5 promjena koje donosi menopauza i kako se nositi s njima

Menopauza je normalna i prirodna pojava u životu svake žene, ipak svaka je doživljava na svoj način.  U užem smislu označava zadnju menstruaciju, a glavni je dio prirodnog procesa starenja. Neke žene imat će simptome koji su jedva primjetni, a neke će doživjeti značajne promjene, kako fizičke tako i psihičke. Ulazak u ovo novo životno razdoblje zasigurno će biti lakše uz pravovremenu informiranost, stoga pročitajte savjete stručnjaka Poliklinike Mazalin.

Povezano:

Perimenopauza obuhvaća razdoblje od 8-10 godina prije menopauze kada funkcija jajnika polako počinje padati. U tom se razdoblju već mogu pojaviti simptomi karakteristični za menopauzu, kao što su promjene raspoloženja, valovi vrućine, usporenje metabolizma i dr. Razdoblje postmenopauze obuhvaća godine nakon menopauze. Tada se simptomi počinju poboljšavati, ali mogu nastupiti drugi zdravstveni problemi kao što su osteoporoza, srčane bolesti itd. Tijekom godina reproduktivnog razdoblja, jajne stanice se ”troše”, a kada se njihova rezerva potroši, žena ulazi u menopauzu. Pad razine hormona uzrokuje brojne simptome i promjene s kojima se žena suočava ulaskom u to novo razdoblje svog života, a najvažnije od njih vam donosimo u nastavku teksta.

Umor, iscrpljenost i promjene raspoloženja

Menopauza se prvo ističe kroz ove simptome koje potvrđuje čak 90% žena. Često se javljaju iznenada i primjerice ujutro, nakon dobro prospavane noći, kada se osjećajte ugodno i odmorno. To svakako može utjecati na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Od promjena u raspoloženju žene najviše ističu kako postaju razdražljive, anksiozne pa čak i depresivne. Te promjene tada često utječu na odnose sa suprugom, prijateljicama, obitelji, kolegama čime se stvara dodatni pritisak i osjećaj nemira.

Kako si pomoći?

San je od velike važnosti pa je tako preporučljivo uspostaviti pravilan ritam spavanja uz 7 – 9 sati svake noći. Uz to je potrebno piti dovoljno tekućine. Mnogi ljudi jednostavno ne vole okus vode i teško im je natjerati se na stalnu hidraciju. U tom slučaju eksperimentirajte s biljnim i voćnim čajevima, vodom s dodatkom limuna, naranče ili krastavaca.

Kao i kod svih disbalansa, važno je hraniti se zdravo i izbjegavati preveliku konzumaciju alkohola i kave. Redovita tjelesna aktivnost također može značajno pomoći kod ovih simptoma. Sva istraživanja uvijek upućuju na to da kvalitetne životne navike uvelike doprinose dobrom osjećaju i balansu emocija.

Problemi s pamćenjem

Problemi s memorijom su česta i normalna pojava koju donosi menopauza. Kao i druge promjene koje se javljaju u ovom životnom razdoblju, i ova je posljedica hormonskih promjena koje se događaju u tijelu, osobito pada estrogena. Možete osjećati poremećaje u koncentraciji, primijetiti da zaboravljate stvari i teško se prisjećate nekih riječi i imati osjećaj kao da vam je mozak “u magli”.

Ako ovi simptomi nisu jaki već umjereni i rijetki, ne morate se zabrinjavati. Naime, žene često odmah pomisle kako imaju neku tešku bolest poput Alzheimerove, no to najčešće nije slučaj, posebice ako vam ti simptomi ne ometaju svakodnevni život.

Kako si pomoći?

I u ovom slučaju pomoći ćete si kvalitetnim snom i prehranom te izbjegavanjem stresnih čimbenika. Naime, za vrijeme stresa, u tijelu se luči hormon kortizol čija povišena koncentracija kroz neko vrijeme može pridonijeti razvoju problema s pamćenjem i koncentracijom. Umne aktivnosti kao što su rješavanje križaljki, čitanje knjiga, učenje nekih novih aktivnosti mogu poboljšati simptome zaboravljivosti. Protiv stresa pomoći će vam bojanke za odrasle, crtanje, izrada kreativnih sitnica, šetnja u prirodi (probajte zagrliti stablo – mnogi kažu da osjete instant osjećaj mira).

Napadaji vrućine (valunzi)

Ovo su jedni od najčešćih i svima već poznatih simptoma menopauze. Pojavljuju se iznenada, češće noću, a rezultiraju znojenjem koje ponekad može biti obilno. Nastaju zbog promjena u koncentraciji estrogena koje aktiviraju centar za regulaciju temperature u mozgu. Naposljetku se pojavi i znojenje, a uz to često ide i ubrzan rad srca. Te se promjene u nekih žena mogu javljati godinama, dok se u drugih ne pojave gotovo nikad.

Kako si pomoći?

Nastojte kroz cijeli dan biti rashlađeni, a to osobito vrijedi za vrijeme spavanja. Nosite lagane pamučne stvari, obucite se slojevito kako biste se mogli skinuti kada vam je vruće, a prostoriju u kojoj spavate držite rashlađenom. Izbjegavajte začinjenu hranu, vruće napitke, prezagrijane prostorije.. Ako vas jako smetaju te promjene, konzultirajte se s liječnikom oko moguće primjene lijekova (hormonskog nadomjesnog liječenja ili oralne hormonske kontracepcije).

Menopauza i smanjene libida

Smanjenje seksualne želje je prirodan dio starenja i u žena i u muškaraca, iako se većinom žene susreću s ovim problemom. Kao i ostali simptomi menopauze, i ovaj je posljedica smanjenja razine hormona u tijelu, u ovom slučaju testosterona. S obzirom na to da je mokraćno-spolni sustav žene uvelike ovisan o estrogenu, njegova smanjena razina može dovesti do raznih problema koji pridonose smanjenju seksualne želje. Međutim, smanjenju libida pridonose još neki dodatni faktori. Neki od njih su promjene raspoloženja s kojima se žena susreće u ovom razdoblju, izloženost stresu te primjena nekih lijekova kao što su antidepresivi.

Kako si pomoći?

Primjena lubrikanta ili estrogenske kreme za lokalnu primjenu može pomoći u poboljšanju simptoma vaginalne suhoće. Promjena lijekova, izbjegavanje stresnih faktora te komunikacija s partnerom može značajno pomoći u rješavanju ovog problema.

Bolovi u mišićima, zglobovima te glavobolja

Bolni zglobovi su čest problem koji se pojavljuje u žena koje ulaze u menopauzu. Zglobovi mogu biti otečeni i bolni, a najčešće su zahvaćeni kukovi i koljena. Ovi simptomi mogu znatno utjecati na kvalitetu života jer smanjuju pokretljivost i ograničavaju svakodnevne aktivnosti. Mogu se javiti i kronični bolovi u mišićima, zamor i iscrpljenost, a to sve dodatno smanjuje mobilnost. Žene u menopauzi sklone su razvoju osteoporoze, a time je povećan i rizik od padova i lomova.

Uz to, žene često svjedoče glavoboljama poput migrene koje karakterizira umjerena do jaka bol jedne strane glave uz mučninu i čak povraćanje ili osjetljivost na svjetlo. Ako se pojavljuju svakodnevno, potrebno je obratiti se svome liječniku.

Kako si pomoći?

Hidratacija je jako važna kako biste prevenirali glavobolje kao i već spomenuta dovoljna količina sna. Lagana tjelesna aktivnost pomoći će kod bolova u mišićima i zglobovima, a uzimanje kalcija i magnezija jača kosti i opušta mišiće.

Tekst je pisan u suradnji s Dr. Tihanom Mazalin, vlasnicom Poliklinike Mazalin.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -