dečki ne plaču, no ja sam mu rekla neka se slobodno isplače uvijek kada za to ima potrebu. Jednako tako kažem mu neka pokazuje i sve svoje druge emocije. Kada je ljut, neka bude ljut i slično”, pojašnjava nam Kristina.

Neka ima i muške i ženske uzore

Djeca upijaju poput spužve i velika je vjerojatnost da će ono što su naučili u roditeljskom domu primjenjivati i kasnije u životu.  Zato je iznimno važno da u svojoj okolini vidi primjere ne samo predanog oca koji cijeni svoju suprugu i sav se predaje obitelji, nego i primjere samosvjesne žene koja zna što želi i koja je uspješna u nekom području, bilo da je to sport, znanost, obrazovanje, poduzetništvo ili bilo što drugo. Nema li dijete navedene figure u obiteljskom domu, navedite mu primjere iz vaše okoline.

Kristina Ercegović kaže da je sin često upita mora li ona raditi, na što mu odgovara da ne mora, ali da to ona želi, a da je to najvažnije.

Podijelite poslove u kućanstvu

Hoće li odrasli muškarac jednog dana zajedno sa suprugom jednakomjerno sudjelovati u kućanskim poslovima, uvelike ovisi o tome je li se u svom djetinjstvu susreo s time. Gordana Frgačić svojoj djeci nastoji dati pozitivne primjere podjele kućanskih zaduženja, a pritom pazi na to da ih nikada ne dijeli prema “muškima” i “ženskima”.

“U našoj kući nema  ‘ženskih’ i ‘muških’ poslova i nikad se nije razgovaralo o tome kako nešto je ili nije za nekog s obzirom na njegov spol. No ako to ne pokažate i primjerom pa djeca nikad ne vide oca da obavlja bilo kakve kućanske poslove ili je, primjerice, peglanje rezervirano samo za sestru, ali ne i za brata, uzaludna vam sva priča. Niti ja nisam nikada pokazivala da zazirem od nekih tzv. ‘muških’ poslova pa redovito brinem o automobilu i dogovaram poslove s majstorima ako je to potrebno”, ističe Gordana.

Dajte mu da bude svoj

U posljednjih 50 godina više nego ikada proizvodi na tržištu podijeljeni su na one za muškarce i žene. Nije riječ samo o boji odjeće, nego i cijeloj paleti proizvoda za svakodnevnu uporabu, igračkama, slikovnicama, dječjim kostimima, pa čak i tečajevima.

Kristina Ercegović ostala je imuna na ponudu na tržištu i svome sinu uvijek nabavljala samo ono za što je sam iskazao želju, bez obzira na to je li neki proizvod ili tečaj bio okarakteriziran kao muški ili ženski.

“Kad je s neke 3,4 godine poželio lutku Zvončice, kupila sam mu je. Danas ga vodim na radionice aromaterpije i kuhanja jer je to sam poželio, jednako tako kao što ga vodim na tečaj engleskog i aikidoa”, kaže Kristina.

Iako se uvijek vodi samo sinovim željama, priznaje da ponekad nije lako izaći na kraj s ponudom u trgovinama.

“Često se i posvađam u knjižarama u kojima me redovito pitaju trebam li bilježnice za djevojčicu ili dječaka, a ja odgovorim da mi trebaju neutralne. Čak su me uvjeravali da su i šiljila podijeljena bojama prema spolu pa je, prema njima, crveno za djevojčice, a žuto za dječake”, govori nam Kristina o svom iskustvu kupnje u trgovinama.

Neka brine o sebi i drugima

Briga o samome sebi, o svojoj odjeći i obrocima nije rezervirana samo za djevojčice i žene. Jednako tako i dječake treba poučiti tome da znaju skuhati barem nekoliko jela, počistiti za sobom, oprati prljavu odjeću i slično.

Krstina je s time započela od ranog djetinjstva svog sina pa on danas može pripremiti već nekoliko vrsta jela uz njezinu pomoć.

Kao što moraju naučiti brinuti se za sebe, jednako tako trebaju znati brinuti se i o drugima. Iako su djevojčice i žene poznatije kao one brižnije, dječacima također treba ukazati na to da brinu o bližnjima, o svojim kućnim ljubimcima i slično.

Građenje prijateljstava s djevojčicama

Istraživanje Arizona State Sveučilišta pokazalo je da se djeca u predškolskoj dobi vrlo rado druže s osobama suprotnog spola, no prije polaska u školu, taj se odnos drastično mijenja i započinje razdoblje segregacije prema spolu. No, praksa pokazuje da ona djeca koju se ohrabruje na druženje sa suprotnim spolom razvijaju bolje vještine komunikacije. Upravo je zato važno poticati i dječake na građenje prijateljstva s djevojčicama, baš kao što to čine Kristina i Gordana.

Neka izraz “curica” ne upotrebljava kao uvredu

U našoj okolini često se mogu čuti izrazi poput onih da netko baca loptu kao curica, da cmizdri kao curica i slično, a takav rječnik u odgoju pošto-poto treba izbjegavati.

Čitanje knjiga raznolikog sadržaja

Čitanje je iznimno važno za razvijanje bogatog rječnika, pismenog i usmenog izražavanja, ali isto tako i za učenje o rodnim problemima. Zato svome sinu nemojte dati da čita samo knjige u kojima su glavni junaci uvijek dječaci ili one u kojima su žene nemoćne. Neka podjednako uživa u knjigama koje mu mogu dati primjere snažnih djevojčica i dječaka.

Kristina Erecgović ima izvrstan odgovor na pitanje zašto nikada svome sinu nije čitala klasične bajke.

“Zabranila sam mu čitanje tradicionalnih bajki u kojima je žena bespomoćna, a muškarac je uvijek mora spašavati No, pročitao ih je kod bake pa me upitao zašto mu ih ja nisam nikada čitala. Rekla sam mu da žene ne treba spašavati i da se pazi ako naiđe na takve koje žude za muškim spašavanjem”, ističe Kristina.

Upamtite, dijete kopira ono što vidi

Svi ovi savjeti uzaludni su ako ih govorite svome djetetu, ali ih sami ne primjenjujete, što dobro znaju i Kristina i Gordana.

Gordana je pak mišljenja da je odgoj sina feminista i kćeri feministica dugotrajan proces koji će biti uspješan jedino ako svakodnevno ustrajete u njemu,

“Niti jedno dijete neće nešto poslušati, niti upiti na prvu, odgoj je dugotrajan proces u kojem je najvažnija dosljednost jer djecu ne možete prevariti parolama i pamfletima – oni kopiraju život koji vi živite. Ono što je u svemu najvažnije je stalno ih učiti da se odnos jednih i drugih treba temeljiti isključivo na međusobnom poštovanju i uvažavanju, a važan preduvjet za to je da nauče poštovati i uvažavati sebe”, zaključuje Gordana Frgačić.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...