Novo istraživanje pokazalo da karijera tijekom menopauze nazaduje ako nema podrške na radnom mjestu!

Menopauza, odnosno kraj reproduktivne dobi često predstavlja velik izazov za žene. Povezuje se s brojnim fizičkim simptomima koji mogu znatno otežavati normalno funkcioniranje. Za zaposlene žene to često znači smanjenu efikasnost te im karijera tijekom menopauze unazaduje ili stagnira. Žene za vrijeme menopauze često nemaju dovoljnu podršku okoline, a istraživanje je pokazalo da gotovo trećina žena skriva simptome na poslu, piše Women’s Agenda.

Ulazak u menopauzu obilježen je padom funkcije jajnika koji je dio prirodnog procesa starenja. Obično nastupa oko 50. godine života. Uzrok menopauze je prestanak lučenja ženskih spolnih hormona, osobito estrogena. Prestanak menstrualnog krvarenja obično je popraćen brojnim neugodnim simptomima. Oni se mogu podijeliti na rane, srednje i kasne. Od ranih odnosno akutnih simptoma ističu se neredoviti menstruacijski ciklusi, valovi vrućine, pojačano znojenje, razdražljivost, gubitak libida, tjeskoba i zaboravljivost.

Oko pet godina nakon posljednje mjesečnice dolazi do atrofije urogenitalnih organa, pojave inkontinencije te slabljenja kose i noktiju. Često se javlja i suhoća kože. Kasni simptomi javljaju se 10 godina nakon menopauze, a u njih se ubrajaju kardiovaskularne bolesti i osteoporoza.


Pročitajte više: Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima!


Istraživanje na više od 5000 žena

Fokus je obično na ranim simptomima koji se najčešće povezuju s menopauzom. Istraživanje koje je provela agencija Opinium na više od 5000 žena pokazalo je da jedna trećina njih skriva simptome menopauze na poslu. Istraživanje je provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici. Od ispitanica se tražilo da navedu koje su simptome poput preznojavanja, zaboravljivosti i lupanja srca osjetile na poslu.

Istraživanje je pokazalo da se žene koje su rano ušle u menopauzu, dakle prije 45. godine najviše se srame pričati o tome ili potražiti podršku na poslu. Više od polovice ispitanih žena iz Španjolske su priznale da ne bi mogle razgovarati o tome na radnom mjestu. Njih 63% iz Velike Britanije je priznalo da nisu tražile pomoć. Sa stigmom oko menopauze najmanje problema su imale žene iz Južnoafričke Republike, gdje je 37% posto njih reklo da osjećaju sram oko te teme. U Italiji je 28% žena priznalo da su imale simptome koje su skrivale na poslu.


Pročitajte više: Zašto je važno raditi Kegelove vježbe u 40-ima?


Prilagodba radnih mjesta

Istraživanje je financirao Vodafone, koji procjenjuje da 15% ukupnog broja njihovih zaposlenika ima simptome menopauze, što znatno utječe na njihovu produktivnost. Vodafone je odlučio posvetiti se podržavanju svojih zaposlenica koje prolaze kroz menopauzu. To planiraju učiniti kroz edukaciju svih zaposlenika. Neki od njih su već prošli kroz webinare o hormonalnom zdravlju u različitim fazama života. Kako bi podržali svoje zaposlenice, planiraju izraditi set smjernica kako bi svatko mogao pomoći zaposlenicama, kolegicama i članicama obitelji.

Lesley Salem, istraživačica tržišta iz Velike Britanije zaključuje da je nedostatak podrške za žene koje prolaze kroz menopauzu znak slabosti kompanija. Ona je osnovala Over the Bloody Moon, zajednicu koja pomaže ženama kako bi se prilagodile procesu starenja. “Ako ne počnemo razgovarati o menopauzi na poslu, žene u četrdesetima i pedesetima će masovno nestajati s radnih mjesta”, zaključila je. Louise Newson, liječnica specijalizirana za probleme menopauze tvrdi da gotovo trećina žena uopće nije svjesna kroz što prolazi. “Mnoge žene ne povezuju simptome poput ošamućenosti, anksioznosti i mentalne iscrpljenosti s menopauzom”.


Pročitajte više: 5 promjena koje donosi menopauza i kako se nositi s njima


Promjene su nužne

Podučavanju o menopauzi posvetila se i Deborah Garlick, izvršna direktorica Henpickeda. Riječ je o kompaniji koja je posvećena poboljšanju uvjeta rada ženama koje prolaze kroz menopauzu. Na zahtjev poslodavaca Henpicked šalje stručnjake koji kroz edukaciju, seminare i izradu planova pomažu u stvaranju inkluzivnijih radnih mjesta. Promjene je najavio britanski Channel 4, koji ženama omogućuje fleksibilno radno vrijeme i odvojen, hladniji prostor za rad kada im je potreban. Channel 4 jedan je od svega 5% britanskih poslodavaca koji na sličan način olakšavaju rad u menopauzi svojim zaposlenicama.

Leanne Wood, voditeljica odjela ljudskih resursa u Vodafoneu kaže kako je prilagodba ženama koje prolaze kroz menopauzu važan cilj tvrtke. Navodi kako Vodafone želi da ih žene vide kao prikladno mjesto za rad u svakoj životnoj fazi, te da njihova karijera tijekom menopauze ne trpi. “Menopauza pogađa žene u značajnom periodu njihovog radnog vijeka. Važno nam je da normaliziramo i podržimo te faze života kroz otvoren razgovor o menopauzi na poslu”, zaključila je.

I dok se u nekim zemljama vide značajni pomaci koji destigmatiziraju menopauzu na radnom mjestu, žene u većini svijeta i dalje su prisiljene odustati od karijere zbog simptoma s kojima se teško nositi. Karijera tijekom menopauze može biti znatno usporena zbog neugodnih fizičkih simptoma. Situaciju dodatno otežavaju nefleksibilni poslodavci i hostilno radno okruženje u kojem se žene ne osjećaju dovoljno ugodno da bi razgovarale o simptomima s kojima se susreću.

Foto: Pexels/Mikael Blomkvist

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -